• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вибух будинку в Києві: два наступні кроки для мерії

    Опубликовано: 2017-07-12 14:01:06

    У суботу, 8 липня, в Києві прогримів потужний вибух, у результаті якого обвалився житловий будинок. Трагедія, що сталася за адресою Голосіївський проспект, 70, забрала два життя.

    «Публічний аудит» у рамках власного проекту дослідження столичних проблем, розповідає, які першочергові кроки має зробити влада для вирішення ситуації та на що вправі розраховувати кияни, які проживали в зруйнованому будинку.

    Крок 1. Допомога постраждалим

    У триповерховій будівлі 1948 року на 20 квартир, за даними ДСНС, проживало 73 людини. І наразі Департамент соціальної політики, Департамент фінансів повинні забезпечити фінансування потреб цих людей, а також виплатити грошову допомогу родичам загиблих.

    Поки що всім, хто потребував тимчасового житла (23 особи), надали тимчасове житло в гуртожитку Подільського району на вул. Оболонська, 34. Місто має маневрений фонд житла, який дає можливість розселяти людей в аварійних ситуаціях та з аварійного житла.

    Проте в найближчій перспективі всіх постраждалих потрібно забезпечити постійним житлом. Витрати на це передбачені, зокрема, Постановою КМУ від 29 березня 2002 року № 415 «Про затвердження Порядку використання коштів резервного фонду бюджету». На цей рік у резервний фонд Києва закладено 124 млн грн. За оцінкою «Публічного аудиту», для забезпечення постраждалих у Голосієво новими помешканнями потрібно виділити орієнтовно до 20 млн грн.  

    Слід зазначити, що на сьогодні в Києві  є комунальне підприємство, що займається зведенням житлових будинків у столиці, – «Житлоінвестбуд-УКБ». Наразі воно будує 7 об’єктів,  причому два з них якраз у Голосіївському районі (вартість 1-кімнатної квартири – близько 843 тис. грн, 3-кімнатної – 1,3 млн грн).

    «Оптимальним варіантом було б викупити  у компанії 20 квартир за собівартістю – або в будинках, що зараз будуються, або в тих, що вже введені в експлуатацію – правда, це буде дорожче за ціною»,  – зазначає аналітик «Публічного аудиту» Володимир Тарчинський .

    Він зауважує, що Київська адміністрація замість покриття вартості квартир у повному обсязі могла б передати КП (у рахунок квартир)  земельну ділянку під аварійним будинком для подальшої забудови. Крім того, як варіант, звільнити КП від різноманітних внесків (у розвиток міської інфраструктури тощо). Це б допомогло зекономити резерви фонду.

    Крок 2. Пошук винних

    Паралельно столична влада, як переконані фахівці, має з’ясувати причини трагедії. На сьогодні основна версія поліції – вибух побутового газу. При  цьому о станній акт обстеження будинку визнав систему його газопостачання задовільною.

    За будинком закріплена обслуговуюча організація – КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Голосіївського району м. Києва», яка законодавчо зобов’язана стежити за станом внутрішньобудинкових мереж та попереджати аварійні ситуації.

    За ще однією з версій,  вибух газу був спровокований зсувом ґрунту, в результаті чого пошкодилися газові комунікації та стався витік. У такому зсуві ґрунту мешканці звинувачують  КП «Житлоспецбуд» (замовник – Скайбуд Груп»), що зводить будинок неподалік.

    «Трагедію повинна розслідувати поліція – КМДА ж у свою чергу має здійснити внутрішнє розслідування й дати оцінку роботі обслуговуючої компанії. Крім того, спільно з «Київгазом» зараз важливо провести  позапланові перевірки інших об’єктів житлового фонду Києва»,  – резюмує Тарчинський.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.