• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Керівництво Диканівської виправної колонії дослухалося до наданих моніторами НПМ рекомендацій та виконало більшість із них

    Опубликовано: 2017-07-12 13:59:55

    8 липня 2017 року працівники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно з представниками громадськості здійснили повторний моніторинговий візит до державної установи «Диканівська виправна колонія (№ 12)» (м. Харків).
    Мета візиту – ознайомитися зі станом виконання рекомендацій, наданих за результатами попереднього візиту до цієї установи, що відбувся у жовтні минулого року.
    Учасники моніторингової групи дійшли висновку, що керівництво установи дослухалося до наданих рекомендацій та більшість із них виконало. Так, у дільниці карантину демонтовано другий ярус ліжок, а кількість місць приведено у відповідність до встановленої норми житлової площі. У приміщенні дільниці, яке було без вікон, встановлено два вікна. Як наслідок, в’язні отримали доступ до сонячного світла. Крім того, дільниця дообладнана додатковими лампами штучного освітлення.
    Оновлено стенди наочної інформації та розміщено на них відомості про організації, до яких в’язні можуть звернутися за правовою допомогою.
    Відбулися позитивні зміни і в харчуванні засуджених: у раціоні з’явилися м’ясні продукти, адже раніше в’язнів годували м’ясними та рибними консервами. Ємності для доставки їжі до штрафних приміщень приведені у належний стан.
    Проведено реконструкцію лазні та надано можливість засудженим самостійно регулювати температуру і тиск води. Туалети камер штрафних приміщень та гуртожитків дообладнані дверцятами, що забезпечило утриманих осіб правом на приватність.
    У медичній частині облаштовано кімнату для проведення первинного огляду новоприбулих осіб. Раніше для вказаних цілей використовувалося приміщення лазні. У всіх відвіданих приміщеннях відзначено їх належний санітарний стан.
    Водночас, окремі рекомендації залишилися не виконаними. Зі слів опитаних засуджених, особи, які поміщені до штрафних приміщень, не мають постійного доступу до питної води та отримують її на вимогу. Камери вказаних приміщень не облаштовано примусовою припливно-витяжною вентиляцією. При відвіданні загальних гуртожитків виявлено незначні порушення норми житлової площі. Засуджені скаржилися моніторам на слабку правороз’яснювальну роботу з боку представників адміністрації установи. Мають місце факти порушення права на приватність – деякі ліжка розташовані впритул. В’язні, які залучаються до праці, не використовують засоби індивідуального захисту.
    Під час візиту виявлено також недоліки щодо порядку здійснення телефонних дзвінків, проведення первинного психолого-педагогічного огляду новоприбулих осіб, забезпечення природним освітленням у житлових приміщеннях, обладнання прогулянкового дворику дільниці посиленого контролю та медичної частини, невідповідності окремих штрафних приміщень міжнародним стандартам тощо.
    Звіт за результатами моніторингового візиту буде направлено до Міністерства юстиції України.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.