• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Приватизація без потужних інвесторів - марна справа

    Опубликовано: 2017-05-23 13:39:48

    Питання великої приватизації в державі виникає  в публічному просторі із дивною  регулярністю. І все тим же результатом – недосконалий інвестиційний клімат та відсутність необхідного рівня прозорості і системності щодо підготовки  великих об’єктів до продажу унеможливлюють  ефективність приватизації.  За нещодавніми оцінками уряду, до 70% держпідприємств є збитковими, проте це не означає потребу їх якнайшвидшого продажу, вважають в діловому середовищі. Адже ні комплексних розрахунків, ні оцінки їх реальної ринкової вартості, ні якісної передприватизаційної роботи так і не було проведено. На цьому наголошують в УСПП та Антикризовій раді громадських організацій.
    Експерти цих потужних структур переконані, що штучне прискорення процесів приватизації в будь-якому разі неприпустиме. Треба на кожному підприємстві почати з техніко-економічного аналізу та розрахунку ефекту від приватизації, розробки комплексу заходів з підвищення ефективності таких об’єктів з урахуванням їх специфіки, фінансового стану, місця та ролі в аспекті регіональної політики. Інколи  вдосконалення управління об’єктами державної власності принесе більше користі, ніж приватизація. Сюди слід віднести публічно-приватне партнерство, оренду, концесію, зміну менеджменту тощо.   
    Визначивши перелік об’єктів до приватизації, потрібно чітко озвучити її умови: збереження основного виду продукції, розвиток соціальної та екологічної сфери в регіоні, нові робочі місця, технологізація виробництва, збільшення наукоємності товарів, що випускаються  тощо.  Розпочавши приватизацію, треба забезпечити її повну прозорість, публічний контроль збоку громадськості.  Крім того, необхідно ретельно здійснювати контроль за приватизованими підприємствами в сенсі дотримання інвесторами взятих на себе зобов’язань – залучення власних коштів, збільшення прибутків, обсягів виробництва та реалізації продукції.
     «Потрібно, щоб приватизація означала розвиток підприємства, забезпечувала його необхідними інвестиціями. Просто позбуватися підприємств, які через поганий менеджмент, корупцію чи нестачу фінансових ресурсів не показують хороших результатів – дуже однобокий підхід. І якщо ми вже запрошуємо інвесторів, то варто домовитися: які функції, обсяги виробництва підприємство збереже після продажу. Бо для економіки, держави  неприпустимо, якщо новий власник виснажить його за 3-5 років і піде з національного ринку», – переконаний президент УСПП Анатолій Кінах.
    Він вважає,що при відповідній державній промисловій, кадровій політиці такі підприємства можуть працювати на рівні світової конкурентоспроможності.
    Нагадаємо, ділові асоціації з Антикризової ради не вперше наголошують на професійному підході до процесу приватизації. Перш за все, необхідний відповідний план, чітка передприватизаційна підготовка, відкритість та прозорість процесів. Дуже важливо, що в список для  приватизації не  повинні входити стратегічні підприємства з енергетичної, транспортної сфер тощо.
    Нещодавно Кабінет Міністрів України в рамках виконання пріоритетних завдань розвитку держави заявив, що планує повністю перезавантажити процес приватизації, який останні 25 років «пробуксовував» з різних причин.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.