• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Антопільському ПНІ Вінницької області виявлено проблеми з організацією харчування підопічних

    Опубликовано: 2017-05-23 08:30:01

    Моніторингова група у складі працівника Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини спільно з регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Вінницькій області та громадських моніторів відвідала Антопільський психоневрологічний інтернат Вінницької області.
    Інтернат розташований у колишньому панському маєтку з великим парком і озером.
    У старому приміщенні персонал зумів створити затишні умови: спальні кімнати обладнані спальними місцями, на стінах та підлозі великі гарні килими, на вікнах фіранки та вазони. 
    У кожного підопічного чиста промаркована постільна білизна і два рушники. Особисті речі також мають індивідуальні номери, які на вимогу директора персонал вишиває так, щоб ззовні їх не було видно (аби люди не ходили з номерами). «Хтось може оцінювати це як дрібницю, але я вважаю, що це свідчить про гуманне ставлення директора до людей», – поділився враженнями громадський монітор Сергій Перникоза.
    Територія облаштована для прогулянок підопічних. Під час візиту підопічні вільно гуляли територією, дехто дивився телепередачу в залі для відпочинку, дехто – відпочивав у кімнаті. Підопічні охоче спілкувались з членами моніторингової групи.
    Водночас в інтернаті моніторинговою групою було виявлено проблеми і недоліки. Через віддаленість від районної лікарні забезпечення підопічних лікарською допомогою є проблемним, два роки не проводився медичний огляд лікарями-спеціалістами. Через те, що будівля є історичною пам’яткою, складно пристосувати приміщення для потреб мешканців, зокрема кімнати надто великі, душова облаштована лише в окремому приміщенні тощо. Потребує зміни й організація отримання пенсійних коштів та обліку витрат підопічних.
    Однак найбільше моніторингову групу вразила організація харчування. «Проаналізувавши меню з 2014 року, ми з’ясували, що перелік страв на сніданок за останні роки абсолютно не змінився: молочна (переважно вівсяна) каша, хліб з маслом, сметаною і джемом. В інтернаті проживають 19 осіб, які потребують дієтичного харчування, зокрема 7 осіб, хворих на гепатит. Однак на час візиту на обід всім були приготовлені однакові страви. До того ж рибні консерви та м’ясо подавали змішаними в одній тарілці з кашею, «страва» мала дуже неприємний вигляд. Тому багато підопічних їли лише м'ясо. До того ж працівниками кухні не лише порушувалася технологія приготування, а й явно була зменшена порція м’яса і рибної консерви», – зазначила регіональний координатор Наталія Гурковська.
    За результатами моніторингового візиту буде підготовлено акти реагування Уповноваженого з прав людини України до керівництва Міністерства соціальної політики України та Вінницької обласної державної адміністрації.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.