• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Остап Семерак: «Європейський парламент підтримуватиме Україну у подоланні наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС»

    Опубликовано: 2017-05-15 18:21:05

    Введення в експлуатацію  нового безпечного конфайнменту на об’єкті «Укриття» Чорнобильської АЕС ще один стратегічний крок України в перетворенні  зони відчуження на екологічно безпечну систему.
    Про це  Міністр екології та природних ресурсів України Остапа Семерака заявив під час зустрічі із членом Європейського парламенту Ребеккою Хармс.
     
    Сторони обговорили етапи введення нового безпечного конфайнменту (НБК) в експлуатацію та подальшу підтримку даного міжнародного проекту країнами-вкладниками ЄБРР.
     
    Остап Семерак  відзначив, що завдяки величезній підтримці світової спільноти  новий  безпечний  конфайнмент встановлено в проектне положення над об’єктом «Укриття» зруйнованого 4-го енергоблоку, а нині триває процес поетапного введення його в експлуатацію відповідно до затверджених графіків. Крім того  була побудована необхідна  інфраструктура для поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом, а  блоки ЧАЕС повністю звільнені  від ядерного палива та приведенні до стану, який несе значно менше ризиків.
     
    «За 31 рік з часу аварії на ЧАЕС було зроблено багато прогресивних кроків у перетворенні зони  відчуження на екобезпечну територію. І допомогу  міжнародного співтовариства в цьому процесі важко переоцінити. Нова захисна споруда на довгі роки  забезпечить необхідний рівень безпеки для населення та довкілля. На часі новий етап розвитку цієї території і  міжнародна підтримка в цьому для України надважлива», - розповів Міністр.
     
    «Під час зустрічі з Міністром екології та природних ресурсів паном Остапом Семераком, ми обговорили успіхи, пов’язані з герметизацією нового саркофагу для 4-го енергетичного блоку на Чорнобильській АЕС. Україна потребуватиме підтримки міжнародної спільноти для введення у експлуатацію саркофагу та для подальших робіт у зоні відчуження. Парк сонячної енергетики є безумовним кроком вперед і символом безпечної і сталої енергетики. Під час проведення будь-яких заходів у зоні відчуження повинна бути забезпечена безпека працівників. Продовження термінів експлуатації українських атомних електростанцій та збільшення обсягів їхнього використання пов´язані з появою нових ризиків, у зв’язку з чим технічне переоснащення та ліцензії повинні відповідати міжнародним стандартам»,- зазначила Ребекка Хармс.
     
    Остап Семерак також повідомив про початок будівництва сонячних електростанцій в зоні відчуження, підкресливши, що велику зацікавленість інвестувати в створення парку відновлювальної енергетики виявило ряд відомих міжнародних компаній.
     
    Крім того, мова йшла і про важливість врахування в  проекті Енергетичної стратегії України до 2035 року екологічної складової, над розробкою якої працювали європейські експерти спільно із фахівцями Міненерговугілля, а також про необхідність  впровадження стратегічного бачення  щодо провадження роботи АЕС в тому числі в контексті підвищення якості відповідних робіт.
     
    Також під час зустрічі обговорили питання прийняття СЕО І ОВД.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.