• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Об’єктивних підстав для скорочення кількості субсидіантів не було й немає, але Уряд знайшов вихід

    Опубликовано: 2017-04-19 13:46:59

    У Мінсоцполітики очікують скорочення кількості домогосподарств, що отримують субсидії, на третину до початку 2018 року. Для того щоб таке повідомлення не надто шокувало українців, Глава відомства Андрій Рева вже встиг запевнити, що стрімкого зростання тарифів вже не буде.

    Так, до першого січня 2018 року кількість одержувачів субсидій має скоротитися до 5 млн домогосподарств. Уряд вважає, це відбудеться за рахунок збільшення мінімальної зарплати до 3200 грн, а також зростання пенсій із 1 травня 2017 року до 1312 грн (+ 65 грн), а з грудня – ще на 61 грн.

    Втім, провідний аналітик «Публічного аудиту» Тарас Галайда спростовує такий оптимізм головного керманича соціальної політики в країні. «Розмір середньої платіжки в опалювальний сезон удвічі перевищує розмір навіть підвищеної пенсії і становить понад 80 % від мінімальної зарплати в 3200 грн. Тому фактична потреба населення в субсидіях скоротитися не може», – переконаний він.

    Разом з тим Уряд уже пообіцяв це зробити Міжнародному валютному фонду. Так, відповідно до Меморандуму, що був підписаний 2 березня цього року, заплановано зменшення видатків на субсидії в 2017 році на 5 млрд грн – із 52 до 47 млрд грн.

    Як Уряд втілюватиме свій задум, якщо реальних об’єктивних передумов для цього немає? Шляхом зменшення соціальних нормативів, на які нараховується субсидія (за газ, опалення та електроенергію), прогнозують у «Публічному аудиті». Перший етап відбудеться вже 1 травня цього року, наступний – до кінця липня, що вже прописано в Меморандумі.

    «Скоротивши соціальні норми споживання житлово-комунальних послуг, на які нараховується субсидія, Уряд штучно зменшить кількість претендентів на соціальні виплати від держави, а також розмір виплат. Як результат, середній розмір субсидії на родину може зменшитися майже на й тис. грн – із 1700–2000 грн до 1030 грн у місяць в опалювальний сезон. А понад 2,5 млн домогосподарств, тобто майже 7,5 млн людей, про субсидію доведеться взагалі забути», – резюмує Галайда.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.