• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • При купівлі автозаправних станцій ВАТ „Укрнафта” керується виключно економічно обґрунтованою доцільністю

    Опубликовано: 2005-12-16 09:47:00
    Створення вертикально-інтегрованої нафтової компанії (ВІНК), одним з важливих елементів якої є розгалужена мережа роздрібної реалізації нафтопродуктів, – стратегічне завдання відкритого акціонерного товариства „Укрнафта”, схвалене Спостережною радою та загальними зборами акціонерів товариства. Реалізація концепції ВІНК виключає значні ризики в роботі компанії, які існують при реалізації видобутої нею сировини і продукції напівпереробки, та посилює її конкурентну позицію на вітчизняному ринку нафтопродуктів, адже забезпечує створення цілісного комплексу з видобутку, переробки та реалізації нафти і нафтопродуктів.
     
    В ході вивчення питання створення власної мережі АЗС компанія неодноразово зверталася з пропозиціями до інших учасників ринку, зокрема власників мереж „ОККО”, „Альфа-нафта”, „WOG” та „Укртатнафта” щодо можливого придбання належних їм АЗС. Слід зазначити, що придбання усіх автозаправних станцій компанії здійснювалося на тендерній основі, за ринковими цінами та з відповідних дозволів Антимонопольного комітету України. До того ж, купуючи заправні станції, компанія придбаває не тільки і не стільки комплекс АЗС – перелік нерухомого та рухомого майна, - але готовий бізнес з напрацьованою роками логістикою, правом власності чи користування землею, різного роду додатковими послугами, дозволами та іншою документацією, устаткуванням, обслуговуючими засобами, зрештою клієнтською базою. Крім того, компанія, як правило, придбаває не окремі об’єкти, а цілі мережі заправних станцій, що має ряд істотних переваг, оскільки дозволяє найбільш ефективно розвивати систему власного роздрібного збуту у відповідних областях, регіонах та на території України.
     
    В результаті: за червень-грудень 2004 року та І півріччя 2005 року доход ВАТ „Укрнафта” від діяльності АЗС склав 2 млрд. 490 млн. грн., а прибуток – 570 млн. грн., що означає, зокрема, що розрахунковий термін окупності АЗС складає період в межах 4 років, і свідчить про економічну вигоду, безумовну доцільність та обґрунтованість укладення зазначених операцій купівлі АЗС для ВАТ „Укрнафта”.
     
    Вказані висновки підтверджено, зокрема, результатами перевірки окремих питань фінансово-господарської діяльності ВАТ „Укрнафта”, в тому числі щодо обґрунтованості операцій з придбання АЗС, проведеної Головним контрольно-ревізійним управлінням України з 26 серпня по 27 вересня поточного року на виконання окремого доручення Прем’єр-міністра України від 15 серпня 2005 р. № 34068/9/1-05 і відображеними у відповідних документах. 
     
    На нашу думку, посилення конкурентних позицій компанії шляхом розширення мережі АЗС та, можливо, придбання нафтопереробних потужностей шляхом участі в аукціоні з продажу 32,86% пакету акцій ВАТ „НПК-Галичина”, не подобається як окремим учасникам ринку нафтопродуктів, які не зацікавлені в появі та утвердженні в Україні потужного вітчизняного гравця на цьому полі, так і певним силам, що не мають інтересу у стабілізації ситуації в цій галузі економіки країни.
     
    Прес-служба ВАТ “Укрнафта”





     
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.