• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Збільшення ЄСВ нищить дрібне підприємництво

    Опубликовано: 2017-01-10 15:27:41

    Новий фінансовий рік розпочався для України негативною тенденцією масового скорочення кількості фізичних осіб-підприємців (ФОПів). Більшість із них не в змозі платити новий розмір єдиного страхового внеску в 704 грн., адже отримує прибутки нерегулярно. За два тижні в країні подались на закриття десятки тисяч підприємців. Але саме вони – самозайняті, малий бізнес – могли би «витягнути» українську економіку в 2017 році, наголошують в УСПП.
    В діловому союзі звернули увагу посадовців на масові закриття ФОПів по всій Україні. Тенденція розпочалась ще в грудні із прийняттям нових законодавчих норм про сплату ЄСВ щомісяця, навіть якщо підприємець тимчасово не отримує прибутків.
    «Раніше ФОП, коли мав прибуток, то сплачував 5% податок та ЄСВ. Якщо ж руху коштів не було, то сплачувати не було необхідності. Тому відкриті ФОПи могли маневрувати, триматися на плаву.  Тепер бажання займатися власною справою у багатьох відпаде – немає стимулів, і щомісячні витрати стануть невигідними», – каже президент УСПП Анатолій Кінах.
    Він наголосив, що ця ситуація болюче відіб’ється на вітчизняній економіці, яка, якщо і показує результати зростання на межі статистичної похибки 0,5-1%, то у більшості через діяльність саме малого і середнього бізнесу та буквально декількох успішних великих компаній. Для української промисловості до зростання ще далеко – Національний комітет з промрозвитку почав діяти лише нещодавно, і програми розвитку для залізниці, авіа-, машинобудування ще належить розробити.
    «Саме тому зараз і потрібно робити ставку на зростання  підприємництва в Україні. Більше 60% молоді хочуть та готові вести свою справу. Досі їх зупиняли такі речі, як висока вартість кредитів, наприклад. Через зростання податкового навантаження люди, які планували несистематичний прибуток, фахівці-фрілансери отримали додаткові бар’єри. Зрозумілі наміри обмежити діяльність суб’єктів господарської діяльності, через які їде відмивання грошей. Але не за рахунок тисяч і тисяч малих підприємців, які просто намагаються вижити в умовах складного оподаткування та обмежених дорогих кредитів», – переконаний лідер вітчизняної ділової спільноти.
    Нагадаємо, УСПП як одна з найбільших ділових організацій України спільно із ПриватБанком реалізовує проект «Україна – країна підприємців». Низка форумів в Києві та регіонах, перемовини із місцевими чиновниками вже дали перші результати – в Полтавській, Рівненській, інших областях прийняті обласні програми підтримки підприємництва, передбачені компенсації певної кількості відсотків за кредити бізнесу. У столиці на ці цілі, наприклад, виділено 10 млн. гривень. Амбітна мета проекту – створення 1 млн. робочих місць в країні.
    В УСПП закликають чиновників підтримувати  подібні ініціативи, лобіювати законодавчу підтримку самозайнятості, стартапів, малого та середнього бізнесу, не створювати йому додаткових перепон.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.