• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні запроваджено виробництво високоякісних генно-інженерних інсулінів

    Опубликовано: 2005-12-13 14:23:00
    Нещодавно на ВАТ «Фармак» відбулась урочиста церемонія відкриття виробництва високотехнологічних людських генно-інженерних інсулінів. Це перше в Україні виробництво високоякісних препаратів людського генно-інженерного інсуліну повного циклу. Зважаючи на значимість цього проекту для системи охорони здоров’я України, зокрема, для забезпечення пацієнтів з цукровим діабетом українськими препаратами, в урочистому відкритті взяли участь заступник міністра охорони здоров’я України В.Ф. Снісар, посол США в Україні пан Дж. Хербст, президент Американської торгової палати пан Х. Зукоський, представники наукової, медичної та політичної еліти України.
     
    Цукровий діабет є серйозною медико-соціальною проблемою в Україні. Це пов'язано з високим рівнем та подальшим зростанням захворюваності на цукровий діабет, високою частотою уражень різних органів і систем, зростанням показників тимчасової та стійкої втрати працездатності.
     
     Інформаційно
    Україна
    В Україні станом на 1 січня 2005 р. зареєстровано 969269 хворих на цукровий діабет. У значної частини хворих на час встановлення діагнозу цукрового діабету ІІ-го типу (а його частота становить понад 90% від усіх випадків діабету) тривалість захворювання перевищує 7-8 років. 2003 р. – серед дорослих всього зареєстровано 929108 захворювань, в тому числі з діагнозом, встановленим вперше в житті – 80529 захворювань; 2004 р. – серед дорослих всього зареєстровано 961220 захворювань, в тому числі з діагнозом, встановленим вперше в житті – 91356 захворювань. Зростає поширеність цього захворювання з 1769,3 на 100 тис. населення у 1998 році (1999р. - 820,8, 2000р. - 845,8) до 2533,6 у 2004 році. На інсулінозалежну форму діабету страждає 11-14% хворих,
    Серед хворих цукровим діабетом сьогодні 126 тис. для підтримки свого життя приймають препарати інсуліну.
     
    Світ
    Цукровий діабет розглядається як хвороба індустріально розвинутих країн. Якщо в 1985 році у всьому світі було зареєстровано приблизно 30 мільйонів людей, хворих на цукровий діабет, то в 1999 році ця цифра сягала вже 130 мільйонів, а до 2005 прогнозується 300 мільйонів хворих. За даними ВООЗ кількість хворих на цукровий діабет у світі подвоюється кожні 15 років. У розвинутих країнах кількість хворих становить в середньому 2-4% від загальної популяції. На сьогодні в світі нараховується понад 170 млн хворих на цю недугу. За оцінками експертів, число хворих до 2010 року зросте до 239 млн, а до 2025 року – до 300 млн осіб.
    — кожних 30 секунд в світі пацієнту з діабетом проводиться ампутація нижньої кінцівки;
    — до 70% всіх ампутацій на земній кулі пов’язано з діабетом;
    — до 85% таких операцій можна було б запобігти при адекватному лікуванні та поінформованості пацієнтів;
     
    Враховуючи актуальність цієї проблеми, у 1999 році Указом Президента України була схвалена Комплексна програма "Цукровий діабет" (від 25.05.99 № 545/99) відповідно до якої розроблені відомчі і регіональні заходи щодо практичного виконання Програми. Одним із заходів зазначеної Програми є безкоштовне забезпечення хворих на цукровий діабет препаратами інсулінів.
     
    Реалізація заходів Програми дозволяє безкоштовно забезпечити усіх хворих на цукровий діабет вітчизняним інсуліном, а дітей, вагітних, підлітків та хворих із ускладненнями діабету держава забезпечує імпортними людськими інсулінами в картриджних формах.
     
    Інформаційно
    У 2005 році з Державного бюджету України на виконання Комплексної програми „Цукровий діабет” виділено 163 млн. грн., з місцевих бюджетів 25-35 млн. грн. За рахунок проведеного моніторингу було з’ясовано реальну потребу хворих в інсуліні та за рахунок зекономлених коштів придбані засоби самоконтролю для вимірювання цукру в крові (глюкоменти) та інше необхідне обладнання.
     
    Комплексна програма „Цукровий діабет”
    2005р.
    163 млн. грн з них:
    129 млн. грн.. – інсуліни
    15,7 млн. грн.. – засоби самоконтролю та комплекти витратних матеріалів
    8,3 млн. грн.. – витратні матеріали для визначення глюкози у крові
    7 млн. грн.. – обладнання
    На 1.12.2005р. – виплачено 128,3 млн. грн.. (проведені тенери на закупівлю обладнання, але ще не було закупівлі)
     Комплексна програма „Цукровий діабет”
    2006р.
    175 820 тис. грн з них:
    2 млн. грн. – на нецукровий діабет
    163 820 тис. грн.. – інсуліни, засоби самоконтролю, комплекти витратних матеріалів.
    10 млн. грн.. – обладнання
    Сьогодні практично кожен пацієнт, незалежно від того, де він мешкає, - в столиці, у великому індустріальному центрі або селі, - може отримати препарати інсуліну. Втім, препарати інсуліну дуже відрізняються між собою. На сьогоднішній день український фармацевтичний ринок на 2/3 складається з інсулінів тваринного походження, з яких напівсинтетичним методом з використанням ферментно-хімічної заміни аланіну в положенні В-30 на аланін отримують інсулін, що за хімічною структурою подібний до людського. Частка високотехнологічних генно-інженерних людських інсулінів на загальному ринку інсулінів в Україні складає біля 30%, у той час як на світовому фармацевтичному ринку цей показник сягає 98%. Серйозним недоліком інсулінів тваринного походження (які сьогодні виробляються в Україні) є необхідність використання як вихідної сировини тканини підшлункової залози свині. Тому з точки зору безпечності інсуліну як препарату найбільш привабливими є генно-інженерні людські інсуліни, які позбавлені недоліків інсулінів тваринного походження.
     
    Відкриття вітчизняного виробництва високотехнологічних генно-інженерних інсулінів, які будуть виготовлятися за технологією та з активного фармацевтичного інгредієнту американської транснаціональної корпорації “Елі Ліллі, дозволить виробляти вітчизняні препарати найвищої якості. Це створює конкурентні умови для розвитку вітчизняного виробництва, що сприятиме забезпеченню населення якісними та доступними препаратами.
     
    Прес-служба МОЗ
     
     
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.