• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ситуація з ПриватБанком не повинна погіршити фінансову стабільність в державі

    Опубликовано: 2016-12-19 14:24:08

    Націоналізація ПриватБанку не повинна ставити під сумнів  збереження фінансової стабільності у країні, створювати ризики для  20 млн. вкладників та інвесторів. Банк входить до трійки системоутворюючих в країні (інші – Ощадбанк та Укрексімбанк) та обслуговує величезну кількість фізичних, юридичних осіб, інвесторів. В ньому зберігається близько 37% депозитів населення. Банк обслуговує  3.2 млн. пенсіонерів та 1.6 млн. інших соціально незахищених верств населення. Треба діяти максимально відповідально та прозоро, оскільки саме тут держава має довести свою здатність захистити як вкладників банку Приват, так і всю банківську систему країни, сприяти підвищенню довіри до вітчизняних банків.   
    Ділова спільнота закликає державу як нового власника  чимскоріше підготувати  програму подальшої діяльності фінустанови, її докапіталізації, приділивши першочергову увагу перехідному періоду. Це допоможе уникнути негативних сценаріїв дестабілізації,  паніки та штучних спекуляцій навколо Привату,  наголошують в УСПП та Антикризовій раді громадських організацій та УСПП.  
    Тут  зазначається, що у банку знаходяться   кошти бізнесу – промисловців, підприємців, в тому числі малих і середніх,  самозайнятих осіб, а також великої кількості громадян,  пенсіонерів, студентів тощо. ПриватБанк має працювати в звичному режимі, не втрачаючи  своєї технологічності, маючи можливість розвивати і надалі численні соціальні проекти – з популяризації підприємництва, підтримки обдарованих дітей тощо. Одним з таких  є програма «Україна – країна підприємців», що реалізується УСПП спільно з цією фінансовою установою. Її метою є популяризація підприємницької культури в Україні, консультування бізнес-початківців, надання їм кредитів,  залучення  до механізмів доступного кредитування місцевих органів влади, розвиток державно-приватного партнерства  тощо.  Програма має амбітну ціль – створити в Україні  1 млн. нових робочих місць.   Бізнес-форуми задля  популяризації програми уже пройшли в Києві та багатьох великих містах України. Не можна недооцінювати соціальне значення цієї важливої програми, її здобутки треба розвити і примножити. 
     «Націоналізація ПриватБанку – непростий крок, і здійснити його треба максимально прозоро, відкрито і спокійно, з мінімальними незручностями для клієнтів. Так званий «банкопад» негативно відбився на українській банківській системі, значно понизив довіру до фінансових установ взагалі. Адже фінансова система  є кровоносною системою економіки, від якої залежить її здоровий стабільний стан, здатність стало розвиватися.   Ситуація з ПриватБанком вимагає максимально відповідальних дій – погоджених в трикутнику НБУ, уряд та парламент, з цивілізованим діалогом з бізнесом,  широким роз’ясненням вкладникам, всьому суспільству,  закордонним інвесторам»,  – вважає президент УСПП Анатолій Кінах.
    Він наголосив на потребі окремої роботи із закордонними інвесторами, щоб не просто мінімізувати їх ризики, але й заспокоїти їх та не допустити відтоку капіталів з України.
    «У даному випадку прозорість та відкритість – запорука мінімізації фінансових ризиків для держави»,  – переконаний лідер ділової спільноти.
    В УСПП та Антикризовій раді громадських організацій закликали політиків, лідерів громадської думки утриматись від спекуляцій та піару навколо теми націоналізації ПриватБанку. Штучне розхитування настроїв суспільства, нагнітання паніки шкодить національній фінансовій безпеці, економіці.
    В той же час, зусилля уряду, нацрегулятора необхідно спрямувати на розвиток банківської сфери взагалі  та Привату  зокрема, причому – в короткі терміни. 
    Для довідки.  Кабінет Міністрів України на засіданні 18 грудня 2016 року ухвалив рішення про входження держави до капіталу ПАТ Приватбанк. Відповідно до цього рішення, 100% акцій банку буде належати державі в особі Міністерства фінансів. Це повинно гарантувати клієнтам захист розміщених у ньому коштів та заощаджень, допомогти уникнути системних ризиків для банківського сектору та економіки.
    Перехід Приватбанку у власність держави від приватних акціонерів відбудеться в рамках спеціальної процедури, передбаченої статтею ЗУ «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». У зв’язку з цим буде змінено Правління та Наглядову раду Приватбанку. Інших змін у роботі банку не має відбутися.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.