• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна розпочала боротьбу з дефіцитом вітаміну D

    Опубликовано: 2016-12-08 11:46:08

    1 грудня Польфарма провела Перший міжнародний медичний форум «Дефіцит вітаміну D – проблема національного та глобального масштабу», запросивши експертів світового рівня та близько 200 провідних спеціалістів з усієї України. Форум об’єднав науковців з усього світу та став майданчиком «без кордонів» для лікарів різних спеціалізацій.
    Головна мета Форуму — привернення уваги українського суспільства до прихованої епідемії, висвітлення новітніх підходів до профілактики та запобігання дефіциту вітаміну D в Україні та набуття вітчизняними спеціалістами світового досвіду.
    Фахівці відзначили, що тільки 4,6% населення України демонструють нормальний показник по вітаміну D. Всі інші мають його дефіцит, а значить, піддаються ризику розвитку серйозних захворювань. Нестача вітаміну D призводить не тільки до розвитку рахіту, а й ще більш серйозних захворювань.
    Статистика щодо загроз, які становить дефіцит вітаміну D:
    95% українців страждають на дефіцит вітаміну D;
    73% вагітних та лактуючих жінок на фоні прийому мільтивітамінних комплексів мають D-вітамінний дефіцит;
    88,9% пацієнтів із алергічними захворюваннями мають дефіцит вітаміну D;
    53,3% дітей, хворим на бронхіальну астму, страждають від дефіциту вітаміну D;
    10-15% кальцію з їжі засвоюються в організмі без вітаміну D;
    на 46% збільшується вірогідність виникнення агресивних форм раку простати при дефіциті вітаміну D.

    Владислав Поворознюк (Київ, Україна) — д.м.н., проф., президент Української асоціації остеопорозу: «Дослідження показали, що 81,8% дорослого населення України мають гостру нестачу вітаміну D в організмі, 13,6% — недостатню кількість. І лише у 4,6% українців рівень вітаміну D відзначається у нормальній кількості».
    «На рівень вітаміну D в організмі суттєво впливає стать, індекс маси тіла та місце проживання. Особливо дефіцит вітаміну D у українців спостерігається з 1 лютого по 1 квітня. Тому така ситуація потребує розробки нових методів діагностики, профілактики та лікування дефіциту вітаміну D», — зазначив він. Професор Поворознюк додав, що дефіцит вітаміну D є основним з факторів прогресування цукрового діабету 1 та 2 типу.
    Майкл Ф. Холік (Бостон, США) — спеціаліст № 1 у світі у сфері лікування та профілактики захворювань, пов’язаних із дефіцитом вітаміну D, д.м.н., професор медицини, фізіології та біофізики, директор Геліотерапевтичного дослідницького центру Бостонського університету: «80% населення світу страждають на дефіцит вітаміну D. Рахіт, про який усі більш-менш знають, — це лише вершина «айсбергу» захворювань, до яких може призвести нестача цього вітаміну. Іншими хворобами є остеомаляція (болі у кістках), цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, ревматоїдний артрит, високий артеріальний тиск, рак».
    Американська асоціація ендокринологів розробила рекомендації, скільки і кому потрібно приймати вітаміну D на день. Зокрема, фахівці рекомендують щодня додатково давати дітям 1000 МО, дорослим — 2000 МО. Людям з надмірною вагою потрібно приймати у 2-3 рази більше за рекомендовану дозу.
    Говорячи про важливість прийому вітаміну D в зимовий період, професор Холік зазначив, що, згідно з результатами досліджень, під час пікової захворюваності на грип в організмі людини спостерігається найнижчий рівень вітаміну D. «Ті особи, які підтримують найвищий рівень вітаміну D в організмі, в два рази зменшують ризик захворіти на ГРЗ та грип», - повідомив Майкл Холік.
    Також основоположник вивчення вітаміну D у світі звернувся до українських лікарів з рекомендацією не боятися міфічної токсичності препаратів. Адже він сам приймає щодня 4000 МО й має 55 ng/ml вітаміну D в сироватці крові. «Вітамін D беззаперечно може покращити ваш стан здоров’я», - підкреслив професор Холік.
    Павел Плудовські (Варшава, Польща) — професор, голова Європейської асоціації з вітаміну D (EVIDAS): «Вітамін D є важливим для попередження хвороб — вірусних, бактеріальних інфекцій, аутоімунних захворювань. Зараз 70% населення Європи також страждають від гострого дефіциту вітаміну D». 
    За його словами, оптимальним рівнем вітаміну D в сироватці крові має бути 40-60 ng/ml.
    Плудовські нагадав, що існує лише 2 природних джерела отримання вітаміну — промені сонця у літній час та деякі продукти харчування. Але їх недостатньо для поповнення запасів вітаміну в організмі. Він погодився з твердженням професора Холіка про те, що в Україні сонце активне тільки 3 місяці, а гостра нестача ультрафіолету триває з жовтня по квітень. З другого джерела — їжі — отримати достатню кількість також практично не можливо. Бо випивати кожен день по 100 склянок молока, їсти по 500 грамів жирних сортів риби та декілька десятків яєць — фізично неможливо.
    Професор Плудовські впевнений, що вітамін D повинен розглядатися як важливий допоміжний фактор в терапії багатьох захворювань, а його відповідний рівень впливає на метаболізм, тому організм людини повинен отримувати вітамін D регулярно в рекомендованих дозах. «Високий рівень дефіциту вітаміну D говорить про потребу в постійному навчанні медичних та громадських спільнот. Крім того, вітамін D є дуже важливим фактором здоров’я всіх вікових категорій людей: від немовлят до людей пенсійного віку», — резюмував голова Європейської асоціації з вітаміну D (EVIDAS).
    Тетяна Татарчук (Київ, Україна) — д.м.н., проф., член-кореспондент НАМН України, зав. відділенням ендокринної гінекології ДУ «ІПАГ НАМН України»: «Один рік життя з дефіцитом вітаміну D дорівнює двом рокам старіння організму людини».
    Людмила Квашніна (Київ, Україна) — д.м.н., керівник відділення проблем здорової дитини та преморбідних станів ДУ «ІПАГ НАМН України», головний позаштатний педіатр м. Києва: «З 2008 року в Україні профілактична доза вітаміну D дорівнює 1000 МО. Якщо ж лікар має справу з вагітними з групи ризику, то доза може бути збільшена до 2000 МО. Але вже зараз, і ми це обговорювали, існує значна кількість публікацій, де абсолютно спокійно показано дозу до 4000 МО на певному етапі вагітності для запобігання різного роду акушерських ризиків».
    За її словами, у українських лікарів все ще існує певний страх щодо використання профілактичних доз вітаміну D для дітей. «Цей страх призводить до низки проблем. Зокрема серцево-судинних. Здорові, доношені діти – це сфера профілактики. Вона може бути різна. Щоденна — до 1000 МО, або курсами», — заявила Квашніна.
    Головний позаштатний педіатр Києва також звернула увагу присутніх на застарілий протокол, за яким профілактика рахіту у дітей за допомогою вітаміну D триває лише до трьох років. «Це старий протокол. Ми хочемо відійти від цього віку – три роки, й розписати для дітей шкільного віку відповідні профілактичні курси прийому вітаміну D», - підкреслила вона.
    Професор Квашніна окремо зупинилася на «бабусиних міфах» про те, що літнього сонця та їжі вистачить для підтримання нормального рівня вітаміну D в організмі протягом цілого року. «Можливо, 200 років тому це і працювало. Але сьогодні зазнали змін геохімічні властивості й ми реально не вживаємо їжу, яка містить велику кількість вітаміну D», - пояснила вона.
    Професор ще раз нагадала, що вагітним жінкам для профілактики рекомендовано приймати 1000 МО вітаміну D щодня.
    Усі учасники Форуму погодилися, що дефіцит вітаміну D вже давно «подорослішав» і не обмежується лише сферою педіатрії. Вітчизняні лікарі та міжнародні експерти підкреслили важливість профілактики дефіциту вітаміну D серед усіх верств населення країни й висловили сподівання, що такі майданчики як цей Форум стануть традиційними для України.
    Представник організатора Форуму, Голова представництва «Фармацевтичний завод «Польфарма» С.А Ліана Максютова, зазначила, що сьогодні ринок препаратів вітаміну D3 складає 460 тис. упаковок в рік, що в грошовому еквіваленті становить 60,76 млн. грн. 73% всіх призначень вітаміну D3 забезпечують педіатри. З них 67% — дітям до 3-ох років. Більша частина цих призначень — профілактика та лікування рахіту.
    «Розуміючи зростаючу роль вітаміну D не тільки в педіатричній практиці, але і при лікуванні і профілактиці таких серйозних захворювань як артеріальна гіпертензія, ревматоїдний артрит, розсіяний склероз, хвороби серця, цукровий діабет і навіть рак, ми, як лідер ринку, що має 86% частки з брендом Аквадетрим – водний розчин вітаміну D3, хочемо актуалізувати проблематику і важливість вітаміну D3 для України. І на прикладі світового та Європейського досвіду донести важливість профілактики, яка, як ми всі знаємо, є завжди актуальнішою, дешевшою і легшою за лікування. Наша мета — актуалізувати проблему, щоб і наші діти, і всі дорослі були здорові», — підкреслила Ліана Максютова.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.