• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У Здолбунівському відділенні поліції виявлено порушення вимог КПК під час затримання громадян

    Опубликовано: 2016-11-22 11:35:02

    2 листопада 2016 року представник та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Рівненській області разом із громадськими моніторами здійснили моніторинговий візит до Здолбунівського відділення Острозького відділу поліції ГУНП у Рівненській області, під час якого виявили низку порушень кримінального процесуального законодавства при проведенні затримання громадян за підозрою у скоєнні злочину.
    Зокрема, під час вивчення протоколів про затримання осіб з’ясовано, що слідчими відділення поліції грубо ігноруються вимоги ч. 5 ст. 208 КПК України щодо зазначення в документах місця, дати і точного часу затримання особи. В низці протоколів місцем фактичного затримання є приміщення даного відділення, що не відповідає обставинам, описаним у фабулах вчинених діянь.
    Однією з проблем у діяльності відділу поліції є неможливість використання кімнат для затриманих та доставлених, оскільки тримання осіб у вказаних приміщеннях заборонене через невідповідність їх вимогам законодавства та відомчим нормативним актам. Фактично будь-яких дій щодо обладнання їх у відповідності до встановлених стандартів не здійснювалось.
    Окрім того, в ході вивчення питання щодо забезпечення права на домедичну допомогу з’ясовано, що відділ поліції не повною мірою забезпечений необхідними медичними засобами, що необхідні для її надання. Перевіркою аптечок, які містяться у черговій частині, встановлено, що практично у всіх препаратів закінчилися терміни використання.
    Викликає занепокоєння, що працівники чергової частини не володіють необхідними знаннями щодо дотримання прав уразливих груп населення на безперервне лікування. Зокрема, оперативні чергові відділу поліції не володіють інформацією про місця, де у Рівненській області впроваджена замісна підтримувальна терапія, а також про порядок дій під час доставляння осіб, які її потребують. Також не змогли працівники відділу поліції вказати особливості застосування заходів примусу і до осіб, які отримують антиретровірусну терапію.
    У відділі не забезпечено доступ до інформації про права людини, зокрема до безоплатної вторинної правової допомоги, порядку звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
    За результатами моніторингового візиту буде підготовлено звіт, який буде направлений керівництву Національної поліції для усунення виявлених недоліків.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.