• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • З 2007 року до української вищої школи вступатимуть за результатами незалежного зовнішнього тестування

    Опубликовано: 2005-12-08 17:53:00
    Наступного року в одній з областей Україні, ймовірно Чернігівській, усі випускники шкіл замість державної атестації приймуть участь у зовнішньому незалежному тестуванні, результати якого визнаватимуться також в якості результатів вступних випробувань у будь-який вищий навчальний заклад України, незалежно від форми власності, повідомив на сьогоднішній прес-конференції міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко. Це відбуватиметься в рамках впровадження в Україні системи зовнішнього незалежного оцінювання і моніторингу освіту, постанову про розбудову якої вчора ухвалив Кабінет Міністрів України.
     
    “Це черговий крок по підвищенню якості української освіти”, - зазначив Станіслав Ніколаєнко. Зовнішнє незалежне тестування впроваджуватиметься у два етап: у 2005-2006 роках буде створено Український центр оцінювання якості освіти, фахівці якого займатимуться організаційною роботою, складати тести, розробляти нові методики дослідження якості освіти та координувати цю роботу в регіонах, наголосив міністр. Крім того, буде створено регіональні центри у Вінниці, Дніпропетровську, Донецьку, Івано-Франківську, Києві, Львові, Одесі, Сімферополі та Харкові, які координуватимуть роботу щодо моніторингу якості знань учнів та проведення незалежного тестування в сусідніх регіонах, а також районні центри незалежного тестування. В рамках першого етапу відбудеться й широкомасштабний експеримент у Чернігівській області, а також у одній територіальній одиниці в кожній іншій області країні. Вибір Чернігівщини, за словами Станіслава Ніколаєнко, зумовлено розпорошеністю населених пунктів, тому можна буде якісно відпрацювати моменти реєстрації учасників тестування, їх підвозу, організації самого тестування перевірку тощо. Тестування проходитиме на паперових носіях з використанням комп’ютерної техніки. По завершенню тестування, скоріше за все учасник отримає сертифікат або результат буде вписано у додаток до атестату. Ці документи подаватимуться у вищій навчальний заклад. Другим етапом упровадження незалежного зовнішнього тестування – у 2007-2008 роках, планується ввести його вже на національному рівні.
     
    Міністр освіти і науки також повідомив, що Український центр та його регіональні відділення крім проведення незалежного зовнішнього тестування займатимуться й оцінюванням якості освіти – тобто проводитимуть моніторинг серед школярів після проходження ними початкової, середньої і, зрозуміло, старшої школи, аби “знати правдиву ситуацію й у разі потреби корегувати навчальні плати, впливати на діяльність педагогічних колективів, допомагати кому потрібно, а можливо й строго спитати”, зазначив міністрі. У майбутньому також планується поширити моніторинг якості освіти й на вищу школу, наприклад, перевіряти знання студентів після першого курсу, або взагалі створювати міжвузівські центри моніторингу освіти.
     
    Введення незалежного оцінювання знань дозволить поставити вступ до університетів, справді, на об’єктивні рейки й унеможливить не лише хабарництво, а й такі ситуації, коли фактично навчання на факультетах довузівської підготовки гарантує вступ до ВНЗ. Із введенням незалежної системи оцінювання випускники таких факультетів також вступатимуть до ВНЗ за результатами зовнішнього тестування. Щодо пільгових категорій, то міністр повідомив, що для них буде встановлено квоту в усіх ВНЗ. Ці абітурієнти зараховуватимуться до університетів, маючи дещо нижчий, ніж прохідний бал. Однак, за словами міністра, необхідно встановити планку, нижче якої людина не має право претендувати на навчання у вищій школі, а може підтягнути свої знання і знову спробувати себе, але вжне наступного року.
     
    На прес-конференції Станіслав Ніколаєнко також повідомив, що Кабінетом Міністрів ухвалено Державну програму “Інформаційні та комунікаційні технології в освіті і науці на 2006-2010 роки”, до реалізації якої наступного року планується залучити до 250 мільйонів гривень з різних джерел. Головним у програмі є формування інформаційних ресурсів, їх створення – електронні підручники, методичні журнали, довідники, електронні бібліотеки, тощо, збільшення кількості комп’ютерних класів в школах і доведення до показника один комп’ютер на 15 учнів, проти нинішніх 75, створення української національної науково-освітньої мережі на базі мережі “УРАН” і під’єдання до європейської мережі “ДЖІАН”.
     
     Урядовий портал
     
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.