• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Профілактика гастриту

    Опубликовано: 2016-10-29 18:44:56

    Гастрит є досить поширеним захворюванням, йому схильне більше половини населення у всьому світі.

    Причому з кожним роком кількість людей, що страждають даним захворюванням, збільшується. Це, насамперед, пов'язано з неправильним харчуванням і порушенням режиму харчування, а також зі стресами і емоційною напругою, как передает Интернет-издание для девушек и женщин от 14 до 35 лет Pannochka.net

    Медичні дослідження показують, що в світі спостерігається не тільки збільшення захворюваності гастритом, але і в цілому збільшення числа випадків захворювань шлунково-кишкового тракту. Тому своєчасна діагностика, лікування на ранніх стадіях і профілактика захворювань травної системи потребують пильної уваги. Профілактика захворювань травної системи найбільш ефективна в умовах санаторно-курортного лікування, так як там створені всі умови для нормалізації функцій шлунково-кишкового тракту - спеціальні дієти, дотримання режиму харчування та рухової активності, питне лікування мінеральною водою та багато іншого.

    Що таке гастрит 



    Гастрит - це захворювання шлунка, яке характеризується запаленням його слизової оболонки, що приводить до порушення функціонування шлунково-кишкового тракту. 

       

    Гастрит може бути як первинним, коли його розглядають як самостійне захворювання, так і вторинним, що проходять на тлі інших інфекційних та неінфекційних захворювань.

    Види гастриту 

Залежно від характеру протікання, виділяється два виду гастриту: 



    • гострий; 


    • хронічний.

    Гострий гастрит протікає переважно з запальними процесами, і викликається найчастіше різними харчовими отруєннями, рідше - хімічними факторами, тобто лугами, кислотами та великими дозами лікарських препаратів.

    Гострий гастрит виражається гострої пекучим болем у верхній частині живота, запамороченням, слабкістю і блювотою. Він вимагає негайного звернення до лікаря і в деяких випадках навіть госпіталізації. Іноді гострий гастрит переходить у хронічну форму, але частіше хронічний гастрит розглядається як самостійне захворювання.

    Хронічний гастрит - це довгостроково протікає захворювання, що характеризується морфологічними змінами слизової оболонки шлунка, а саме - заміною залоз сполучною тканиною, атрофією епітеліальних клітин, зміною секреції біологічно активних речовин і соляної кислоти. 

Залежно від кислотності шлункового соку розрізняють хронічний гастрит:

    з підвищеною секрецією, 


    з нормальною секрецією,

    зі зниженою секрецією шлункового соку. 



    Симптоми хронічного гастриту

    Дуже часто хронічний гастрит не має яскраво виражених клінічних проявів і протікає безсимптомно. Зазвичай больові відчуття і інші ознаки захворювання проявляються в періоди загострень. У цей час хворі скаржаться на наступні симптоми: 



    ниючий або гострий біль у верхній частині живота, 


    порушення апетиту,

    
нудоту, 


    метеоризм,

    печію, 


    відрижку, 


    розлади стільця. 

      

    Важливо, що при гастриті з нормальною та підвищеною секрецією набір даних симптомів може відрізнятися від набору проявів гастриту із зниженою секрецією.

    Причини виникнення захворювання 


    До основної причини виникнення хронічного гастриту відноситься ураження слизової шлунка особливими бактеріями Helicobacter pylori, які викликають найбільш часту різновид гастриту. Гастрит, асоційований з Helicobacter pylori, вимагає особливо ретельного лікування, так як вже доведено його зв'язок з виразковою хворобою і злоякісною трансформацією слизової шлунка.

    Крім того, розвитку захворювання сприяють:

    

систематичні порушення режиму харчування;

    вживання дуже гарячої, гострої і грубої їжі; 


    їжа всухом'ятку; 


    вживання алкогольних напоїв; 


    тривалий прийом ліків, що негативно впливають на слизову оболонку

    шлунка; 


    генетична схильність; 


    стресові ситуації і неврози; 


    куріння; 


    паразитарні інвазії; 


    нестача вітамінів; 


    порушення обміну речовин; 


    вплив на організм токсинів і радіації.

    Профілактика гастриту

    

Профілактики хронічного гастриту в останні роки стало приділятися підвищена увага в зв'язку з великою поширеністю захворювання по всьому світу. Для хворих (поза стадії загострення гастриту) рекомендовано санаторно-курортне лікування, яке допомагає знизити ризик ускладнень, пов'язаних з порушенням цілісності слизової оболонки шлунка.

    Санаторії регіону Кавказьких Мінеральних Вод і Білорусі, які спеціалізуються на профілактиці та лікуванні захворювань травної системи, надають пацієнтам курс спеціальних заходів, який включає певну дієту і режим харчування, кліматолікування, питне лікування мінеральною водою, теренкур, скасування стресогенних факторів, а також комплекс бальнеологічних і фізіотерапевтичних процедур, серед яких:

    лікувальні ванни та душі; 


    магнітотерапія; 


    зрошення мінеральною водою; 


    озокеритолікування; 


    ароматерапія; 


    фітотерапія; 


    і багато інші.

    pohnews.org

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.