• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Верховна Рада підтримала законопроект «Про цінні папери та фондовий ринок»

    Опубликовано: 2005-12-08 10:49:00
    Верховна Рада підтримала законопроект «Про цінні папери та фондовий ринок». Про це повідомив голова Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Анатолій Балюк.
     
    За словами А. Балюка, метою розробки законопроекту про цінні папери є приведення норм Закону України «Про цінні папери і фондовий ринок» у відповідність до європейського законодавства, положень Цивільного та Господарського кодексів України, які набули чинності у 2004 році, та необхідність вдосконалення зазначеного закону з урахуванням досвіду функціонування вітчизняного фондового ринку.
     
    «Перш за все, це захист прав малих інвесторів та пересічних громадян. Законопроект регулює діюче законодавство таким чином, щоб насамперед захистити їх, зробивши при цьому роботу по обслуговуванню інтересів малих інвесторів вигідною і цивілізованою»,— зазначив А. Балюк.
     
    Проектом передбачається розширити перелік фінансових інструментів, зокрема, запровадити заставно-іпотечні сертифікати, сертифікати Фонду операцій з нерухомістю, обіг яких буде здійснюватися на ринку цінних паперів. На сьогоднішній день існує 11 видів цінних паперів, пропонується збільшити їх до 13.
     
    Запропонований закон чітко визначає класифікацію цінних паперів України за категоріями та типами. Натомість чинний закон такої класифікації не містить. Законопроект також впорядковує питання виникнення та передачі прав за цінним паперами і виконання зобов'язань. Зараз врегулювання цього питання розпорошено по декільком законодавчим актам, які містять суперечливі норми.
     
    Крім того, законопроект розширює перелік послуг, що надаються професійними учасниками фондового ринку, встановлює порядок здійснення діяльності з управління цінними паперами, яку можуть здійснювати торговці цінними паперами. Це дасть можливість підвищити ефективність інвестування фінансових ресурсів громадян та підприємств, зменшити інвестиційні ризики для потенційних інвесторів. Законопроектом також встановлюються більш високі розміри статутного капіталу торговців, організаторів торгівлі. Він також регулює поєднання окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку.
     
    Документом підвищуються вимоги для існуючих професійних учасників ринку цінних паперів, що зробить таких учасників більш надійними та конкурентоспроможними у порівнянні з іноземними фінансовими установами. Проект забезпечує виконання емітентами вимог проходження процедури лістингу цінних паперів, а отже, буде сприяти розвитку біржової торгівлі в Україні, що забезпечить прозоре ціноутворення та не допустить вимивання активів вітчизняних підприємств, завищення їх реальної вартості, що є актуальним у зв'язку із започаткуванням системи недержавного пенсійного забезпечення. Законопроект передбачає існування лише фондових бірж як організаторів торгівлі цінними паперами. Він також забезпечує прозорість та ліквідність фондового ринку шляхом впровадження системи розкриття інформації, яка передбачає, на відміну від чинного закону, оприлюднення таких даних:
    - інформації про власників пакетів акцій понад 10% статутного фонду;
    - інформації про додаткове розміщення цінних паперів, номінальна вартість яких перевищує 25% статутного капіталу;
    - інформації про викуп емітентів власних акцій.
     
    Проект Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» у порівняні з діючим Законом України доповнює перелік цінних паперів таким видом як сертифікати фонду операцій з нерухомістю, обіг яких буде здійснюватися на ринку цінних паперів, що обумовлено прийняттям Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю». Він також розкриває етапи емісії цінних паперів у разі публічного та приватного їх розміщення, тобто чітко визначені дії емітента при здійсненні емісії цінних паперів:
    - порядок реєстрації випуску цінних паперів при відкритому та закритому розміщенні цінних паперів;
    - вимоги до проспекту емісії цінних паперів;
    - порядок ведення обліку зареєстрованих випусків цінних паперів;
    - вимоги до закритого та відкритого розміщення цінних паперів;
    - порядок подання звіту про результати розміщення цінних паперів;
    - визначає поняття недобросовісної емісії цінних паперів та підстави для визнання емісії недобросовісною.
     
    Як наголосив Анатолій Балюк, у разі неприйняття цього законопроекту, існувала б загроза того, що українські цінні папери будуть виведені та перебуватимуть в обігу за межами України. Міжнародні фінансові установи поглинули б учасників та інфраструктуру вітчизняного фондового ринку, громадяни втратили б можливість доступу до фондового ринку України. Проект закону про цінні папери та фондовий ринок було прийнято за основу 240-ма голосами.
     
    Довідка ELCOMART News. Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку утворено 12 червня 1995 року. Це державний орган, підпорядкований Президенту України і підзвітний Верховній Раді України. До його системи входять Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, її центральний апарат і територіальні органи.
     
    Комісія співпрацює з органами регулювання ринку капіталів інших країн, з міжнародними організаціями та іноземними інвесторами в рамках чинного законодавства відповідно до загальнодержавної політики у сфері зовнішніх відносин, яка має багатовекторний характер та орієнтована на запровадження в Україні світових стандартів регулювання економіки.
     
    Основними завданнями Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку є:
    - формування та забезпечення реалізації єдиної державної політики щодо розвитку та функціонування ринку цінних паперів та їх похідних в Україні, сприяння адаптації національного ринку цінних паперів до міжнародних стандартів;
    - координація діяльності державних органів з питань функціонування в Україні ринку цінних паперів та їх похідних;
    - здійснення державного регулювання та контролю за випуском і обігом цінних паперів та їх похідних на території України, додержання законодавства у цій сфері;
    - захист прав інвесторів шляхом застосування заходів щодо запобігання і припинення порушень законодавства на ринку цінних паперів, застосування санкцій за порушення законодавства у межах своїх повноважень;
    - сприяння розвитку ринку цінних паперів;
    - узагальнення практики застосування законодавства України з питань випуску та обігу цінних паперів в Україні, розроблення пропозицій щодо його вдосконалення.
     
    Наталія Погосова,
    кореспондент
     
    ELCOMART News
    (www.e-news.com.ua)
     
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.