• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Валерія Лутковська: «Позбавлення громадян пільг шляхом ухвалення постанови КМУ є неправомірним»

    Опубликовано: 2016-08-17 08:33:59

    Уповноважений Верховної Ради України з прав людини направила подання Прем’єр-міністру України щодо забезпечення прав окремих категорій населення на отримання пільг зі сплати житлово-комунальних послуг. Підставою для цього стали численні звернення громадян, які надходять до Уповноваженого з прав людини, в яких вони скаржаться на порушення їхнього права на отримання пільг зі сплати житлово-комунальних послуг, визначених законами України, у зв’язку з внесенням постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 №319 змін до пункту 4 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.
    Ці зміни передбачають, що у разі призначення субсидії пільги з оплати житлово-комунальних послуг та придбання твердого палива і скрапленого газу особам, які зареєстровані (фактично проживають) у житловому приміщенні (будинку), у період її отримання не нараховуються. Інформація про зазначених осіб подається підприємствам –  виробникам/виконавцям житлово-комунальних послуг та вноситься до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги.
    Таким чином, особи, які скористалися правом на призначення субсидії, внаслідок внесення зазначених змін втрачають право на отримання пільг з оплати житлово-комунальних послуг.
    Однак надання пільг окремим категоріям громадян з оплати житлово-комунальних послуг регламентується низкою законів України, зокрема, Законами України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» тощо. Важливо наголосити, що названими законодавчими актами визначено, що зміна порядку їх дії є можливою лише шляхом внесення до них відповідних змін.
    «Правові підстави для припинення надання громадянам пільг з оплати житлово-комунальних послуг можуть бути визначені не інакше як законами України, якими тій чи іншій категорії громадян надано право на пільги. Позбавлення ж громадян пільг шляхом видання нормативно-правового акта Кабінету Міністрів України, зокрема, постанови № 319, є неправомірним, адже порушує вимоги вищезазначених законів України», – йдеться у поданні Уповноваженого з прав людини.
    Валерія Лутковська також зазначила, що внесення Кабінетом Міністрів України відповідних змін до пункту 4 Положення є перевищенням ним повноважень, передбачених Конституцією та законами України.
    У зв’язку з цим, Уповноважений з прав людини звернулась до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з пропозицією вжити заходів щодо скасування внесених постановою №319 змін до пункту 4 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.