• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Студенти і випускники ХНУРЕ активно відгукнулися на старт антикорупційної кампанії - перші результати анонімного дослідження

    Опубликовано: 2016-07-26 14:26:04

    В ХНУРЕ стартувало анонімне анкетування, спрямоване на дослідження рівня лояльності до корупції у ВНЗ. Студенти і випускники активно беруть участь в опитуванні, за перші чотири дні університет отримав вже 290 заповнених анкет.
    59% відповідей надійшло від студентів, 29% - від випускників, 6% - від абітурієнтів або їхніх батьків, 6% - від нинішніх і колишніх співробітників, аспірантів та ін. Основна частина - молоді люди у віці до 25 років, лише чверть респондентів - люди більш старшого віку.
    75% респондентів вважають, що корупція у вузах сама по собі не є нормою. Більшість сходиться на думці, що студент приходить до вузу за знаннями і несе відповідальність за свої дії в стінах університету, а процес контролю успішності повинен бути прозорим і зрозумілим.
    45% опитаних вважають, що корупція у вузах вигідна самим студентам, 35% вважають, що вона вигідна викладачам, 12% - адміністрації, 8% - владі.
    У складній ситуації 49% респондентів готові дати хабар для вирішення питання. У той же час 39% респондентів зайняли тверду позицію і заявили, що навіть в разі неможливості самостійно вчасно здати іспит або залік, вони не готові на такий протизаконний крок.
    У разі спроби схилити респондентів до неправомірних дій, більшість з них готові вживати заходів у свій захист: 26% заявили, що готові звернутися в правоохоронні органи, 31% - в антикорупційний комітет університету, а 22% - повідомити про даний факт по гарячій лінії університету .
    Більшість респондентів вважають, що боротьбу з корупцією потрібно починати з збільшення зарплат викладачам. Ще одна популярна точка зору - використання систем онлайн-тестування студентів і виключення контролю знань студента лише одним викладачем.
    Проведення анонімного опитування - перша частина масштабної антикорупційної кампанії, про початок якої заявив т.в.о. ректора Едуард Рубін минулого тижня. Він вважає, що корупція кидає тінь на репутацію університету і навів дані ІТ-порталу ДОУ, де в рейтингу кращих ІТ-вузів України ХНУРЕ посів друге місце, але в той же час, згідно з опитуванням ДОУ, близько 40% студентів і випускників вищого навчального закладу стикалися з корупцією в процесі навчання.
    В рамках кампанії «ХНУРЕ без корупції» створюються анонімні канали для інформування керівництва про факти корупції. Планується проведення круглого столу з представниками інших вузів для обміну досвідом в даному напрямку роботи, а також створення в вузі постійної антикорупційної комісії за участі незалежних активістів.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.