• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Віктор Пинзеник: Ми маємо прийняти збалансований Бюджет, в якому забезпечена кожна гривня видатків

    Опубликовано: 2005-12-02 09:21:00
    Уряд доопрацював проект Закону України про Держбюджет на 2006 рік, врахувавши більшість пропозицій Комітету Верховної Ради з питань бюджету. Про це сказав сьогодні Міністр фінансів України Віктор Пинзеник, представляючи проект Державного бюджету в Парламенті.
     
     Доходи Бюджету збільшено до 125,8 млрд. грн., видатки – до 138,7, дефіцит – до 12,9 млрд. (2,5% ВВП). „Уряд пішов на допустимий компроміс, - сказав Міністр фінансів, - збільшення дефіциту Бюджету планується здійснити за рахунок видатків разового характеру, що не породжують проблем для наступних років”.
     
    600 млн. грн. пропонується виділити на проекти енергозбереження, 600 млн. – на ремонт тепломереж, 500 млн. – на довгострокове кредитування інвестиційних проектів для села. До 100 млн. грн. збільшено статутний фонд державної іпотечної установи для розвитку кредитування житла.
     
    Збільшено видатки на літакобудування, будівництво мостів, метрополітенів, інноваційні проекти.
     
    Видатки соціального характеру спрямовуються на збільшення у 2,5 рази пенсії інвалідам І групи і учасникам ліквідації Чорнобильської аварії, у 3,5 рази - ліквідаторам 1986 року. Передбачено кошти на повне відселення громадян із зони відселення, на придбання авто та візків для інвалідів-чорнобильців. На 50% підвищуються пенсії за інвалідністю солдатам.
     
     Виходячи із завдань, поставлених Президентом України, здійснюється перший крок щодо зміцнення медичної бази, насамперед, в сільській місцевості. У проекті Бюджету на друге читання закладається по 7 тис. грн. на обладнання кожного фельдшерсько-акушерського пункту та амбулаторії, закладено кошти на придбання в кожен район по автомобілю швидкої допомоги. На 100 млн. грн. збільшено видатки на програми боротьби з туберкульозом, ВІЛ-СНІДом, раком та хворобами серця.
     
    Удвічі збільшено кошти на інформатизацію шкіл. Враховано доручення Президента і Прем’єр-міністра щодо залучення небюджетних коштів для інформатизації освіти, насамперед, в сільських школах.
     
    Збільшено видатки місцевих бюджетів – на 5,8 млрд. грн.. 70% збільшення (без клірингів) – інвестиційні видатки і 30% - поточні. На капітальні видатки, тепломережі, газозабезпечення, метрополітени, електротранспорт, дороги додатково передбачено 1,5 млрд. грн., 2 млрд. грн. закладено на врегулювання проблем заборгованості місцевих бюджетів за комунальні платежі. Майже на 1 млрд. збільшено обсяг дотацій вирівнювання, у тому числі на заробітну плату – 518 млн. грн. Уряд готовий додатково збільшити дотацію місцевим бюджетам на 2 млрд. грн. (всього – 7,8 млрд.) за умови збереження інвестиційної складової цих видатків.
     
    Кошти на розвиток села передбачено у сумі 10 млрд. грн., що складає 10,6% видатків Загального фонду Держбюджету без перерахувань Пенсійному фонду. Більшість із цих видатків – виробничі програми. На нову програму – довгострокове кредитування проектів села - виділено 500 млн. грн., у 4 рази збільшено фінансування будівництва водогонів (130 млн. грн.) 150 млн. грн. передбачено на ремонт сільських шкіл.
     
     У доопрацьованому на друге читання проекті Бюджету на 2006 рік майже на 900 мільйонів гривень збільшено обсяг видатків на розвиток вугільної промисловості.
     
    „У ході роботи уряд заявив про готовність шукати додатковий компроміс в питанні зниження податків”, - сказав Міністр фінансів. - Однак він не може відмовитись від стратегічної лінії Президента України щодо щорічного зниження податкового навантаження на економіку”.
     
    Уряд також не може погодитись з пропозицією щодо вилучення з бюджету 200 млн. грн. на створення резервів. ”Країна мусить створити резерви, щоб убезпечити себе від непередбачуваних кризових ситуацій”, - наголосив Віктор Пинзеник.
     
    Міністр фінансів застеріг від спроб збільшити дефіцит Бюджету до загрозливих обсягів. Він нагадав, що Бюджетною резолюцією, схваленою Верховною Радою України, граничний розмір дефіциту визначено у 2% ВВП. „На основі даних робочого обговорення проекту бюджету на 2006 рік дефіцит бюджету почав набувати загрозливого розміру, - сказав Віктор Пинзеник, - його пропонується збільшити до 16 мільярдів гривень (3,1% ВВП), а з урахуванням необхідності зниження податкового навантаження дефіцит сягне майже 19 мільярдів гривень (3,7 % ВВП)”. Це загрожує інфляцією, призупиненням інвестицій, нарощуванням боргів.
     
    „Перед нами відкривається дуже небезпечна перспектива знову почати жити в борг, - наголосив Міністр фінансів. - Ми не маємо права відкладати наші проблеми на майбутні покоління громадян України.” Віктор Пинзеник наголосив, що цього року урядом проводилася успішна політика щодо зменшення зовнішнього боргу України. „До кінця цього року борг країни буде зменшено”, - підкреслив Міністр фінансів.
     
    „Ми зобов’язані знайти спільні позиції, бо маємо прийняти реальний збалансований бюджет, - сказав Віктор Пинзеник, звертаючись до парламентарів. - Ми маємо бути чесними перед країною та її громадянами - закласти в бюджет не солодкі обіцянки, а реальні до виконання речі, коли кожна гривня буде не просто записана в бюджеті, а буде реально виплачена”.
     
    „Компроміс важливий, уряд ще раз заявляє про свою готовність шукати його, - підсумував Міністр фінансів. - Але це не може бути дорога з одностороннім рухом лише з боку уряду.”
     
    Уряд підтримав пропозицію представників місцевих рад народних депутатів перенести прийняття рішення щодо розгляду в другому читанні проекту Бюджету на наступний пленарний тиждень.
     
     Прес-служба 
     
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.