• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Соціальне підприємництво – нова можливість для української економіки

    Опубликовано: 2016-07-20 13:29:56

    Умови для зростання ділової активності в Україні поки що недостатньо сформовані. Зокрема, досі не прийнята якісна і комплексна податкова реформа, кредитні ставки для бізнесу зашкалюють під 30%, а інвестори та й самі підприємці скаржаться вже на «традиційну» корупцію. Втім, навіть в такій ситуації є варіанти для розвитку – як самого бізнесу, так і економіки. Одним із них є соціальне підприємництво, що дасть змогу збільшити кількість працевлаштованих, запустити свою справу та при цьому навіть отримати непогану підтримку держави.
    Таку думку висловили в Антикризовій раді громадських організацій.
    Її експерти звернули увагу, що наразі однією з головних перешкод для розвитку бізнесу в Україні є нестача ресурсів. Наразі фінустанови кредитують переважно малий та середній бізнес, але річна ставка – на рівні 24-28% - доступна далеко не кожному підприємству. Тим паче, кредитори охоче співпрацюють лише з певним переліком: дрібні агрофірми, переробники, енергоефективні проекти та ін.
    «Враховуючи ситуацію, в якій зараз перебуває Україна, соціальне підприємництво актуальним – це той же бізнес, який вирішує проблеми зайнятості безробітних, людей із обмеженими фізичними можливостями, при цьому збільшуючи податкові надходження до бюджету. Державі слід звернути увагу та запустити окремі цілісні програми по розвитку цього напрямку. Поки що фінансування йде від іноземних донорів», - наголосив президент УСПП, голова АРГО Анатолій Кінах.
    Він розповів, що соціальні підприємці можуть нині залучати дешеві кредити (від 5% річних у гривнях) на розвиток своєї справи. Джерелом фінансування кредитів є програма технічної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) вартістю 30 млн доларів США, виконавцем є фонд «Western NIS Enterprise Fund» у співпраці з українським державним «Ощадбанком».
    «Це вихід і для тих, хто не може конкурувати за умов відсутності доступу до кредитів за адекватними ставками, і для держави, що сама повинна запускати такі проекти. Крім того, необхідні програми відновлення кредитування не тільки МСБ, але й великого бізнесу (зокрема, підприємств машинобудівного, інших комплексів) – з продуманим механізмом, створенням компенсаторів можливих ризиків тощо. Це реально і в бізнесу є свої пропозиції на цей предмет», - каже лідер ділового співтовариства.
    Нагадаємо, попри зменшення на декілька пунктів офіційної ставки НБУ (зараз на рівні 16%), комерційні банки не поспішають кредитувати підприємництво та тримають ставку на рівні 24-28% річних. В той час, в країнах ЄС, з якими розвивається партнерство, діє ЗСТ – діє нульова ставка Центрального Європейського банку. Такий розрив в умовах багато в чому підриває конкурентоспроможність українського бізнесу.
    «Звісно, це не єдина проблема. Проте одна із важливих. Ділові асоціації пропонують вирішувати подібні питання комплексно – зі створенням економічної стратегії та окремих програм», - каже А.Кінах.
    Ці та інші пропозиції знайшли своє вираження в Антикризовій програмі спільних дій влади та бізнесу, спрямованій уряду та парламенту. І якщо по окремим напрямкам є певні успіхи у відстоюванні ефективних економічних рішень, то більшість питань ще очікує на своє вирішення.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.