• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Звіт про роботу фінансового Комітету за четверту сесію Верховної Ради України

    Опубликовано: 2016-07-20 12:38:20

    Протягом четвертої сесії парламенту вдалося прийняти в цілому Закон України про фінансову реструктуризацію (№3555), Постанову про звільнення членів Ради Національного банку України (№4323) та Постанову про призначення членів Ради Національного банку України (№4923).
    Окрім цього в першому читанні ухвалено 4 законопроекти:
    проект Закону про страхування (1797-1);
    проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо регульованих ринків та деривативів) (№3498);
    проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг(№2456-д);
    проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання особливостей ліцензування господарської діяльності з надання фінансових послуг (№3739).
    Направлено на повторне перше читання 2 законопроекти, які стосуються реструктуризації зобов'язань громадян України за споживчими кредитами в іноземній валюті.
    Ще 14 законопроектів, підготовлених Комітетом, очікують на розгляд Верховною Радою України. Причому кілька з них не потрапили до порядку денного ще з минулої сесії. Наприклад, законопроект про ломбарди та ломбардну діяльність (№1800) було рекомендовано Комітетом до розгляду ще у квітні 2015 року.
    12 інших законопроектів було відкликано та знято з розгляду.

    Задля узгодження фінансової політики держави із ключовими цілями економічної політики України навесні цього року за ініціативи Голови Комітету Сергія Рибалки та за підтримки членів Комітету було розпочато підготовку проекту Стратегії розвитку банківської системи України 2016-2020 рр. Базовий проект Стратегії підготувала робоча група, до якої увійшли експерти в сфері монетарного, валютного та банківського регулювання, представники громадських організацій, науково-експертного середовища та банківської спільноти, в тому числі закордонні фахівці з великим досвідом роботи в галузі. Проект Стратегії було розроблено для стимулювання широких національних консультацій, консолідації інтелектуального капіталу суспільства, науково-експертних і банківських кіл, та органів влади навколо завдань щодо виходу з кризи, формування нового економічного курсу, спрямованого на зміну типу розвитку (від деструктивної моделі сировинного придатку до високотехнологічної промислової економіки), а також відбудову потужної банківської системи, спроможної фінансувати економічний розвиток.
    18 квітня 2016 року проект було презентовано для громадського обговорення на круглому столі у Верховній Раді України. 20 квітня для доопрацювання проекту Стратегії було створено Експертну групу, до складу якої увійшли представники:
    - Київського Національного економічного університету,
    - Інституту економіки і прогнозування НАНУ,
    - Українського товариства фінансових аналітиків,
    - Українського Кредитно-банківського Союзу,
    - Асоціації українських банків,
    - Академії фінансового управління,
    - Науково-експертної колегії Громадської Ради при НБУ,
    - Голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк;
    - інші вітчизняні і зарубіжні експерти.
    Обговорення та доопрацювання Стратегії перетворилося на справжній громадський рух. Проект було розіслано для опрацювання у понад 150 наукових, учбових та дослідницьких інститутів.
    А вже 19-20 травня 2016 року в Київському Національному економічному університеті ім. Вадима Гетьмана відбулася масштабна дводенна Всеукраїнська Конференція з обговорення проекту Стратегії. У форумі взяли участь понад дві сотні представників банківської галузі, провідних вітчизняних та іноземних науковців, експертів-практиків, представників промислових асоціацій. Учасники конференції рекомендували органам влади врахувати положення Стратегії.
    У свою чергу Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності на своєму засіданні 20 травня також рекомендував Кабінету Міністрів, НБУ, Верховній Раді України та іншим органам влади врахувати в роботі цей стратегічний документ.

    Через відсутність належних результатів розслідувань щодо зловживань менеджерів та власників банків, а також працівників НБУ в процесі ліквідації майже половини банківської системи України 20 квітня 2016 року було проведено спільне засідання Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності та Комітету з питань запобігання і протидії корупції.

    За активної участі Комітету та його Голови Сергія Рибалки було знайдено компроміс між банками та НБУ у питанні графіку збільшення мінімального рівня капіталу банків. Нагадаємо, 4 лютого цього року НБУ своєю постановою №58 кардинально прискорив графік збільшення статутного капіталу українських банківських установ. Зокрема, мінімальний рівень капіталу повинен вирости до 300 млн. грн. вже до 11 січня 2017 року (раніше було – до 11 липня 2020 року).
    За словами Сергія Рибалки, цей новий графік був нездійсненним і залишав десяткам невеликих, але міцних українських банків лише два шляхи – або ліквідація, або поглинання великими гравцями за копійки. Цей шлях був розкритикований як експертами, так і банкірами, та не відповідав нормативам Євросоюзу. Після безрезультатних переговорів та робочих нарад із НБУ члени комітету вирішили зареєструвати законопроект про врегулювання цього питання на рівні закону. Лише після цього вдалося досягти певного компромісу із Національним банком. «Відверто помилкові рішення, які піддаються критиці не тільки банкірами, а й широким колом експертів, потрібно обов'язково швидко виправляти», - сказав тоді глава профільного Комітету Сергій Рибалка.

    За період четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання Комітетом з питань фінансової політики і банківської діяльності було проведено 14 засідань Комітету, в тому числі виїзні засідання.

    Для обговорення та доопрацювання законопроектів в рамках діяльності Комітету було проведено понад сім десятків засідань робочих груп, нарад та круглих столів. Найбільше робочих засідань було проведено під час розробки проектів законів щодо реструктуризації валютних кредитів, а також в ході доопрацювання законопроектів про фінансову реструктуризацію №3555 (понад 400 поправок); про регульовані ринки та деривативи №3498 (678 поправок) та про страхування (понад 800 поправок).

    До секретаріату Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності за четверту сесію надійшло на опрацювання 1312 документів, 211 звернень громадян та 11 інформаційних запитів.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.