• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вищий адміністративний суд України підтвердив правомірність рішення НКЦПФР щодо зупинення торгівлі цінними паперами

    Опубликовано: 2016-07-15 12:32:57

    Вищий адміністративний суд України 30 червня 2016 року, розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу фізичної особи - міноритарного акціонера ПАТ «Ліко-Капітал» про скасування рішення НКЦПФР (Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку) щодо зупинення торгівлі цінними паперами товариства на будь-якій фондовій біржі від 28 липня 2015 року №1145, прийняв рішення на користь Комісії та визнав, що вона діяла в рамках своїх повноважень відповідно до чинного законодавства.
     
    У серпні 2015 року фізична особа - міноритарний акціонер ПАТ «Ліко-Капітал» звернувся до суду з позовом про скасування рішення НКЦПФР щодо зупинення торгівлі цінними паперами товариства на будь-якій фондовій біржі від 28 липня 2015 року №1145. Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 16 грудня 2015 року позивачу було відмовлено у задоволенні позову. Згодом даний позив залишено без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 9 лютого 2016 року.
     
    Вищий адміністративний суд України дійшов висновку, що оскаржуване рішення прийнято Комісією у межах її повноважень та у спосіб, що передбачений Законом України «Про державне регулювання ринку цінних паперів».
     
    Даним законом, а саме пунктом 4 статті 7 встановлено, що основним завданням Комісії є «захист  прав  інвесторів  шляхом застосування заходів щодо запобігання і припинення порушень законодавства  на  ринку  цінних паперів,  застосування  санкцій за порушення законодавства у межах своїх повноважень». Згідно з пунктом 16 статті 8 цього ж закону Комісія має право «зупиняти або припиняти допуск цінних паперів на фондові  біржі  або  торгівлю  ними  на  будь-якій фондовій біржі, зупиняти  кліринг  та  укладення  договорів купівлі-продажу цінних».
     
    Колегія судів погодилась з висновком попередніх судів щодо необґрунтованості доводів позивача про порушення його права як акціонера товариства. Вивчаючи обставини справи, суд встановив, що оскаржуване рішення є актом індивідуальної дії та не обмежує права власників цінних паперів товариства на купівлю-продаж цінних паперів, оскільки такі операції можуть відбуватися і на позабіржовому ринку, тому твердження позивача про порушення права його власності не відповідає дійсним обставинам справи.
     
    Нагадаємо, в липні минулого року НКЦПФР за результатам аналізу даних річної звітності за 2014 рік було виявлено, що зміна капіталізації ПАТ «Ліко-Капітал» не кореспондується з фінансово-господарськими показниками підприємства, зокрема вона в рази перевищує вартість чистих активів та розмір виручки від реалізації товарів (робіт, послуг) за рік. Торгівля цінними паперами емітента на біржі здійснювалася обмеженою кількістю учасників, що дало підстави зробити висновок про можливе штучне формування ціни.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.