• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Середньострокове бюджетне планування – ключ до оздоровлення державних фінансів

    Опубликовано: 2016-06-08 08:42:17

    На сьогодні в Україні неякісна система бюджетного планування робить бюджетну політику непередбачуваною у перспективі більше, ніж одного року, створює небезпеку зростання дефіциту державного бюджету та державного боргу, та заважає ефективному використанню коштів.

    Про це заявив очільник Мінфіну Олександр Данилюк під час круглого столу "Впровадження середньострокового бюджетного планування в Україні як запорука підвищення ефективності використання бюджетних коштів", який 7 червня організував Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД). Саме Мінфін, на думку Міністра, має стати драйвером реформ, який, завдяки зміні підходів бюджетування, сприятиме реформам в інших сферах, таких як освіта чи медицина. В порядку денному має стояти перехід на середньострокове – трирічне – бюджетування з чітким плануванням за видатками, щоб усі розпорядники бюджетних коштів могли планувати стратегічні реформи у своїй сфері, а не жити одним днем в потоці ситуативних рішень та гасіння пожеж.

    "Ми повинні в якийсь момент ввести мораторій, зокрема, на зміни в Податковий кодекс. Без цього буде складно рухатися. Повинна бути передбачуваність. Але зараз потрібно зробити точкові зміни", - сказав Міністр. За його словами, зараз у процесі переговорів з МВФ не обговорюється питання ведення такого мораторію.
    Голова економічного департаменту МЦПД Ангела Бочі зазначила, що сьогодні варто говорити не так про основні переваги середньострокового бюджетного планування, як про можливості та методи його запровадження в Україні. Середньостроковий бюджетний план повинен складатися з середньострокової бюджетної резолюції, прогнозу основних економічних показників, опис і оцінку політичних заходів, спрямованих на досягнення запропонованих цілей, прогноз доходів, видатків з деталізацією по бюджетних програмах, механізму моніторингу та коригування середньострокових бюджетних прогнозів при зміні економічної ситуації. Іншим важливим питанням необхідним є законодавче закрплення середньострокових прогнозів законодавчим актом Парламенту.

    У той же час, голова представництва МВФ в Україні Жером Ваше наголосив, що Фонд поки не вирішив, скільки саме грошей виділить Україні. Засідання ради директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ), на якому будуть ухвалювати рішення про виділення Україні нового траншу, відбудеться на початку липня.

    "Остаточний розмір наступного траншу також буде затверджено на раді, враховуючи графік наступних траншів", - сказав Ваше. Він нагадав, що програма розширеного фінансування розрахована на 4 роки, і по ній Україна вже отримала $ 6,6 млрд. Українська влада, за словами представників Міністерства фінансів, очікує, що третій транш кредиту МВФ у розмірі $ 1,7 млрд ​​буде надано в липні 2016 року.

    Участь в круглому столі також взяли представники бізнесових кіл, зокрема, члени Американської торговельної палати, експерти-економісти, які одностайно підтвердили важливість впровадження трирічного бюджетного планування як головного аспекту покращення якості управління державними фінансами.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.