• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вдосконалення державного управління в економічній сфері активізує бізнес і внутрішній ринок

    Опубликовано: 2016-06-08 08:30:38

    Для відчутних змін в соціально-економічному житті необхідне підвищення ефективності роботи інститутів державної влади. Зокрема, має бути чітке дистанціювання  незаангажованих урядовців-професіоналів від політики.   Самі ж міністерства та інші органи виконавчої влади повинні мати чіткі та зрозумілі функції, яких потребує економіка та суспільство, уникати дублювання та будувати  постійні системні комунікації із громадськістю. Таку думку висловили учасники круглого столу «Якість державного управління та її вплив на соціально-економічний стан України», що пройшов в УСПП.
    Представники Антикризової ради громадських організацій України, галузевих асоціацій, бізнесу, наукових організацій акцентували на необхідності суттєвого поліпшення державного управління економікою. На їх думку, саме це стоїть на перепоні покращення умов ведення бізнесу, зростання його ділової досконалості й конкурентоспроможності.
    «Добре, що ми вийшли із нещодавньої політичної кризи цивілізованим, конституційним шляхом. В уряді з’явилися нові обличчя, але потрібно посилити  системність дій. Програм розвитку  – економіки в цілому,  промисловості, наукомістких сфер – до цих пір немає.  Це відкочує нас до сировинної, по суті, держави: 70-75% експорту нині складає  сировина. Триває практика постійних запозичань у міжнародних фінансових інституцій.  При цьому виникає парадокс: ресурси для нарощування економічного потенціалу є, але вони не використовуються, бо немає стратегії, ефективного  майданчику для цього. Таку думку висловили наші партнери на Європейському бізнес-саміті в Брюсселі: вони  здивовані тим, що Україна не використовує свої багаті  можливості через відсутність системності та чіткого бачення всієї картини подальшого розвитку», – зазначив президент УСПП Анатолій Кінах.
    З ним погодився  президент Асоціації якості Петро Калита. Саме ця організація проводила громадську експертизу декількох органів влади на основі європейських сертифікованих стандартів перевірки якості управління. Найбільш прикметний висновок був зроблений щодо  діяльності Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ).
    «В міністерстві не приділяють належної уваги вдосконаленню якості процесів і послуг, загальної системи менеджменту,  мають  вкрай віддалене розуміння щодо ділової досконалості. Недалекоглядність у цих питаннях впливає на конкурентоспроможність українського бізнесу.  При цьому вітчизняним підприємцям доводиться конкурувати із більш «просунутими» закордонними компаніями,  і від їх успіху  залежить, чи буде відстояний внутрішній ринок та захищена економічна незалежність країни», – каже Петро Калита.
    Учасники круглого столу зауважили, що реформи на внутрішньому ринку зводяться практично до процесів приватизації, що саме по собі не може бути ключем до успіху. Зокрема, в цьому переконаний президент  Української  федерації вчених Володимир Семиноженко.
    Подібний круглий стіл – перший крок у намаганні громадськості привернути увагу високопосадовців до потреби підвищення  ефективності  державного менеджменту. За його результатами планується розробити та подати уряду цілу низку проектів нормативно-правових актів щодо заходів із поліпшення держуправління. Серед них – проекти законів «Про сприяння розвитку руху за ділову досконалість та якість», введення відповідальності органів виконавчої влади за підтримку громадськості в удосконаленні її діяльності тощо. Також передбачається напрацювати проект державної концепції у сфері ділової досконалості підприємств з урахуванням сучасних європейських підходів та кращих практик.
    Окрім того, було відмічено, що в програмі реформ «Україна-2020» не знайшли свого відображення важливі для відродження української економіки питання поліпшення менеджменту в органах влади і бізнесі. Відтак, програма має бути доопрацьована в цій частині.
    Наразі ж для цілісного розуміння картинки планується утворити робочу групу із експертів та представників громадських рад при органах влади, яка могла би провести комплексну експертизу їх діяльності. 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.