• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Літня революція технологій починається в 1991 Open Data Incubator

    Опубликовано: 2016-06-03 14:51:32

    Відбувся конкурс-хакатон відбору фіналістів до літної програми інкубації  1991 Open Data Incubator за підтримки фонду Western NIS Enterprise Fund. На офіційному відкритті посол Канади назвав двох фіналістів першої інкубаційної програми, які стали учасниками найбільшого у світі бізнес-інкубатору DMZ у Ryerson University. Протягом двох діб 16 команд доводили, що вони гідні взяти участь у некомерційній інкубаційній програмі для стартапів на основі відкритих даних. До фіналу конкурсу пройшли чотирнадцять з них. До літньої програми журі відібрало загалом сім команд, чотири з яких представляли проекти у медичній галузі.

    До інкубатору потрапили інноваційні стартапи, які несуть технічний апгрейд у таких галузях як охорона здоров’я, агро, аналітичні системи для контролю діяльності державних структур тощо. Це зрілі проекти, які перебувають на стадії розробки прототипу або у стані запуску продажів/масштабування ринку, і в яких задіяно великі масиви відкритих даних. Чотири з семи відібраних стратапів упроваджують інноваційні сервіси у сфері медицини, і це, за словами організаторів, є новим поштовхом для однієї з ключових галузей української економіки.

    Співзасновник Програми розвитку стартапів на відкритих даних 1991 Open Data Incubator, засновник громадської організації  IT-волонтерів SocialBoost, Денис Гурський:
    «Некомерційний 1991 Інкубатор було створено ІТ-волонтерами громадської організації  SocialBoost. Це єдина на території СНД програма, яка безплатно дозволяє талановитим новаторам розвинути свої ідеї до реального проекту протягом восьми тижнів. Сильне ком’юніті менторів, випускників інкубаційної програми 1991, інвесторів і донорів дає можливість якнайшвидше здолати шлях від ідеї до продажу/виходу на нові ринки. Співпраця з державними органами дозволяє інкорпорувати сервіси до державного сектору, формує попит на відкриття державних даних, що забезпечують прозорість роботи державних структур. На цей час ми створили методологію, яку вивчають і збираються впроваджувати в себе країни найближчого зарубіжжя. За першу інкубаційну програму створено близько 75 робочих місць у галузі агро, аналітичних систем для управління державними послугами, смарт сіті, судової системи. Ми віримо, що новий набір дозволить також розпочати активні зміни у галузі охорони здоров’я».  
    Роман Вощук, посол Канади, назвав переможців конкурсу, оголошеного під час Демо Дня фондом WNISEF:
    «Виповнюється 125 років еміграції з України до Канади. Багато років тому туди попрямували сміливі та сильні духом люди, готові будувати хати й у лісі, й у полі.  Сьогодні ситуація повторюється, і ми обрали найсильніших, тих, хто готовий змінювати Україну попри мільйон перепон. Ми не відправляємо їх у ліс чи поле. Ми відправляємо їх у третій з найкращих у світі бізнес-інкубатор DMZ у Ryerson University – міжнародну зону, де зустрічаються світові лідери інновацій. Унікальність співтовариства забезпечує розташування інкубатору в Торонто, де мешкають сотні людей з різних етнічних груп і релігій (більше 50% населення Канади народилися за її межами). Щасливці, які отримують можливість стати частиною інтернаціонального інноваційного ком’юніті, випускники першої інкубаційної програми 1991 Open Data Incubator: Adtena, сервіс об’єднаних Wi-Fi мереж, та Navizor, додаток, що прокладає оптимальні маршрути без ям для заощадження на ремонті авто й паливі».


    Нагадаємо, що під час виступів стартапів на DemoDay було оголошено конкурс, за результатами якого було обрано два найкращих проекти, що потрапляють до одного з найбільших у світі бізнес-інкубатору Digital International Zone Fellowship Program від Ryerson University (Торонто, Онтаріо). Програма проходитиме цього літа й триватиме чотири місяці. Усі витрати на переліт, помешкання та знаходження оплачує фонд WNISEF для двох стартапів (для одного представника від кожного).     

    Фіналістами літньої програми 1991 Інкубатора стали:
    1. UA KPI – оцінювання ефективності роботи міністерств;
    2. Штрафи ДАЇ – додаток для перевірки, контролю та сплати штрафів;
    3. Поліклініки без черг – система керування потоками пацієнтів у поліклініці;
    4. Medics – медична платформа для розташування медичних закладів та надання клінічних послуг пацієнтам;
    5. Ліки Контроль – захист споживачів ліків від фальсифікатів і безальтернативних призначень;
    6. Satellite Monitoring – ідентифікація проблемних ділянок полів за допомогою супутникових знімків;
    7. MyHelix – упровадження персоналізованої медицини в Україні.

    Demo Day відбудеться у серпні. Команди, що презентуватимуть готові ІТ-продукти, матимуть шанс знайти інвесторів, виграти грант або отримати можливість інкорпорації з державними структурами або корпоративним сектором. 
    Результати випускників першої інкубаційної програми є прикладом початку трансформації у галузях агро, енергоефективності, громадського контролю. Тема точного землеробства стала трендовою у ключових заходах аграрієв. Аналітичні системи активно використовують представники медіа та державних структур. Юридичні системи пройшли тестування в апеляційних судах.


    Першу інкубаційну програму пройшли 12 стартапів. Їхніми пілотними партнерами стали міністерства, КДМА, інші державні органи. П’ять проектів залучили інвестиції та домовилися про подальшу співпрацю з великим бізнесом.

    Ірина Озимок, керівник Програми місцевого економічного розвитку Western NIS Enterprise Fund:
     «Ми віримо, що наш внесок у розвиток 1991 Інкубатору допоможе створити громаду українців, які інвестують у вітчизняні стартапи, щоб інновації залишалися в Україні. Досвід першого набору довів, що тема соціальних стартапів на відкритих даних є цікавою та потрібною. Ми хочемо, аби команди, що проходять інкубаційну програму, максимально наполегливо працювали й озвучували свої потреби у менторах і знаннях, які допоможуть їм зробити їхні проекти проривними. Саме такі проекти ми готові підтримувати й після інкубаційної програми».  
    Надія Васильєва, генеральний директор «Майкрософт Україна» дала кілька рекомендацій для успішного розвитку майбутніх стартапів у інкубаційній програмі:
     «Майкрософт Україна надає учасникам інкубаційної програми не лише приміщення, але й технологічну підтримку. Це доступ до команди, яка розвиває технології на ринках п’яти країн (Грузія,

    Молдова, Словенія, Хорватія, Україна), та можливість протестувати результати своєї праці. З досвіду попереднього набору ми бачимо, що такий підхід дозволяє модернізувати бізнес-моделі, роботу команди та, звісно, продукт як такий. Сьогодні у світі сформовано три основних підходи –

    ІоТ – технології, хмарні сервіси та великі дані. Об’єднавши ці технології та побудувавши на їхній основі нову бізнес-модель, компанія забезпечить собі успіх у будь-якій галузі».
     
    Нагадаємо, що 12 січня 2016 року, громадська організація SocialBoost, підтримана Western NIS Enterprise Fund та компанією «Майкрософт Україна», оголосила про запуск 1991 Open Data Incubator – першого в Україні некомерційного інкубатору ІТ-проектів на основі відкритих даних. Мета проекту – трансформація великих обсягів відкритих даних у ресурс для створення стартапів, що зможуть надавати сервіси українським громадянам, компаніям і державним органам. Проект покликаний «оцифрувати» такі сектори економіки  як агробізнес, енергетика, інфраструктурні проекти, медицина, державні послуги для громадян і внутрішні аналітичні системи у державі, налагодивши взаємодію ІТ-розробників, громадських організацій і аналітичних центрів з органами державної влади.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.