• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Українські виконавці висловили свою позицію стосовно квот на україномовний контент

    Опубликовано: 2016-05-13 13:36:12

    Триває збір підписів діячів культури та мистецтва на підтримку законопроекту №3822, а саме квоти на україномовний контент в радіоефірі. Згідно з цим законопроектом, частка пісень українською мовою в радіоефірі має становити щонайменше 37,5%. Попри опір з боку представників радіо індустрії, продюсерів, привілейованих зірок естради та медійного лобі у Верховній Раді більше 240 діячів культури та мистецтва підтримали запровадження квоти.

    Деякі музиканти висловили власну позицію щодо необхідності запровадження квоти. Серед них Вадим Красноокий, фронтмен гурту Mad Heads: «Держава повинна формувати власний інформаційний і культурний простір», а от Ніна Гаранецька - вокалістка ДахаБраха - зазначила про  необхідність поширення українського музичного продукту та «підвищення впізнаваності української музики серед українців».

    Подібної позиції притримуються більшість митців, адже дані моніторингу руху “Простір свободи” підтверджують те, що україномовний контент, не зважаючи на патріотичний настрій суспільства, у меншості. Відповідно даним моніторингу найрейтинговіших радіостанцій, частка пісень українською мовою у проміжок часу з 16:00 до 20:00 хоча і зросла на 2,7% у 2015 р., у порівнянні з попередніми роками, однак становить лише 5% від усього музичного радіоконтенту. Тоді як частка російськомовних пісень у 2015 році становила 40,2%.

    Необхідність підтримати запровадження квоти лідер гурту “Гайдамаки” Олександр Ярмола пояснив так: «Це спричинить розвиток української музичної індустрії й створить незалежний державний ефірний простір».

    Деякі з культурних діячів вважають засилля іншомовного контенту в українському радіоефірі експансією. «Те, що український музичний виконавець не може мати українського слухача є вкрай небезпечною ситуацією для української культури. Те, що відбувається на українських комерційних радіостанціях, можна назвати культурною експансією Росії, отже є частиною дій по руйнуванню України як держави» - зазначив Роман Кріль, фронтмен гурту «Очеретяний кіт».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.