• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Особливості переміщення через митний кордон Євразійського економічного союзу фізичними особами лікарських засобів, що мають у своєму складі наркотичні засоби, психотропні речовини та їх прекурсори

    Опубликовано: 2016-05-12 11:34:17

    Зазначена інформація направлена листом Державного митного комітету Республіки Білорусь для оперативного інформування громадян, які перетинають ділянку  білоруського митного кордону Євразійського економічного союзу. 
     Рішенням Колегії Євразійської економічної комісії від 21.04.2015 №30 «О мерах нетарифного регулирования» встановлено перелік товарів, у відношенні до яких  застосовується дозвільний порядок ввезення та митну територію Євразійського економічного союзу та (або) вивезення з митної території Євразійського економічного союзу  окремих товарів. До розділу 2.12 вищевказаного переліку включено наркотичні засоби, психотропні речовини та їх прекурсори.
      Положенням про ввезення  на митну територію Євразійського економічного союзу та вивезення з митної території Євразійського економічного союзу наркотичних засобів, психотропних речовин та їх прекурсорів, дозволено ввезення та (або) вивезення фізичними особами обмеженої кількості вищезазначених товарів у вигляді лікарських засобів для особистого використання відповідно до медичних показань за наявністю підтверджуючих медичних документів.
     Для Республіки Білорусь такими документами визнаються:
     1. Дійсний рецепт лікаря, наданий пацієнту, в якому повинно бути вказано назву наркотичного засобу (психотропної речовини) у вигляді лікарського засобу, дозування, що потрібно хворому протягом доби;
     2. Інший  медичний документ, що підтверджує обґрунтованість ввезення лікарських засобів та використання їх в медичних цілях.
     Відповідно до норм, ввезення та (або) вивезення  лікарських засобів, у складі яких є наркотичні засоби, психотропні речовини та їх прекурсори, встановлених діючим законодавством Республіки Білорусь допустимо ввозити або вивозити:
     - наркотичні засоби у кількості не більше ніж потреба на три доби;
                - психотропні речовини у кількості не більш ніж 90 одноразових доз.

     Отже,  при переміщенні через білоруську ділянку митного кордону Євразійського економічного союзу  громадянам необхідно дотримуватись таких правил:
     По-перше: вивчити склад лікарських препаратів  (снодійні, заспокійливі, діуретики, жарознижуючі, ліки від кашлю, від серцю тощо)  щодо наявності в них наркотичних засобів та психотропних речовин;
     По-друге: провести митне декларування лікарських засобів, шляхом заповнення пасажирської митної декларації;
     По-трете: вказати  в пасажирській митній декларації та надати митному органу підтверджуючий документ (дійсний рецепт лікаря або інший медичний документ, підтверджуючий медичну необхідність застосування  лікарських засобів).
     
     З Переліком наркотичних та психотропних речовин, які заборонено до переміщення через митний кордон Євразійського економічного союзу, а також Переліком наркотичних засобів та психотропних речовин, до яких застосовується дозвільний порядок ввезення  на митну територію  Євразійського економічного союзу та вивезення з митної території Євразійського економічного союзу, можливо ознайомити на сайтах:

    Євразійської  економічної комісії: http://www.eurasiancommission.org/ru/act/trade/catr/nontariff/Pages/default.aspx;

    Державного митного комітету Республіки  Білорусь: http://www.gtk.gov.by/ru/totk/zapreti/netarifnoje_regulirovanije.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.