• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Чехія публікує онлайн 300 тисяч документів комуністичних спеслужб, Україна готується зробити те саме

    Опубликовано: 2016-04-07 15:22:51

    Поки у Чехії збираються опублікувати в інтернеті базу з 300 тисяч відсканованих документів комуністичної служби безпеки, Україна проводить ревізію своїх архівів КҐБ для створення, на зразок Чехії, єдиного відкритого архіву — Архіву національної пам’яті.

    Уже майже рік, з початку дії «декомунізаційних законів», в Україні усі документи репресивних органів радянських спеслужб доступні в архівах будь-кому безкоштовно.

    Про це розповів Ігор Кулик, начальник управління інституційного розвитку політики національної пам'яті Українського інституту національної пам’яті.

    Крім того, зараз в Україні функціонує волонтерський Електронний архів визвольного руху avr.org.ua, який містить понад 20 тисяч електронних копій документів  з історії українського визвольного руху у XX ст. та матеріалів КҐБ. Е-архів є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного музею «Тюрма на Лонцького».

    Раніше повідомлялось, що Чехія викладе онлайн протоколи засідань органів безпеки чеської МВС і звіти розвідки й контррозвідки. Користувачі зможуть переглядати документи Державного командування Служби безпеки щодо комуністичного перевороту в лютому 1948 року, а також дії органів безпеки після смерті президента Чехословаччини Клемента Ґотвальда.

    В Україні ж, відповідно до Закону «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років», зараз триває процес передачі архівів радянських спецслужб з-під відомств СБУ, МВС, Міноборони та інших силових та оборонних структур до цивільного Архіву Українського інституту національної пам’яті (ГДА УІНП). Після передачі історики їх опрацюють та викладуть у відкритий доступ в інтернеті.

    «Нині українські силові та оборонні структури проводять ревізію своїх архівів, щоб виявити, які саме документи репресивних органів СРСР 1917-1991 років у них є. Передати архіви до Інституту національної пам’яті їм потрібно до 21 травня наступного року. Паралельно ми займаємось створенням та забезпечення всім необхідним нового Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам'яті», — розповів Ігор Кулик.

    Як повідомляв Центр досліджень визвольного руху, між Архівом Служби безпеки України та чеськими партнерами — Архівом служб держбезпеки та Інститутом дослідження тоталітарних режимів — триває активна співпраця. Зокрема, запланована підготовка і видання збірників документів «Чеська операція та її наслідки (за документами НКВС УССР 1937-1941 років)» та «ОУН і УПА в документах спецслужб Чехословаччини (1944-1959 років)».

    Також між Україною та Чехією відбувається обмін електронними копіями документів: чеська сторона передає документи про протидію чехословацьких спецслужб діяльності Організації українських націоналістів, натомість українська сторона — матеріали архівних кримінальних справ на репресованих радянським тоталітарним режимом жителів колишньої Чехословаччини.

    Закон «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» був розроблений за участі громадськості в рамках програми Центру досліджень визвольного руху «Відкриті архіви» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Ініціатори переконані, що такий крок не лише допоможе глибше дізнатися про минуле країни, але й буде однією з гарантій неповернення тоталітарних практик у роботі правоохоронних органів та спеціальних служб незалежної України.

    Після падіння комуністичного режиму Польща, Чехія, Болгарія, Словаччина, країни Балтії та інші країни Центрально-Східної Європи зробили доступними секретні документи каральних органів та таємної поліції та передали їх цивільним відомствам — аналогам Інституту національної пам’яті.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.