• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Інтернет-торгівля ліками несе загрозу поширення фальсифікату

    Опубликовано: 2016-04-06 15:32:55

    До узгодженої редакції проекту Закону України «Про лікарські засоби» було внесено норму, що дозволяє доставку лікарських засобів на замовлення, зроблені в мережі Інтернет. Збереження відповідного положення може призвести до поширення в Україні підроблених, неякісних і контрафактних ліків, зауважують в Аптечній професійній асоціації України (АПАУ).
    Операції купівлі-продажу через мережу Інтернет будуть ускладнювати процес виявлення фальсифікату, державного нагляду контролю якості, контролю за терміном придатності, ціновою політикою тощо, впевнені в АПАУ.
    «Найбільш важливо, аби пацієнт отримав якісний лікарський засіб, який зберігався та транспортувався в належних умовах, у якого не вийшов термін придатності та який не є фальсифікованим. Якщо інтернет-торгівлю ліками сьогодні узаконять, то, на жаль, це право споживачів може бути під загрозою, що є неприпустимим», – говорить директор АПАУ, доктор фармацевтичних наук Володимир Руденко.
    Нагадаємо, станом на сьогодні, торгівля лікарськими засобами через мережу Інтернет заборонена. Чинне законодавство України передбачає кримінальну та адміністративну відповідальність за порушення норм, які регулюють обіг лікарських та наркотичних засобів.
    За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), діапазон підроблених медичних виробів, що надходить на ринки, розширюється по мірі збільшення комерційного використання Інтернету. У ВООЗ уточнюють, що ліки, придбані на незаконних сайтах, які приховують свої фізичні адреси, більш ніж у 50% випадків виявляються підробленими.
    Фальсифікована медична продукція може не містити діючої речовини, містити іншу, або правильну, однак в невірному дозуванні. Відзначались випадки токсичності деяких видів підроблених ліків, які містили небезпечну для життя концентрацію неправильного діючого інгредієнту, або інші токсичні хімічні речовини. Згідно до останньої інформації ВООЗ, фальсифікати часто виготовляються в неналежних і антисанітарних умовах із залученням персоналу, який не має відповідної кваліфікації. Такі ліки можуть містити невідомі домішки і бути заражені бактеріями.
    Довідково наводимо пункт 5 статті 37 узгодженої редакції проекту Закону України «Про лікарські засоби»: «Дозволяється доставка лікарських засобів, які відпускаються без рецепта, аптеками на замовлення споживачів, зроблені за допомогою засобів дистанційного зв’язку, в тому числі через Інтернет, в порядку, встановленому уповноваженим органом».
    Прес-центр АПАУ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.