• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Верифікація соцвиплат: контроль за фінансами українців у режимі прямого часу?

    Опубликовано: 2016-03-22 15:32:39

    Днями були оприлюднені офіційні тексти Постанов Кабміну, які проливають світло на те, як відбуватиметься верифікація соцвиплат. За аналізом «Публічного аудиту», фактично йдеться  не лише про верифікацію, а й про перевірку на предмет корупційних діянь.

    ​Так, з-поміж іншого, перевірятиметься інформація, отримана від фізосіб під час призначення, нарахування та/або виплати усіх видів соцдопомоги, пільг, субсидій, пенсій, заробітної плати, інших виплат, що здійснюються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, Пенсійного фонду, а також фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

    «Побачити в цьому переліку заробітну плату справді несподівано.  Виходить, це вже не верифікація соціальних виплат, а перевірка на предмет витрат та доходів осіб, які отримують заробітну плату за рахунок бюджету – фактично, перевірка на предмет корупційних діянь», – коментує таку норму заступник керівника «Публічного аудиту» Андрій Вігірінський.
     
    Крім того, як і попереджав «Публічний аудит» раніше, Мінфін зможе на свій запит отримувати інформацію, що становить банківську таємницю – як стосовно конкретної особи, так і кожного члена сім’ї, якщо йдеться про отримання соціальних виплат, пільг, субсидій, призначених на сім’ю або домогосподарство.

    Цікавим є також і той факт, що Мінфін на власний розсуд може визначати, як часто йому необхідна така інформація та в яких обсягах. «Періодичність, припустімо, раз у місяць уже нагадує стеження за доходами та витратами громадян у режимі майже прямого часу. Хоча раніше йшлося про те, що дані та їх достовірність перевірятимуться лише на момент звернення за отриманням соціальної виплати», – пояснюють Вігірінський.

    Забезпечуватиме опрацювання, консолідацію відомостей із усіх джерел Аналітично-інформаційна система електронної верифікації та моніторингу інформації, отриманої від реципієнтів державних соціальних виплат. Її умовним управляючим-розпорядником буде Мінфін, який також має розробити порядок доступу та визначити обсяг доступної для ознайомлення інформації для Пенсійного фонду, фондів державного соцстрахування та інших суб’єктів вказаних відносин.

    Мінфін щомісяця надсилатиме розпорядникам бюджетних коштів узагальнену інформація щодо осіб, яким він рекомендує зупинити або припинити соціальні виплати. Розпорядник, у свою чергу, прийматиме відповідне рішення, про що й повідомлятиме Мінфіну протягом трьох днів із дати його прийняття.

    Сам процес верифікації та моніторингу не деталізований. Йдеться лише про те, що в процесі верифікації та моніторингу, аби визначити відповідність даних, вони порівнюватимуться з даними, отриманими з офіційних джерел інформації, аналітичних та статистичних матеріалів, розроблених скорингових моделей та затверджених в установленому порядку методик визначення показників за непрямими ознаками.
     
    «Можна припустити, що саме скорингові моделі та методики визначення показників за непрямими ознаками, фактично, і є тими «якорями», яких особа має дотримуватися для одержання виплат. Очевидно, працюватиме оціночна система рейтингів чи коефіцієнтів відхилення. Якщо відхилення у доходах людини менше/рівне певному коефіцієнту, вона отримуватиме соціальну допомогу, якщо перевищує, можна готуватися до рекомендації про її скасування»,  – прогнозує керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.

    Він додає, що наразі невідомо, яким чином цей показник буде розраховувати та як загалом виглядає методика визначення показників за непрямими ознаками – Мінфін інформацію про верифікацію розкриває неохоче та дозовано. 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.