• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Франшизи в Україні стійкі до кризи - висновок щорічного звіту про стан українського ринку франчайзингу

    Опубликовано: 2016-03-04 14:34:11

    Комерційна служба США і компанія Franchise Group оприлюднили спільний аналітичний звіт «Франшизи в Україні стійкі до кризи», який відображає стан і розвиток українського ринку франчайзингу в 2015 році. Даний документ було розроблено спільно Комерційною службою США і компанією Franchise Group за сприяння Асоціації рітейлерів України. Він призначений як для використання на внутрішньому ринку країни, так і для поширення серед франчайзингових компаній Сполучених Штатів.

    «Звіт було підготовлено, щоб дати можливість американським франчайзинговим компаніям оцінити український ринок франчайзингу, - розповідає Анатолій Сахно, фахівець з питань розвитку торгівлі Комерційної служби США в Україні, - після того, як влітку 2015 року, під час проведення найбільшої міжнародної виставки франшиз International Franchise Expo в Нью-Йорку, ми зіткнулися з низьким рівнем зацікавленості американських франчайзерів вести бізнес в Україні. Вони пояснювали це військовим конфліктом на Сході країни, економічною кризою, анексією Криму та відсутністю серйозних ринкових даних про український ринок франчайзингу. Поставивши собі за мету надання оперативної і достовірної інформації про розвиток сектору роздрібної торгівлі та франчайзингового бізнесу України, ми змогли донести до великих франчайзерів Америки інформацію про привабливість українського ринку в якості платформи для розвитку їх бізнесу, і розвіяти страхи. В результаті, ми отримали близько 15 повідомлень про готовність американських франчайзингових компаній виходити на український ринок і продавати тут свої франшизи».

    Даний звіт складається з кількох насичених інформаційних розділів, які демонструють картину дивовижної стійкості франчайзингового бізнесу в Україні на тлі серйозних макроекономічних проблем і конфлікту на Сході країни.

    «Цей документ дає нам цінну інформацію про український сектор франчайзингу, який продовжує своє зростання навіть у найважчі часи історії нашої країни, - коментує Мирослава Козачук, керуючий партнер компанії Franchise Group. - Наведені у звіті цифрові показники франчайзингу в Україні говорять самі за себе: на сьогоднішній день на українському ринку функціонують понад 20 тисяч франчайзингових торгових точок, а їх річний валовий дохід перевищує $ 1,3 трлн. Це доводить, що в Україні дійсно існує ринок франчайзингу, і, незважаючи на негативну економічну ситуацію протягом останніх років, франчайзинг має суттєвий позитивний вплив на розвиток бізнесу».

    Основні тези і висновки, представлені у звіті:

    Україна має великий ринок, обсяг якого становить 45 млн.чол., і значний потенціал зростання.
    Франчайзинг - стала і затребувана модель торгівлі в Україні. На сьогоднішній день в Україні функціонують 565 франчайзерів, 431 з яких - це солідні, добре відомі компанії.
    Навіть коли в 2014 році кількість франчайзерів (власників бізнесу) скоротилася, в рядах франчайзі (інвесторів) продовжувалося зростання.
    Франчайзинг розглядається як надійний спосіб зниження операційних ризиків і підвищення шансів виживання компаній в довгостроковій перспективі, оскільки через п'ять років роботи з українського ринку йдуть всього лише 8% франчайзингових компаній.
    В даний час на ринку франшиз домінують вітчизняні франшизи. Українські франшизи контролюють 66% ринку. Решта 34% контролюють закордонні франшизи - переважно компанії із Західної та Східної Європи, Китаю, Росії та США.
    Більшість опитаних франчайзі (інвесторів) і операторів роздрібної торгівлі проявляють оптимізм у прогнозах зростання на 2016 рік. У цьому році понад 75% респондентів очікують приросту річного доходу своїх компаній. Їхній оптимізм істотно переверщує прогнози загального економічного зростання країни.
    Здатність України в повній мірі реалізувати свій економічний потенціал в сфері франчайзингу залежить, головним чином, від її здатності здійснити економічні та регуляторні реформи, а не тільки від її макроекономічних показників.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.