• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Через новий податок на нерухомість «соцжитло» дістанеться друзям влади, - депутат

    Опубликовано: 2016-03-02 09:06:58

    Фракція «Об'єднання «Самопоміч» у Київраді проти нового податку на будівництво житла, введення якого будуть розглядати на наступній сесії. 1,25% від загальної площі житлових приміщень зробить і без того дороге житло в столиці ще дорожчим і недоступним. Про це на своїй сторінці в Фейсбук написав депутат фракції «Об'єднання «Самопоміч» у Київраді, голова комісії з питань власності Леонід Антоненко.

    «Податок непрямий і сплачується натурою, тобто квартирами. Розмір податку – 1,25% від загальної площі житлових приміщень. Якщо в будинку 500 квартир, то 6 квартир повинні бути передані місту безкоштовно. Це на додаток до тих 4% від кошторисної вартості будівництва, яку забудовник сплачує місту в будь-якому випадку. Податок пропонують ввести «заднім числом» і стягувати з кожного будівництва, яке ще не введене в експлуатацію», - пише депутат.

    За його словами, такий податок існував раніше, але в 2011 році з прийняттям нового реформаторського закону про регулювання містобудівної діяльності був скасований.

    При цьому підхід влади до вирішення проблеми – податок необхідний, щоб створити житловий фонд соціального призначення, зокрема, для забезпечення учасників АТО і членів їх сімей, – Леонід Антоненко вважає не зовсім правильним.

    «Добрі наміри підтримки тих, хто потребує квартир, слід фінансувати з бюджету на основі прозорих конкурсів і процедур. Ніколи не повірю, що елітне житло, на частку якого припадає кожен другий будинок, який будують в Печерському або Шевченківському районах, буде передано учасникам АТО. Квартири дістануться тим, кому завжди діставалися, – друзям влади або тим, з ким влада хоче подружитися. В результаті кожен інвестор, включаючи тих, хто збирає на соціальне житло останні кошти, фінансуватиме бажання влади сподобатися своїм друзям. А житло стане ще менш доступним», – впевнений депутат.

    У той же час, відзначає він, заявлені цілі заслуговують на увагу, тому фракція «Самопомочі» пропонує більш прозорі шляхи вирішення питання щодо забезпечення соцжитлом.

    «Забудовники отримують від Київради об'єкти комунальної власності і розташовані під ними земельні ділянки абсолютно безкоштовно – під обіцянку передати місту колись в майбутньому ту ж кількість квадратних метрів, яка буде віддана і знесена. Ось ресурс, який слід задіяти і використовувати. Комунальна нерухомість і розташована під нею земля повинні продаватися на аукціоні. Виручені кошти можуть бути спрямовані на покупку скромного соціального житла для тих, хто його потребує», – підкреслив Леонід Антоненко.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.