• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Кредити МВФ вдасться віддати лише через економічне зростання

    Опубликовано: 2016-02-19 13:22:02

    Співпраця із міжнародними фінансовими організаціями для України наразі дуже важлива, адже дозволяє стабілізувати макроекономічну ситуацію, отримати час  для проведення реформ та стимулювання економіки. Проте варто розуміти, що такі очікувані транші – це, перш за все, кредити, і їх доведеться  повертати. А це можливе лише за умов покращення економічної ситуації в країні, зростання її ВВП. Тому у переговорах із партнерами, зокрема, МВФ, урядовці мають проявити фаховість і політичну мужність та домовитись про такі умови кредитування, що дозволять Україні зміцнити стратегію власного розвитку, а не банально «проїдати» мільярди гривень. 

    Про це йшлося в інтерв’ю президента УСПП, голови Антикризової ради громадських організацій Анатолія Кінаха в інтерв’ю одному із українських телеканалів.

    «Передусім, варто модернізувати програму співпраці з МВФ. Наші партнери ставлять жорсткіші умови, адже бачать, що в країні мало що змінюється, реформи пробуксовують. Спеціалісти Фонду нещодавно в своєму звіті по Україні назвали нашу податкову систему непрозорою та недосконалою. Так воно і є – на цьому неодноразово наголошують самі підприємці та закликають владу спільно напрацювати якісну, комплексну фіскальну реформу. Ось з чого треба починати, одночасно  активізувавши інші системні  реформи, раз і назавжди відмовившись від їх імітації. Однак  діалог з МВФ  не має перетворюватися  на  монолог останнього, де лунають самі вимоги  –  до тарифної політики, джерел наповнення бюджету, податкової системи тощо, які стосуються  нашої суто внутрішньої роботи», – наголошує лідер промислово-підприємницького співтовариства.

    Він закликав парламент та уряд не поглиблювати політичну кризу, уникати голослівних заяв, а напрацювати спільно також із Президентом прийнятне рішення для переформатування вищого виконавчого органу влади, маючи на меті підвищення його професіоналізму,  прагматичності та відмові від політизації.

    «Це стало би першим кроком по виходу із кризи та оптимальним сценарієм. Адже зараз гостро необхідно підвищувати ефективність вітчизняної економіки, а не ходити по світу із простягнутою рукою. У нас є потенціал – виробничий, ресурсний, інтелектуальний, кадровий – і лише опора на нього, а не нарощування держборгу, «витягне» економіку із стагнаційного болота», – каже Анатолій Кінах.

    Для цього підприємці пропонують державним менеджерам спільну антикризову програму дій, що передбачає рішення по реіндусріалізації країни (падіння промислового виробництва за 2015 рік сягнуло 13,4%), підтримки самозайнятості, стимулювання розвитку внутрішнього ринку (наразі падіння торгівлі на ньому досягло 16%), підвищення платоспроможності населення.

    «Нам треба вміти захищати національні інтереси, а не погоджуватись на все заради чергового траншу.  Це комплексне завдання як владного трикутника Президент-парламент-уряд, так і бізнесу, громадянського суспільства, і в основі цього повинен лежати економічний патріотизм, консолідація зусиль, прагматизм та чітке розуміння очікуваних результатів, та способів їх досягнення», – резюмував президент УСПП.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.