• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Бізнес вимагає від уряду справжню програму дій на 2016 рік

    Опубликовано: 2016-02-19 08:51:59

    Відсутність чіткої програми дій уряду з соціально-економічного розвитку та  стабілізації економічної ситуації є однією із вагомих причин економічної кризи, що може бути пролонгована й надалі.  По суті декларацією намірів була програма КМУ на 2015 рік; саме таким чином виглядають плани  уряду щодо дій в 2016р., що прозвучали днями в ВРУ під час так званого урядового  звіту.  План дій вищого виконавчого органу влади має бути зваженим та структурованим, ставити завдання подолання кризових явищ,  поліпшення  макроекономічних показників, повернення з вектору падіння на вектор зростання, зміцнення внутрішнього ринку, зростання  ВВП, робочих місць,  посилення конкурентоспроможності продукції. Такої думки дотримуються в  Антикризовій раді громадських організацій України та УСПП.

    «Державі конче необхідна програма професійних дій щодо подолання негативних чинників, що заганяють нас в п’ятірку гірших економік світу, а вітчизняний бізнес – в тінь. І ця програма має бути максимально конкретною: із визначеними етапами, джерелами фінансування, ресурсами, очікуваними результатами та відповідальними за їх досягнення.  Головними її завданнями повинні стати вихід з соціально-економічної кризи, модернізація економіки, зміцнення внутрішнього ринку та зростання конкурентоспроможності виробників. Це і є опора на власний потенціал, що дозволить вибратись із «стагнаційного болота» та розпочати нарешті будувати сильну та економічно самодостатню державу», – наголошує голова Антикризової ради громадських організацій, президент УСПП Анатолій Кінах.

    Програма дій на державному  рівні має  корелюватися із держбюджетом, відповідними етапами системних комплексних реформ і передбачати вдосконалення банківської системи, доступ до кредитних ресурсів, розвиток малого і середнього бізнесу, диверсифікацію експорту тощо.

    «Гостро необхідні заходи з активізацій національної економіки. Необхідно визначити пріоритетність розвитку перспективних для України сфер, в тому числі –  наукомістких, інноваційних галузей, які виробляють продукт з високою доданою вартістю, і передбачити їх підтримку в урядовій  програмі. Не можна весь час  робити ставку на виробництво продукту сировинного типу – ціни на нього на  світових ринках  падають, це не повинно бути головною складовою нашого експорту. По суті, програма діяльності КМУ  – рецепт підйому економіки. Та для цього повинні бути створені чіткі конкретні  умови,  які досі «розчинені» в політичних заявах», – зазначає голова Антикризової ради.

    Промисловці переконані, що  єдиним в країні комплексним багаторівневим планом виходу з системної соціально-економічної кризи та переходу на шлях сталого зростання є розроблена сотнями ділових асоціацій, аналітиками та громадськими організаціями Антикризова програма спільних дій влади та бізнесу. Вона передана президенту, парламенту і уряду країни, презентована в Євросоюзі. Антикризову програму можна взяти за основу загальнонаціонального плану подолання кризи та потужного розвитку. Над останнім має працювати і уряд, і парламент, і бізнес-спільнота України – адже це є їх спільним завданням та національним інтересом.

    «Урядова  програма має стати наразі найвищим стратегічним документом України – зрозумілим для міжнародних партнерів, реальним для всього суспільства, стимулюючим для виробників. У тому числі – з їх швидкій та успішній адаптації до умов вільної торгівлі на євроринку», - переконаний Анатолій Кінах.

    Відсутність такого документу, вважають підприємці, може призвести  до поглиблення кризи, подальшого зниження ефективності спільних дій інститутів законодавчої та виконавчої влади.  

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.