• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Споживачі мають об'єднатися для власного захисту від зловживань монополістів – Олексій Кучеренко

    Опубликовано: 2015-12-22 16:02:06

    23 грудня 2015 року ініціатори ГО «Тарифна мобілізація» організовують «Марш платіжок», який відбудеться під Київською держадміністрацією. Про це розповіли засновники громадської організації Олексій Кучеренко та Максим Гольдарб під час прес-конференції в «Інтерфакс-Україна».
     
    «Наша мета – аналіз нарахувань споживачам за житлово-комунальні послуги ("платіжки") та вироблення конкретних спільних рішень щодо захисту споживачів від зловживань монополістів», – розповідає Олексій Кучеренко.
     
    Як додає Максим Гольдарб, «економічно обґрунтованого тарифу на сьогодні немає, є «договірняк», завдяки якому монополісти, маючи величезні важелі впливу, підтримку державних чиновників вищого займаються  відвертим грабунком людей. Зараз люди, які відкладали гроші «про запас», мають продавати їх, щоб елементарно прогодувати сім’ю. Тим часом монополії за рахунок переплат звичайних людей отримують додатковий заробіток, який лише в Києві сягає 1 млрд грн».
     
    «Ми говоримо про те, що якщо протягом місяця не будуть перераховані тарифи і ціна на газ, ці питання не будуть приведені до аргументованого знаменника, і в цьому перерахунку не братимуть участь представники споживача на всіх рівнях (як у Києві, так і на регіональному рівні), якщо Уряд і національний регулятор не перестануть працювати тільки на багатіїв у цій країні, а згадають, що їм мандати на владу вручили люди, ініціатори «Тарифної мобілізації» рівно через місяць об'їдуть кожен регіон країни, і основний меседж буде таким: «не платити взагалі». Зробити неплатежі нормою життя, показавши чиновникам, що люди не дадуть себе обманювати», – вказує Гольдарб.
     
    У «Тарифній мобілізації» розуміють, що жодне домогосподарство не впорається ні з юридичною службою «Нафтогазу» або будь-якого іншого монополіста, ні з їх обласними підрозділами. У такому випадку людей закликатимуть створювати в селах, містах загони газової та тарифної самооборони.
     
    «Із квітня цього року ще жоден чиновник не спростував висновки «Публічного аудиту» щодо необґрунтованості тарифів. Ми наполягали й продовжуємо наполягати на абсурдності формування нинішньої ціни на газ для населення, де з 7200 лише 500 грн йде газодобувачами і понад 3500 грн «Нафтогазу», який нічого не видобуває і є всього-на-всього посередником», – говорить Гольдарб.
     
    «У всіх питаннях тарифного регулювання суб’єктами взаємовідносин є монополії, регулюючий орган, і обов’язково є споживач – так подано у вітчизняному законодавстві. Саме закон диктує, що будь-яке рішення, яке викликає суспільний, соціальний інтерес, має прийматися в обов'язковому порядку за участю споживача, але цей механізм в Україні не працює і його потрібно створювати. Ось уже 25 років всі питання тарифного регулювання нагадують «междусобойчики» монополістів, місцевих органів влади, Кабміну, регулятора, які в ультимативній формі нав’язують споживачам усі тарифні документи. Споживачі просто ставляться перед фактом, не маючи жодного права голосу, і так опиняються на гачку в монополіста. Тому час на державному рівні піднімати питання перерахунку, зниження тарифів і нормативів, встановлення систем обліку, контролю за монополістами, захисту прав споживачів; обговорення претензій споживачів до влади і монополістів; формування позиції щодо  створення організації ”Споживачів”», – переконаний Кучеренко.
     
    Аудитори підрахували, скільки «зайве» зароблять за цей опалювальний сезон монополії з доброї волі Нацрегулятора та прем'єр-міністра країни лише за рахунок опалення. У Києві – 751 млн грн, у Вінницькому регіоні  – 200 млн, на Волині – 260 млн, у Дніпропетровській області – 700 млн. Сума по всіх Україні виллється десь у 11, 5 млрд грн. Зрозуміло, що від цих грошей ніхто не хоче відмовлятися.
     
    За словами спеціалістів, «Тарифна мобілізація» адресувала звернення і до народних депутатів, і до НКРЕКП, і навіть до Генеральної прокуратури, але владні представники її вперто ігнорують. Зокрема, будучи учасниками робочої групи парламенту з питань перевірки тарифів, фахівці виявили, що Азаров та Яценюк подарували підприємствам ТКЕ понад 7 млрд грн  – у 2013–2014 роках вони приписали на потреби населення додатково 2 млрд кубів газу для виробництва тепла, внаслідок чого власники енергетичних монополій отримали від Уряду додатковий бонус, а «Нафтогаз України» ці кошти недоотримала. «Ми пишемо про це – нуль емоцій. Ми наводимо цілий ряд інших фактів-зловживань – так само нуль емоцій. Суди й прокуратура або затягують процеси, або просто не хочуть у них влазити. Цифри, про які ми говоримо і які озвучуємо, прораховані, ми готові відстоювати їх та доводити правдивість всіх своїх розрахунків. Питання тільки в тому, що влада й сама чудово розуміє, що всі цифри надуті і в будь-якому цивілізованому суді вона програє справу», – зауважує Максим Гольдарб.
     
    Він нагадує, що Кабмін програв суд щодо нормативів тепла у листопаді цього року, чого не було ще ніколи в історії України. Отримала поразку в суді й НКРЕКП – рішення про встановлення тарифів і цін на газ в листопаді цього року визнано незаконним. Проте у зв’язку з набуттям сили закону «Про ринок газу» ті ж само незаконні тарифи було ухвалено вже Постановою Кабміну. «Цим самим Уряд продовжив злочинну тарифну політику, змусивши людей і далі переплачувати. Про що це говорить? Йдеться про злочинну змову групи осіб з чітким розподілом ролей. Кожен виконує свою: одні добувають ресурси, інші постачають блага споживачам за завищеними цінами, ще одні ставлять свій підпис, узаконюючи абсолютно економічно необґрунтовані ціни для людей», – переконаний фахівець.
     
    Як додає Гольдарб, коли заводять мову про економічно обґрунтований тариф, виникає два ключових питання: обґрунтований ким і перед ким? Перед людьми ці тарифи не обґрунтовували, тоді як вони абсолютно в праві цього вимагати, адже, за офіційною звітністю монополістів, споживачі є їхніми інвесторами. Для прикладу, кияни з року в рік інвестують у розвиток «Київенерго» близько 200 млн грн у рік, і так «розкушують» фактично всі енергетичні комунальні підприємства України.
     
    «Крім того, цей Уряд ставить собі в заслугу, що Україні вдалося відмовитися від російського газу і що ми його купуємо тепер в країнах Європи, тільки от забувають уточнити, що нам постачають той же російський газ, і він тепер отримується через ще один додатковий прошарок. Як досягнення подається й те, що Україна завдяки новому уряду на 25% скоротила споживання газу. Так, вона його скоротила, але тому, що цей Уряд зруйнував економіку та промисловість. Газ просто більше не потрібен у таких масштабах, пішов Крим та Схід, за рахунок цього ми й отримали таке скорочення обсягів», – зауважує спеціаліст.
     
    Він акцентує на тому, що Україна може зіткнутися з серйозною проблемою катастрофічного зменшення кількості населення. Адже через всезагальне збідніння, стрімке падіння соцстандартів під удар ставляться найбільш незахищені верстви населення. «Політики не можуть не розуміти, що, завищуючи ціни на прожиття в Україні, вони свідомо відправляють не просто за межу бідності, а за межу смерті людей. Незважаючи на це, вони, як мантру, продовжують повторювати: «так нормально», «треба платити», «будете платити», «так сказав МВФ», залякуючи людей кримінальними справами. Проте, на щастя, люди вже починають розуміти, що на державному рівні за згоди перших осіб держави триває заробіток на розбазарюванні народних багатств та на вимиванні грошових заощаджень кожної української родини», – резюмує Гольдарб.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.