• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Києві відбулося Засідання спільної робочої групи Держрезерву та Енергетичного Секретаріату по впровадженню Директиви Ради Європи

    Опубликовано: 2015-10-23 08:17:12

    На виконання доручення Прем’єр-міністра України №40693/0/1-15 від 02.10.2015 року, було започатковано робочу платформу для створення запасів енергоносіїв (нафтопродуктів, газу та вугілля) в рамках реформування системи резервів та на виконання вимог Директиви Ради Європи 2009/119/ЕС.

    Багатостороння робоча група по впровадженню норм Директиви Ради Європи 2009/119/ЕС для створення резервів нафти та нафтопродуктів в Україні вперше була організована 12-16 жовтня в Києві за ініціативою та під керівництвом Державного агентства резервів України. Метою зустрічі був початок обговорення та визначення напряму ведення політики формування нафторезервів, а також погодження наступних кроків поетапної імплементації Директиви.

    До складу робочої групи увійшли представники Енергетичного Секретаріату, Голова Держрезерву та перший заступник Голови, експерти нафтової індустрії, представники заінтересованих Міністерств, зокрема, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. Обговорення були сконцентровані на тому, як побудувати ефективну систему нафторезервів на принципах прозорості, справедливого ціноутворення, виконання законодавчих норм, скасування непотрібних обмежень та визначення методів стимулювання виробництва і зростання доходу в новій структурі стратегічних резервів.

    Маючи схвалення Прем’єр-міністра та Міністра економічного розвитку і торгівлі України, а також погодження Міністерства енергетики (попередньо відповідальним за імплементацію Директиви), Держрезерв, із новопризначеним керівником, тепер є відповідальним органом не лише за реструктуризацію існуючої системи резервів, але і за створення резерву нафти та нафтопродуктів, відповідно до Євродирективи 2009/119/ЕС.

    Основним результатом зустрічі стало узгодження розробки Плану дій із формування нафторезервів, а також підготовка первинного та вторинного законодавства, необхідного для перенесення норм Директиви в рамки правового регулювання в Україні. Кінцевим терміном поступової імплементації всіх етапів побудови нафторезервів визначено 1 січня 2023 року. Також, було погоджено, що новий закон передбачатиме строки та умови формування, зберігання та управління обов’язковими резервами, включаючи створення нової централізованої організації.

    Учасники робочої групи підкреслили, що приватний сектор відіграватиме одну із ключових ролей у формуванні нафторезервів. Основоположним принципом нового закону також було визначено забезпечення безпеки енергопостачання.

    Держрезерв проінформував, що знаходиться на завершальній стадії збору аналітики, необхідної для правильних розрахунків зобов’язань із формування нафторезервів, від відповідних установ (Державний комітет статистики, Міністерство енергетики, Митна служба, експерти ринку нафти та Державна служба зовнішньої інформації).

    Голова Держрезерву Вадим Мосійчук наголосив: «Вже час діяти та розробити законодавчу структуру, політичне підґрунтя та оптимізувати фінанси, що необхідні для впровадження Директиви Ради Європи по нафтопродуктам, адже так ми зміцнимо енергопостачання країни, модернізуємо енергетичний сектор. Ми надзвичайно вдячні допомозі наших партнерів із Енергетичного Секретаріату, їх відповідальному ставленню до інтеграції України в Європейську стратегічну програму безпеки енергопостачання».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.