• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Чи виграє населення від зниження ренти на видобуток газу?

    Опубликовано: 2015-10-07 08:36:25

    Сьогодні Верховна Рада висловилася за зниження ренти на видобуток газу. Зокрема, ставка рентної плати при видобутку газу для потреб населення знижується на 50% – з 70% до 29% (при глибині до 5000 метрів). Таке рішення вже дозволяє говорити про зниження тарифу для населення майже на 1 тис. грн, втім, як прогнозує заступник керівника «Публічного аудиту» Андрій Вігірінський, різниця на тариф може й не вплинути, а вивільнені гроші підуть видобувачам.
     
    «Україна зобов’язалася перед МВФ за два роки підвищити принаймні до $ 150 ціну, що сплачується дочірнім газодобувним компаніям НАК «Нафтогаз України». Тобто,  тепер до тих 477 грн, які на сьогодні отримує «Укргазвидобування», може додатися ще тисяча гривень. В ідеалі ці гроші мають бути спрямовані на фінансування інвестиційних програм з розвитку видобутку. Адже зменшення ставки у поєднанні з нарощенням видобутку дозволить суттєво збільшити дохід добувних компаній і в перспективі згодом знизити тариф для населення», – вказує фахівець.
     
    На практиці ці гроші, за його словами, можуть просто списати на адміністративні витрати, як це часто відбувається у державних компаній. І для того, щоб гроші «не пішли на вітер», потрібно зобов’язати видобувні компанії в обов’язковому порядку надати «Нафтогазу» проектний план того, як вони збільшуватимуть видобуток газу.
     
    «Проте в сьогоднішніх кризових для українців умовах було б справедливо, якби за рахунок зниження ренти в НКРЕКП все-таки переглянули тариф для населення. Вже сьогодні нова ставка ренти дозволяє говорити про на 1 тис. грн менший тариф. Ініціатори «Тарифної мобілізації» ще в травні подали на розгляд законодавців пакет пропозицій щодо можливостей зменшення тарифу для населення. Ми пропонували взагалі скасувати нікому не потрібну ренту та знизити ціну на газ для населення до 3–3,5 тис. грн за тисячу кубів. Рента поглинає до 70% грошей від загального тарифу, тоді як видобувні підприємства залишають собі лише 30%. А рентна  ставка настільки висока тому, що в неї закладено витрати на субсидію. Для чого одні й ті ж кошти перекидати спочатку на рахунки підприємств, а потім знову до бюджету у вигляді ренти? Значно простіше знизити ціну на газ для всього населення та не робити субсидійні подачки людям», – вказує керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.
     
    Крім того, спеціалісти «Публічного аудиту» й «Тарифної  мобілізації» запропонували ввести особливі умови використання природних ресурсів на час теперішньої масштабної економічної кризи. «До 2017 року українці мають отримувати газ виключно вітчизняного видобутку. Ми зможемо платити за газ у валюті тоді, коли наші зарплати і пенсії хоч мінімально наблизяться до європейських. А поки що українці до цього не готові, і законодавці зобов’язані на це зважати», – резюмує Гольдарб.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.