• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • 22 вересня Шевченківський районний суд міста Києва розгляне справу про факт збройної агресії проти України

    Опубликовано: 2015-09-22 08:33:33

    22 вересня 2015 року о 8-00 Шевченківський районний суд міста Києва проведе друге засідання у судовій справі за позовом правозахисника, керівника проекту "Відкритий Суд" про встановлення факту збройної агресії проти України.

    На минулому засіданні, суд залучив до участі у справі Міністерство оборони, Службу безпеки України та МЗС.

    На даному судовому засіданні буде вирішуватися питання про долучення доказів, які засвідчують факт збройної агресії з початку лютого-березня 2014 року.

    Ми ставимо суд перед вибором: визнавати або не визнавати присутність російської армії в Україні. Правда має значення для кожного з нас, оскільки тільки судове рішення з юридичною оцінкою кожного факту може бути підставою для відстоювання інтересів України на міжнародній арені.

    Крім того, дане судове рішення може бути використане кожним громадянином для відстоювання своїх прав та відшкодування шкоди в національних і Європейському суді. Судове рішення ухвалюється іменем України та визнається у іноземних юрисдикціях.


    29 серпня 2014 року                             Шевченківський районний суд міста Києва

    04655, м. Київ, вул. Смирнова - Ласточкіна, 10-б

    00368, м. Київ, вул. Дегтярівська 31-А

    тел.: (044) 272-32-85, (044) 483-09-23

     
    Заявник:                                                     Батрин Станіслав Віталійович

    03057, м. Київ, вул. Є. Потьє 9/19

    тел.: (050) 101-55-99

     
    Заінтересована особа:                         Рада національної безпеки і оборони України
    01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва, 8
    тел.: (044) 255-09-00

    Стаття 3 Конституції України: людина, її життя, здоров'я, безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

    Стаття 27 Конституції України: обов'язок держави - захищати життя людини.

    ЗАЯВА

    про встановлення факту збройної агресії проти України

    І. Передумови зверення до суду

    Заявник вимушений звернутися до суду з даною заявою з огляду на те, що від встановлення факту збройної агресії проти України залежить виникнення права заявника як фізичної особи – громадянина України на отримання від держави в особі уповноважених органів влади захисту, гарантування безпеки життя та реалізації громадянських прав та свобод шляхом вжиття активних заходів на виконання ст. ст.  3, 27 Конституції України.

    ІІ. Правові підстави

    Відповідно до ч.  1 ст. 234 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

    Відповідно до ч.  2 ст. 234 ЦПК України,  суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

    Відповідно до ч. 2 ст. 256 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб.

    Відповідно до ч. 1 ст. 257 ЦПК України, заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

    ІІІ.  Обставини та обгрунтування

    Заявник є громадянином України.

    На думку заявника, починаючи з березня 2014 року, відносно України відбувається збройна агресія Російської Федерації, що підтверджується повідомленнями з різних засобів масової інформації, що відображають як свідчення окремих осіб, так і офіційну позицію окремих органів державної влади.

    Відповідно до ст. 1 Закону України «Про оборону України», збройна агресія - застосування іншою державою або групою держав збройної сили проти України.

    Збройною агресією проти України вважається будь-яка з таких дій:

    вторгнення або напад збройних сил іншої держави або групи держав на територію України, а також окупація або анексія частини території України ;
    блокада портів, узбережжя або повітряного простору, порушення комунікацій України збройними силами іншої держави або групи держав ;
    напад збройних сил іншої держави або групи держав на військові сухопутні, морські чи повітряні сили або цивільні морські чи повітряні флоти України ;
    засилання іншою державою або від її імені озброєних груп регулярних або нерегулярних сил, що вчиняють акти застосування збройної сили проти України, які мають настільки серйозний характер, що це рівнозначно переліченим в абзацах п'ятому - сьомому цієї статті діям, у тому числі значна участь третьої держави у таких діях ;
    дії іншої держави (держав), яка дозволяє, щоб її територія, яку вона надала в розпорядження третьої держави, використовувалася цією третьою державою (державами) для вчинення дій, зазначених в абзацах п'ятому - восьмому цієї статті ;
    застосування підрозділів збройних сил іншої держави або групи держав, які перебувають на території України відповідно до укладених з Україною міжнародних договорів, проти третьої держави або групи держав, інше порушення умов, передбачених такими договорами, або продовження перебування цих підрозділів на території України після припинення дії зазначених договорів.
    Факт збройної агресії Російської Федерації проти України доводиться, зокрема, наступним.

    Згідно з офіційним повідомленням РНБО України від 28.08.2014 р.: Незважаючи на відверте вторгнення російських військ в Україну, сили АТО ситуацію в зоні бойових дій взяли під контроль; росіяни продовжують маскуватися під терористичні підрозділи: використовують відповідні прапори та знищують ознаки приналежності до регулярних російських військ; у Маріуполі Донецької області та в Харкові люди висловлюють готовність захищати рідну землю від російського вторгнення; бронетехніка росіян та їхніх найманців також розміщена на околицях Новоазовська. Біля населеного пункту Холодне зафіксовано систему залпового вогню «Ураган»; до затриманих десантників, що з повним штурмовим боєкомплектом заблукали за 25 км від кордону щодня додаються нові росіяни. Співробітники СБУ затримали в Луганській області рядового 9-ї окремої мотострілкової бригади ЗС РФ, що дислокується в Ростовській області. Російський військовослужбовець - Хохлов Петро Сергійович, 1995 р.н., під час допиту повідомив що з метою приховати причетність РФ до забезпечення терористичних організацій важким озброєнням російські військовослужбовці за наказом командирів фізично знищують на військовій техніці, яку готують до передачі терористам, заводське маркування, номери, символіку та емблеми - все, що дозволяло б встановити її походження. За даними комітету солдатських матерів РФ у зв'язку із подіями в Україні близько 400 солдатів ЗС РФ загинули та є пораненими в нашій країні.

    Згідно з офіційним повідомленням РНБО України від 27.08.2014 р.: Затримані на території України російські десантники вже звернулися до матерів тих російських військовослужбовців, які також були затримані українськими сиорвиками протягом останніх днів; місто Новоазовськ обстрілюється з боку Росії; на північ від Новоазовська росіяни та терористи захопили села Маркіне, Ковське, Щербак, Клімкіно, Сєдово-Василівка, Кузнеці, Рози Люксембург. З території РФ йдуть масовані артилерійські обстріли населених пунктів Гусельщиково, Сєдове, Обрив та Холодне. Вогонь артилерії коригується безпілотними літальними апаратами російських збройних сил; за оперативними даними, на виїзді з населеного пункту Побєда розгорнуто штаб батальйонної тактичної групи Збройних Сил Російської Федерації. В населений пункт Амвросіївка зайшло 5 БТР та 1 «КаМаз» з живою силою. Тривають обстріли української території з боку РФ. Так, крім Новоазовська, вчора з території РФ вівся артилерійський обстріл блокпостів підрозділів Держприкордонслужби та ЗСУ в районі н.п. Колесниківка та Юганівка; російськими військовими проводиться обладнання позицій в районі м. Джанкой та на півночі тимчасово окупованого Криму; вчора було зафіксовано порушення повітряного простору України армійською авіацією Збройних сил Російської Федерації в районі н.п. Червоний Чабан Херсонської області, де було виявлено заліт до 500 м з території АРК на материкову частину України 3-х вертольотів РФ, які провели розвідку вздовж кордону та повернулись назад; російські десантники 331 полку 98 Свірської дивізії Повітрянодесантних військ Збройних сил РФ, затримані 25 серпня під селищем Дзеркальне Донецької області, вже доправлені в один з київських слідчих ізоляторів.

    Згідно з офіційним повідомленням РНБО України від 26.08.2014 р.: Під селищем Дзеркальне Донецької області спільна група ЗС України та СБУ затримала 10 військовослужбовців Повітрянодесантних військ Росії з в/ч 71211, 331 полку 98 дивізії. Росіяни, затримані із особистими документами та зброєю, вже дали свідчення; за словами десантників, їх батальйон 23 серпня 2014 року був передислокований залізничним транспортом до Ростовської області РФ, а близько 3 години ночі 24 серпня підрозділ був піднятий по тривозі і отримав наказ здійснити марш у складі колони з кількох десятків бойових машин десанту. Лише офіцерському складу було повідомлено, що російські військові вторгнуться на територію України. За фактом цього вторгнення розпочате кримінальне провадження; Прикордонники фіксують вторгнення і на інших ділянках кордону; 25 серпня на ділянці «Красна Талівка» Луганської області було виявлено диверсійно-розвідувальну групу, яка перетнула кордон з території Росії. О 15:00 добре замаскований прикордонний наряд автоматним вогнем зупинив просування диверсантів. Для підкріплення до місця бою прибули додаткові оперативно-бойові групи прикордонників. Запеклий бій з російськими найманцями тривав 2,5 години. Диверсійна група підтримувалася вогнем з Російської Федерації - з мінометів, 2 БТР та 2 БМП. Крім того, українських прикордонників обстріляли некерованими реактивними снарядами 2 бойових  вертольоти Мі-24 Збройних сил РФ. Під час бою загинули 4 прикордонники, 3 поранено. Завдяки діям героїв прорив через кордон не відбувся. Противник зазнав значних втрат.Поранених та вбитих диверсантів з поля бою до Росії евакуювали на БМП під прикриттям вогню БТРів та вертольотів.

    Згідно з офіційним повідомленням РНБО України від 25.08.2014 р.: Сьогодні зранку було зафіксовано спробу російських військових під виглядом місцевих бойовиків організувати новий район збройного протистояння на півдні Донецької області. О 5:20 ранку в районі населених пунктів Щербак та Новоазовськ змішана колона бронетехніки у складі 10 танків, 2 БМП та 2 «Уралів» порушила державний кордон України. Прикордонники вступили в бій та викликали підкріплення. Просування основної частини ворожої техніки зупинено вогнем на рубежі Щербак - Маркине. Наразі траса Новоазовськ-Маріуполь перебуває під контролем сил АТО. З території Російської Федерації ведеться обстріл в напрямку Новоазовська; учора прикордонний наряд неподалік Амвросіївки виявив групу з 10 озброєних терористів, які перетнули кордон з Росії в напрямку українського села Шевченко. Прикордонники розпочали бій, під час якого бойовики зазнали втрат, решта повернулись на територію Росії. Російська Федерація продовжує ведення повітряної розвідки з використанням безпілотних літальних апаратів. Вони були зафіксовані на ділянках відділів «Скадовськ» Херсонського загону та «Білолуцьк» Луганського загону.

    Згідно з офіційним повідомленням РНБО України від 24.08.2014 р.: Російські військові не припиняють обстріли позицій ЗС України з території РФ. Так, вчора з 11:10 до 11:20 з мінометів було обстріляно прикордонний наряд відділу прикордонної служби «Амвросіївка» Донецького загону; об 11:10 залпом трьох установок «Град» з району російського села Максимов було знищено український блокпост в районі  Новоазовська; о 12:30 на напрямку села Шрамко з Росії - Ульянівське в Україні спостерігався обстріл 2 залпами з установок «Град» українського населеного пункту Амвросіївка. Також обстріли росіян тривали і сьогодні вночі. З 03:10 до 04:00 з території Росії вівся методичний артилерійський вогонь по території пункту пропуску «Новоазовськ» Донецького прикордонного загону; о 04:20 знову на напрямку Шрамко у РФ - Ульянівське в Україні 2 пострілами з танка був обстріляний наш прикордонний наряд; а ранком, з 05:25 до 05:30 росіяни зробили 10 мінометних пострілів по відділенню українських прикордонників «Побєда» неподалік Амвросіївки. Росія продовжує активне ведення повітряної розвідки з використанням безпілотних літальних апаратів. На ділянці відділів прикордонної служби «Маріуполь» та «Новоазовськ» Донецького загону були зафіксовані польоти чотирьох російських безпілотників. Росія не припиняє нарощувати військове угруповання в Ростовській області. Вчора на території Росії на відстані 1,5 км від  україно-російського кордону напроти ділянки відділу прикордонної служби «Амвросіївка» Донецького загону було виявлено розгорнуту на позиціях російську бойову бронетехніку, гармати та установки «Град». Також в районі селища Васильєво-Ханжоновка Ростовської області Росії, навпроти ділянки відділу прикордонної служби «Новоазовськ» Донецького загону було зафіксовано розміщення близько 40 установок «Град», 20 автомобілів КамАЗ, та декілька танків.

    Згідно з офіційним повідомленням РНБО України від 23.08.2014 р. : Росія не припиняє обстрілювати позиції українських прикордонників та сил АТО.  Так, проти наших військ було застосовано потужу установку залпового вогню «Ураган». Обстріл відбувся неподалік населеного пункту Кутейнікове. Сьогодні вночі з 04:00 до 06:00 - з артилерії та установок «Град» росіяни обстрілювали прикордонні позиції під селом Обрив Донецької області. Близько 3-тьої ночі з системи «Град» з території Росії  було завдано вогневого удару з району села Гельманове  (РФ) в бік Амвросіївки на Донеччині. Опівночі з території Росії зафіксовано залп з системи «Град» по позиціях сил АТО в районі села Маркіно. Окрім цього, ці російські обстріли набувають характеру полювання за рухомими цілями. Так, було обстріляно БТР з нарядом прикордонної служби «Амвросіївський» та автомобіль з бійцями Нацгвардії.

    Згідно з офіційним повідомленням РНБО України від 22.08.2014 р.: на боці бойовиків воюють кадрові російські військові. Крім того, в обласній лікарні Луганська на лікуванні перебувають декілька поранених військовослужбовців Збройних сил Російської Федерації. Від Молодогвардійська в бік Луганська вирушила колона важкої техніки російських найманців. Ще одна колона зафіксована у населеному пункті Давидово-Нікольське. За попередніми даними, терористи у обох колонах головним чином складаються з громадян Росії - росіян і чеченців. Росія продовжує обстрілювати позиції Збройних сил України. Протягом доби з території РФ було здійснено 10 обстрілів. Зокрема, учора росіяни обстріляли з реактивних систем залпового вогню «Ураган» опорний пункт сил АТО у селищі Кутейникове Амвросіївського району Донецької області. Позиції Держприкордонслужби впродовж доби з території Росії обстрілювали двічі. З 19:15 до 19:45 здійснено 70 мінометних пострілів позицій на ділянці відділу прикордонної служби «Станично-Луганське» Луганського загону. Обстріл вівся з боку російського села Маноцький у напрямку української Колесниківки. З 20:05 до 20:20 по цих самих позиціях було здійснено ще 56 мінометних пострілів. Росія продовжує активну повітряну розвідку з використанням безпілотників на Луганщині та в акваторії Азовського моря. Безпілотники були помічені у районі селища Красна Талівка Луганської області, в районі населеного пункту Холодне та Сєдове на Донеччині. Незважаючи на те, що українські прикордонники повідомили своїх колег про закриття пункту пропуску «Маринівка», росіяни продовжують його використовувати, пропускаючи найманців та зброю.

    Згідно з офіційним повідомленням РНБО України від 21.08.2014 р.: Сьогодні з боку кордону з Російською Федерації об 11:30 та 12:10 був обстріляний із важкої артилерії блокпост, де несуть службу військовослужбовці Національної гвардії та добровольчих батальйонів МВС. У бою під Луганськом українські військові захопили дві бойові машини десанту Псковської дивізії ПДВ Росії. У одній з машин виявлений повний пакет документів - від водійських прав до військової документації. Особовий склад і машина приписані до в/ч 74268 першої парашутно-десантної роти Псковської дивізії ВДВ. Серед речей знайдено особистий планшет командира взводу гвардії лейтенанта Попова. Екіпаж БМД покинув бойову машину.

    Згідно з офіційним повідомленням РНБО України від 20.08.2014 р.: Тривають обстріли українських позицій з території Росії. Так, вчора об 11:50 з району російського села Селезньове Ростовської області, росіяни також обстріляли Амвросіївку Донецької області. Терористи продовжують обстрілювати мирних мешканців на тимчасово підконтрольних їм територіях. Так, з установок «Град», переданих з Росії, вони зробили 8 залпів по селищу Оленівка Донецької області. Вибухами зруйновано кілька будинків і господарських споруд.

    Згідно з офіційним повідомленням РНБО України від 19.08.2014 р.: СБУ затримала групу терористів, які планувала напередодні святкування Дня Незалежності збити літак сил АТО. Це 6 російських найманців віком від 21 до 53 років, діяльність яких координувалась з Росії. Встановлено, що за вказівкою російської спецслужби, терористи реалізовували плани терористичних атак на стратегічно важливі об'єкти Харківської області. Зокрема, на початку липня терористи намагалися підірвати вантажний потяг на перегоні Зміїв-Занки та вчинили збройний напад на будівлю «Харківського бронетанкового заводу». Організатори групи вербували місцевих мешканців, забезпечували їх зброєю та засоби ураження. Під час затримання правоохоронці вилучили 5 РПГ, РПВ «Шмель», два автомати Калашникова, пістолет Макарова, 5 гранат РГД-5, 7 підствольних гранат, бойові набої. Також знайдено флеш-накопичувач з відзнятими доказами вчинення злочинів, адже свою діяльність терористи документували на відео, щоб звітувати перед своїми кураторами з Росії. Триває досудове розслідування за ст.258 (терористичний акт). Продовжувались обстріли позицій сил АТО з території РФ. Зокрема, росіяни артилерійським вогнем підтримують контратаки терористів у Донецькій області неподалік селищ Петрівське, Амвросіївка, в районі кургану Савур-Могила, біля селища Олександрівка, а також у Луганській області поблизу села Макарове. Також по українських позиціях неподалік Мар'ївки та Червоного Яру Луганської області з району н.п. Селезньов Ростовської області вівся артилерійський та мінометний вогонь.

    Згідно з офіційним повідомленням РНБО України від 18.08.2014 р.: Бійці Національної гвардії у звільнених від терористів населених пунктах Гірське та Вуглегірськ виявили озброєння та боєприпаси російського походження. Були знайдені реактивні штурмові гранати РШГ - 1, які виготовлені у 2013 році на заводі в РФ, 82-мм саморобний міномет, ПЗРК «Игла», РПГ-26, снайперську гвинтівку Драгунова, карабін типу Браунінг з переробленим дульним компенсатором під глушник та оптичний приціл, а також учбові гранати, перероблені в бойові і декілька ящиків з гранатами ВОГ-17. Сьогодні о 9:40 ранку терористи здійснили кривавий злочин. Неподалік Луганська на трасі між Хрящуватим та Новосвітлівка з установок «Град» та мінометів, переданих бандитам з Російської Федерації, бойовики обстріляли колону мирних мешканців, які намагались виїхати з зони бойових дій. Продовжуються обстріли позицій українських військових з російської території. Так, вчора об 11:20 з району Авіло-Федорівка Ростовської області РФ в напрямку українського села Олексіївське здійснено 3 залпи з установок «Град». О 17:40 зафіксовано ще 3 артилерійські залпи з району Селезньово та Краснодарський також з Ростовської області РФ. На продемонстрованому під час брифінгу відео видно військових кавказької зовнішності навколо броньованої техніки. Одна з машин - це модифікований БТР 80А російського виробництва. Машина має характерну особливість - гармату 2А72 Тульського заводу, яка знаходится лише на озброєнні Збройних сил Росії.

    Згідно з офіційним повідомленням РНБО України від 17.08.2014 р.: Тривають обстріли української території з боку Російської федерації. Так, з 15:10 до 15:40 з району російського села Новоселівка здійснено артилерійський обстріл блокпосту українських військових в районі н. п. Лужки. В той же час з території РФ з напрямку населеного пункту Ульянівське у Росії зафіксовано ведення вогню артилерії та з установок «Град» в напрямку Амвросіївки. Вчора ввечері з території Росії, на захід від н.п. Краснодарського у Російській федерації здійснено один артилерійський залп в напрямку українського селища Старобешево, після чого в даному секторі зникли мобільний зв'язок та електропостачання. З 21:20 до 22:15 здійснено артилерійський обстріл з території Росії по українському н.п. Білоярівка, що неподалік Амвросіївки. Також були зафіксовані факти порушення повітряного простору України російськими безпілотними літальними апаратами. Так о 21:15 на Херсонщині зафіксовано 2 безпілотники, один з яких рухався вздовж берегової смуги, а другий з боку материкової частини України в напрямку тимчасово окупованого Криму. Також о 21:15 неподалік Бердянська українськими військовослужбовцями зафіксовано проліт 4 безпілотників, які рухались за маршрутом Каірка-Чаплинка-Дамба-Ставки. В цей же час в районі н. п. Новопетрівка Бердянського району Херсонської області зафіксовано ще 4 безпілотники. Два з них рухалися вздовж берегової смуги в районі н.п. Сєдове на напрямку Маріуполь - Новоазовськ, а 2 інших - в напрямку україно-російського кордону.  Таким чином, за останню добу зафіксовано 10 прольотів безпілотників. З території Російської Федерації через село Дякове на територію України зайшла колона військової техніки у складі 3 систем реактивного залпового вогню «ГРАД» та направилася у напрямку смт. Нижній Нагольчик Луганської області.

    Згідно з офіційним повідомленням РНБО України від 16.08.2014 р.: Ситуація на кордоні з Росією в межах Луганської та Донецької областей залишається складною. Зокрема, пункт пропуску «Успенка» в Донецькій області знов зазнав артилерійського обстрілу. Протягом останньої доби його тричі обстріляли з установок «Град», артилерії та мінометів. Втрат серед прикордонників немає. Проте інфраструктура пункту пропуску повністю знищена. Російська авіація продовжує порушувати повітряний простір України. Так, вчора близько восьмої години вечора прикордонний наряд відділу «Красна Талівка» Луганського загону на напрямку «Волошино (РФ) - Благовіщенка (Україна)» спостерігав заліт на територію України та в зворотній бік 4-ьох російських безпілотників. Вчора опівдні прикордонний наряд Бердянського загону зафіксував порушення повітряного простору України російським вертольотом «МІ-8» з боку тимчасово окупованого Криму в напрямку Чонгар Херсонської області. Зафіксовано також 4 факти порушення повітряного простору на адміністративній межі з боку Криму та в Азовському морі, а саме в районі населених пунктів Сєдове Донецької області, Чаплинка Херсонської області та Шевченкове Запорізької області.

    Згідно з офіційним повідомленням РНБО України від 15.08.2014 р.: Сьогодні вночі через пункт пропуску Ізварине, який тимчасово не контролюється українськими прикордонниками, з Донецька у Ростовській області РФ в Україну зайшла колона російської важкої військової техніки.

    Згідно з офіційним повідомленням РНБО України від 14.08.2014 р.: Військовослужбовцями Нацгвардії під час звільнення від терористів населених пунктів Гірське та Углегірськ було виявлене озброєння та боєприпаси, які мають російське походження та не стоять на озброєнні української армії.

    Згідно з офіційним повідомленням РНБО України від 13.08.2014 р.: Продовжуються обстріли місць дислокації прикордонних підрозділів, у тому числі з території Росії. Так, вчора з 22:45 до 23:00 з напрямку російського села  Волошино росіяни обстріляли з артилерії та мінометів  прикордонний підрозділ в районі Красної Талівки на Луганщині. За півгодини до обстрілу на висоті 2 км був зафіксований  політ російського безпілотника. З 22:40 до 23:30 з території Росії на напрямку «Маноцький (РФ) - Камишине (Україна)» росіяни обстріляли з артилерії прикордонний блокпост у Луганській області. Також вчора двічі з мінометів та артилерії з території Росії обстріляли пункт пропуску «Успенка» на Донеччині. Загалом по пункту пропуску здійснили близько 150 пострілів. У результаті обстрілу було пошкоджено будівлю пункту пропуску та лінії зв'язку.

    Згідно з офіційним повідомленням РНБО України від 12.08.2014 р.: Російська сторона продовжує постачання озброєння та найманців через тимчасово неконтрольовані ділянки Державного кордону України. З території РФ було здійснено 4 обстрілів позицій сил АТО та українських прикордонних підрозділів. Так, вчора з 20:35 до 21:45 російські військові обстріляли прикордонний загін в районі селища Красна Талівка. Всього було зроблено 40 артилерійських пострілів з боку російського села Волошине. З напрямку російського села Маноцький протягом 3 годин росіяни  обстрілювали наш прикордонний блокпост неподалік села Камишине. О 2 годині ночі масованого мінометного обстрілу зазнав пункт пропуску «Успенка» на Донеччині. Росіяни здійснили близько 150 пострілів, пошкоджена будівля пункту пропуску та лінії зв'язку. Сьогодні опівночі з боку Російської Федерації було здійснено обстріл блокпосту Нацгвардії в районі населеного пункту Успенка з установок «Град». Учора о 14:00 терористи обстріляли зі стрілецької зброї патруль українських військових на ділянці луганського прикордонного загону. Військовослужбовці відкрили вогонь у відповідь та відбили атаку. Мінометним та артилерійським обстрілам, як правило, передує повітряна розвідка росіян. Так, вчора прикордонний наряд в районі пункту пропуску «Красна Талівка» на Луганщині зафіксував політ безпілотного літального апарату, який на висоті близько 2 км здійснив заліт на територію України. А о 21:30 в районі Мілового Луганської області зафіксовано політ російського вертольота Мі-24, який рухався на висоті близько 200 м на напрямку «Чортково (РФ) - Мілове (Україна)».

    МЗС України 11 серпня у своїй заяві вказав російській стороні на завдані за останні дні з території Росії масовані та численні артилерійські удари з використанням гаубиць, ракетних систем залпового вогню «Град» та мінометів по позиціях Збройних Сил України неподалік населених пунктів Амвросіївка та Успенка Донецької області, Біловодськ, Деркульське, Іванівка, Красна Талівка, Мілове, Станично-Луганське та Юганівка Луганської області, а також по населених пунктах Василівка, Ільїнка Донецької області та Дякове, Міусинськ, Петропавлівка Луганської області. Внаслідок обстрілів є загиблі та поранені. Кричущим є той факт, що сотні мешканців села Степанівка Донецької області залишилися без даху над головою внаслідок масованих обстрілів 10 та 11 серпня з території Росії із застосуванням ракетних систем залпового вогню «Град». Лише за останній тиждень українські прикордонні підрозділи обстрілювалися з території Російської Федерації понад 13 разів, було зафіксовано 9 випадків порушення повітряного простору України російськими вертольотами. Під вогневим прикриттям артилерії РФ продовжуються спроби незаконного проникнення на територію України російських найманців і військової техніки.

    Згідно з офіційним повідомленням РНБО України від 01.08.2014 р.: Сьогодні зранку три години тривав бій в районі Червонопартизанська Луганської області. Терористи використовували стрілецьку зброю, міномети та танки. Росіяни двічі обстріляли позиції наших прикордонників. О пів на другу дня артилерійського обстрілу з території РФ зазнав пункт пропуску «Довжанський». Приблизно в цей же час з населеного пункту Марфінка Російської федерації відбувся артилерійський обстріл українського пункту пропуску «Успенка». Близько 22 години з боку Митякинське (РФ), що за 8 км від кордону з Україною,  російські військові обстріляли позиції ЗСУ біля селищ Нова Вільхова та Макарів. Нараховано 50 пострілів з міномету. Одночасно з обстрілом нашого блокпосту біля Григорівки з території Росії 150 терористів атакували українських військових за підтримки 3 танків. Проте наші бійці дали гідну відсіч і терористи змушені були відступити.

    Згідно з офіційним повідомленням РНБО України від 31.07.2014 р.: Також вночі з території Російської Федерації на напрямку Войково (РФ) - Колесниківка (Україна) був обстріляний з установок «Град» та артилерії табір зведеного бойового загону угрупування «Північ», розташованого в районі Станично-Луганського. Здійснено  близько 7 залпів з установки «Град». Крім цього, вчора також з території Росії з установок «Град» був обстріляний прикордонний пункт пропуску «Маринівка». Вночі російські найманці піддали потужному обстрілу прикордонників в районі села Василівка. Загинуло 3, поранено 11 прикордонників. Росія продовжує постачати терористам важку броньовану техніку та озброєння. За оперативною інформацією, вчора ввечері з Донецька Ростовської області до Луганської області проїхали 7 системи «Град» та 11 автомобілів УРАЛ. На території Криму також спостерігається додаткове розгортання тактичної групи, яка має 31 танк, гаубичну 152-мм батарею, підрозділ установок «Град». До автономії з території РФ передислоковано підрозділи 7-ої повітряно-десантної, 18-ої мотострілкової бригад, 61-ої окремої бригади морської піхоти та 75-го полку спецпризначення.

    Згідно з офіційним повідомленням РНБО України від 30.07.2014 р.: Наразі тривають бої під Авдіївкою на Донеччині. Близько 12:45 терористи обстріляли із установки «Град» прикордонний пункт пропуску «Маринівка» із території Російської Федерації. Постраждалих немає. На Донецькiй залiзницi біля станції "Донецьк", мінометним обстрілом терористи пошкодили залізничну колію. Перегін для руху поїздів тимчасово закрито. Бойовики, які прибули до Донецька з Російської федерації влаштовують у школах та інших навчальних закладах міста свої казарми, опорні пункти та вогневі точки. Сьогодні Служба безпеки України надала докази обстрілів української території російськими диверсантами, які перебували на території України. Це підтверджують відповідні супутникові знімки, які були зроблені українськими спецслужбами у липні цього року в районі сіл Маринівка та Григорівка Донецької області. На фотографіях видно сліди від пуску ракет батареї «Градів». Видно, що для встановлення батарей росіяни заглиблювалися на 1-2 км на українську територію. Після відпрацювання військові відганяли техніку назад в Росію. Окрім цього, за результатами супутникової зйомки ділянки проведення АТО у прикордонній території Донецької області Служба безпеки України виявила коридор постачання російської військової техніки та озброєння, який російські терористи таємно і незаконно проклали через українські поля. На знімках чітко видно завезену з території РФ броньовану та автомобільну техніку терористів в населених пунктах України, а також місця нелегального переходу державного кордону України диверсантами з РФ. Знімки також засвідчують, що на територію України незаконно проникали автомобілі технічної розвідки РФ, які корегували неподалік від кордону напрями подальшого спрямування російської техніки та диверсантів до населених пунктів Луганської та Донецької областей. Також продовжувалися обстріли підрозділів Держприкордонслужби та Збройних сил України з території Російської Федерації. Зокрема, з мінометів був обстріляний прикордонний пункт пропуску «Маринівка», з установок «Град-П» -  селища Амросіївка та Степанівка. Установки «Град-П» є переносною модифікацією реактивних систем залпового вогню, постріли з яких не фіксуються зі супутників.

    Згідно з офіційним повідомленням РНБО України від 29.07.2014 р.: Ще 17 квітня цього року відбулась перша провокація  на державному кордоні, коли  росіяни вперше захопили наш прикордонний наряд. Відтоді зафіксовано десятки фактів незаконного перетину кордону технікою, невідомими особами та порушення повітряного простору авіацією та безпілотниками Російської Федерації. Початком серйозних бойових атак на позиції українських прикордонників з території РФ можна вважати 5 червня 2014 року, коли терористи обійшли український пункт пропуску «Маринівка», і атакували його з російської території. Прикордонники та сили АТО, що підійшли на допомогу, тоді  знищили 3 вантажівки з боєприпасами, пошкодили БТР. Частина бойовиків втекли, 16 загинули на місці. Масовані артилерійські обстріли наших прикордонних позицій з російської території, із залученням бойової техніки Збройних сил Російської Федерації, почалися на початку липня, і їх кількість щодня зростає. В середньому щодоби російські військові здійснюють 3-5 артилерійські обстріли прикордонних підрозділів. Кількість збройних нападів  з території РФ вже рахується сотнями. При цьому Збройні сили Російської Федерації використовують усі види стрілецької зброї, а також крупнокаліберні кулемети «Утьос», снайперські гвинтівки «Вихлоп» 12,7 мм,  міномети, 152-мм самохідні гаубиці «Акація», установки «Град».  Загалом з 5 червня  на Державному кордоні України зафіксовано 153 напади та обстріли прикордонних нарядів та місць дислокації наших підрозділів.  Один із показових випадків останніх днів - обстріл росіянами пункту пропуску «Довжанський», який тривав 4 з половиною години. По українських прикордонниках було випущено понад 250 снарядів.  На що перетворився цей пункт - добре видно з фотографій. При цьому росіяни у змові з терористами вдаються до підступної тактики. Спочатку бойовики з нашої території стріляють в бік Росії, тоді ніби у відповідь з території Російської Федерації обстрілюють ся позиції українських прикордонників та Збройних сил. Ще одна тактика, до якої кілька разів вдавались росіяни - обстріли  наших військових та прикордонників з російських установок «Град», які перетинали кордон і заїжджали на  територію України, обстрілювали наші позиції і поверталась назад.  Це було зафіксовано двічі: 16 липня, коли 5 артустановок та 2 БТРи заїхали на 60 м на українську землю поблизу пункту «Амвросіївка», а також 21 липня, коли 14 артустановок заглибились на територію України на 1,5 км неподалік села Шевченкове на Донеччині. За цей період загинуло 27 українські прикордонників та 185 отримали поранення.  Усі вони були уражені російською зброєю - або в результаті нападу з боку терористів, яких оснащує технікою та боєприпасами Росія, або безпосередньо від рук російських військових під час обстрілів з території РФ.

    Згідно з офіційним повідомленням РНБО України від 28.07.2014 р.: Учора протягом 4 з половиною годин з району населеного пункту Черніков Російської федерації з мінометів та гаубиць обстрілювався прикордонний пункт пропуску «Довжанський» в Луганській області. Загалом по українським прикордонникам було випущено понад 250 снарядів. В результаті обстрілу вбито 4 та поранено 2 прикордонники.

    Згідно з офіційним повідомленням РНБО України від 25.07.2014 р.: Вчора з 18 та 23 години з території Росії було двічі обстріляно пункт пропуску «Маринівка», що на Донеччині, з мінометів, установок «Град» та артилерією. Інфраструктура та обладнання міжнародного пункту пропуску «Маринівка» виведені з ладу. Російський солдат Андрій Балабанов, що на знак незгоди з політикою Російської Федерації добровільно перейшов на бік України, засвідчив, що російська сторона направляє до України кадрових військових фахівців, озброєння та броньовану військову техніку.

    Згідно з офіційним повідомленням РНБО України від 24.07.2014 р.: Протягом доби проросійські бойовики понад 20 разів обстріляли блокпости та підрозділи Збройних Сил України в районах населених пунктів Сабівка, Лозова, Дзержинськ, Дмитрівка, Стукалова Балка, Луганськ, Амвросіївка. З території Російської Федерації з установок «Град» здійснено обстріли  блокпостів сил АТО в районі Ільїнки, Комишного, Березового, Амвросіївки та аеропорту Луганська, з артилерійської зброї - позиції сил АТО в районі Маринівки, зі стрілецької зброї та гранатометів - блокпости поблизу Сєверодонецька та Смолянине, з мінометів обстріляли блокпост неподалік Авдіївки. Військовослужбовці Національної гвардії України затримали автомобіль, у якому під виглядом санітарної допомоги намагалися прорватися у бік Маринівки Донецької області 5 терористів. У машині перебував громадянин Російської Федерації. Під час затримання у терористів вилучено автомати Калашникова, гранати Ф-1 та РГД. Наразі затримані дають свідчення. Вчора підрозділи сил АТО поблизу Амвросіївки збили російський безпілотний літальний апарат «Орлан», який здійснював розвідку та корегування вогню російської артилерії по позиціях українських військових. Після цього розвідпольоту з 22:10 до 22:55 з території РФ був здійснений масований обстріл базового табору тактичного угруповання «Північ» з застосуванням установок «Град»  та мінометів

    Згідно з офіційним повідомленням РНБО України від 23.07.2014 р.: сьогодні в районі селища Дмитрівка 4 штурмовики Су-25 надавали вогневу підтримку підрозділам Збройних Сил України, які мужньо тримають позиції на кордоні нашої держави. Після  успішного виконання завдання українськими льотчиками, їх було обстріляно з зенітно-ракетних комплексів потужної дії. Незважаючи на протиракетні маневри та відстріл теплових пасток, два наших літаки на висоті 5200 метрів було підбито. За попередньою інформацією, запуск ракет був здійснений з території Російської Федерації. Українські військові збили черговий російський безпілотний літальний апарат «Орлан-10» в зоні АТО неподалік населеного пункту Амвросіївка Донецької області. З метою підриву економіки східних регіонів України та за вказівкою з Російської Федерації диверсанти цілеспрямовано знищують та пошкоджують об'єкти інфраструктури Луганської області. Зокрема, терористи замінували будівлі в кварталі «Степной»  Луганська, а також знищують посіви в районі селища  Хрящувате Краснодонського району. На даний час спалено вже більше 200 га злакових культур. Збройні сили Росії продовжують обстрілювати українських військових з території Російської Федерації. Вчора, о 22:10  установками залпового вогню «Град» обстріляли  Амвросіївку на Донеччині, о 22:40  - Герасимівку Луганської області, о 02:15  - прикордонний пункт пропуску «Успенка», о 03:00 - обстріляли  блокпост неподалік Червонопартизанська.

    Згідно з офіційним повідомленням РНБО України від 22.07.2014 р.: Окрім того, з території Росії з мінометів були обстріляні позиції сил АТО поблизу селища Новоазовськ і Кумачеве на Донеччині, та з самохідної артилерії - КПП «Довжанський» Луганської області. Також близько опівночі на ділянці відділу прикордонної служби «Станично-Луганське» Луганської області з території Росії здійснено більше 40 мінометних пострілів по позиціях українських прикордонників. Після цього російська бойова техніка відійшла вглиб території Росії. На світанку терористи повторно обстріляли цей прикордонний пункт з установок «Град». Втрат серед українських військових немає. Неподалік селища Кам'янка Донецької області на блокпості сил АТО російські найманці підірвали мікроавтобус, начинений вибухівкою. Загинуло троє українських військових. Сьогодні, з другої до третьої години ночі, було обстріляно блокпост Національної гвардії України в районі населеного пункту Новоазовськ Донецької області. Обстріл також вівся з території Російської федерації.

    Окремо слід зазначити, що :

    18.03.2014 р. В.о. Президента України, Голова Верховної Ради України, Голова Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов повідомив, що «Ні Україна, ні світ не визнає анексії наших територій. Агресія Російської Федерації продовжується, політичне керівництво Росії здійснює анексію території України»

    17.03.2014 р. В.о. Президента України, Голова Верховної Ради України, Голова Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявив, що «Спроби військового блокування Криму є тимчасовими і не призведуть до від'єднання півострова від України. Ми готові до переговорів, але ми ніколи не змиримося з анексією нашої землі».

    05.03.2014 р. Секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Парубій повідомив, що російські війська не виведені з Криму.

    Окремо слід зазначити, що :

    07.03.2014 р. директор департаменту персоналу Держприкордонслужби України генерал-полковник Михайло Коваль повідомив про те, що військовослужбовців Російської Федерації задіяно близько 30 тисяч (на території АРК Крим - примітка) (доказ – повідомлення ЗМІ, Дзеркало Тижня).

    Окремо слід зазначити, що :

    20.03.2014 р. Верховна Рада України  прийняла Декларацію «Про боротьбу  за звільнення України», відповідно до якої зазначається, що «18 березня 2014 року Президент Російської Федерації поставив підпис під так званим "Договором про входження Республіки Крим та міста Севастополя до Російської Федерації". У помпезній атмосфері Георгіївського залу Кремля з відвертим викликом усьому світові Росія зухвало порушила не тільки чинне законодавство суверенної України, але й фундаментальні норми міжнародного права, закріплені у Статуті ООН, Статуті Ради Європи, Заключному акті НБСЄ 1975 року та інших підсумкових документах НБСЄ/ОБСЄ, Угоді про створення Співдружності Незалежних Держав від 1991 року, Меморандумі про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією та Великою Британією про неядерний статус України, Договорі про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією від 1997 року.

    Вищенаведене засвідчує визнання органами влади окремих фактів, які у сукупності підтверджують факт збройної агресії Російської Федерації проти України:

    вторгнення/напад збройних сил іншої держави на територію України, а також окупація або анексія частини території України ;
    блокада портів, узбережжя або повітряного простору, порушення комунікацій України збройними силами іншої держави ;
    напад збройних сил іншої держави на військові сухопутні, морські чи повітряні сили або цивільні морські чи повітряні флоти України ;
    засилання іншою державою або від її імені озброєних груп регулярних або нерегулярних сил, що вчиняють акти застосування збройної сили проти України ;
    застосування підрозділів збройних сил іншої держави або групи держав, які перебувають на території України відповідно до укладених з Україною міжнародних договорів, проти третьої держави або групи держав, інше порушення умов, передбачених такими договорами.
    З огляду на викладене, ми просимо суд зважити на наступне.

    Національна безпека - захищеність життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства  і  держави, за якої забезпечуються сталий розвиток суспільства,  своєчасне виявлення, запобігання і  нейтралізація  реальних та потенційних загроз національним   інтересам   у  різних сферах державного управління при виникненні негативних  тенденцій  до  створення  потенційних  або реальних загроз національним інтересам (ст. 1 Закону України "Про основи національної безпеки України").

    Загрози національній  безпеці - наявні та потенційно можливі явища і чинники, що створюють   небезпеку життєво важливим національним інтересам України (ст. 1 Закону України "Про основи національної безпеки України").

    Об'єктами національної безпеки, зокрема, є: людина і громадянин - їхні конституційні права і свободи (ст. 3 Закону України "Про основи національної безпеки України").

    Відповідно до ст. 6 Закону України "Про основи національної безпеки України", пріоритетами національних інтересів України є, зокрема: гарантування конституційних прав і   свобод людини і громадянина.

    Під гарантіями конституційних прав і свобод людини і громадянина прийнято розуміти систему умов і засобів, механізмів забезпечення належної реалізації визначених Конституцією та законами України прав і свобод людини і громадянина.

    Посилаючись на статтю О.Б. Боднар (Верховна Рада України, ФП 2011-1, http://archive.nbuv.gov.ua/e-journals/FP/2011-1/11bobzcp.pdf, долучено в додатку) "Поняття та зміст права людини на безпеку та його співвідношення з суміжними правами", володіння правом на безпеку є передумовою здійснення інших прав людини і громадянина.

    Відповідно до ст. 21 Конституції України, права і свободи людини є непорушними.

    Відповідно до ст. 22 Конституції України, конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані.

    Відповідно до ст. 64 Конституції України, конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені.

    Відповідно до ст. 3 Конституції України: людина, її життя, здоров'я, безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

    Відповідно до ст. 27 Конституції України: обов'язок держави - захищати життя людини.

    Встановлення факту збройної агресії Російської Федерації проти України впливає на виникнення у заявника права на реалізацію тих особистих прав, які гарантовані Конституцією України, в першу чергу право вимагати від держави захисту життя, гарантування стану безпеки для реалізації громадянських прав та свобод.

    Стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує право на справедливий суд.

    Відповідно до ст. 2 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, кожна  держава,   яка   бере   участь   у   цьому   Пакті, зобов'язується  забезпечити всякій особі,  права і свободи якої, визнані в цьому Пакті, порушено, ефективний засіб правового  захисту, навіть коли  це  порушення  було  вчинене  особами,  що  діяли  як  особи офіційні; забезпечити,  щоб  право  на правовий захист для будь-якої особи, яка потребує такого захисту, встановлювалось компетентними судовими, адміністративними чи законодавчими властями  або будь-яким іншим  компетентним органом, передбаченим правовою системою держави, і розвивати можливості судового захисту.

    Відповідно до ст. 8 Конституції України, норми Конституції України є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується.

    З огляду на положення ЦПК України, у справах окремого провадження беруть участь заявник та заінтересована особа. Заінтересованою особою визначено Раду національної безпеки та оборони України з огляду на те, що даний орган відповідно до покладених на нього обовязків координує та контролює діяльність органів виконавчої влади по відбиттю збройної агресії,  організації  захисту  населення та забезпеченню   його   життєдіяльності,  охороні  життя,  здоров'я, конституційних прав, свобод і законних інтересів громадян, підтриманню громадського порядку в умовах воєнного та надзвичайного стану  та  при  виникненні  кризових  ситуацій,  що загрожують національній безпеці України.

    Керуючись положеннями розділу IV ЦПК України,

    ПРОШУ:

    Встановити факт збройної агресії проти України
     

    Додатки:

    Повідомлення РНБО України від 28.08.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 27.08.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 26.08.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 25.08.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 24.08.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 23.08.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 22.08.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 21.08.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 20.08.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 19.08.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 18.08.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 17.08.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 16.08.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 15.08.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 14.08.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 13.08.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 12.08.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 01.08.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 31.07.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 30.07.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 29.07.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 28.07.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 25.07.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 24.07.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 23.07.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 22.07.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 18.03.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 17.03.2014 р.;

    Повідомлення РНБО України від 05.03.2014 р.;

    Витяг з публікації в ЗМІ від 07.03.2014 р. – «Дзеркало Тижня»


    Також долучаю:

    Заява про встановлення факту з додатками,  – для заінтересованої особи;

    Квитанція про сплату судового збору у розмірі 122 грн.


    Батрин Станіслав Віталійович                                                                 29 серпня 2014 року

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.