• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Кіберсквотинг – це хвороба в мережі Інтернет, що лікується - директор ДП «Інтелзахист» Віктор Лещинський

    Опубликовано: 2015-09-07 08:14:25

    «Сучасне життя розвивається стрімкими темпами, все більше часу ми проводимо  в мережі Інтернет. Спілкуємося, дізнаємося новини, працюємо і це все в Інтернеті. І головне, коли ми відкриваємо свій бізнес, перше що ми робимо – реєструємо торгівельну марку та доменні імена.

    Нажаль,   як і будь якій сфері діяльності, є люди які бажають незаконно отримати вигоду з вашої справи, це  не обійшло стороною  і реєстрацію доменного імені. Деякі «винахідники» чекають коли ваш бізнес «піде в гору» та пропонують вам купити таке ж або дуже схоже доменне ім’я вашої компанії, але в іншій зоні. Такі «винахідники» звуться кіберсквотерами», - акцентував  директор ДП «Інтелзахист» Віктор Лещинський

    З кіберсквотингом бореться весь світ і Україна в тому числі. На даний час правилами ICANN (Інтернет-корпорація з призначення доменних імен та номерів) регулюється реєстрація доменних імен. Ця корпорація була створена  в інтересах світової Інтернет-спільноти для покращення функціональності та стабільності Інтернену. Вона має на меті зменшити тягар з Уряду,  тому правовідносини щодо використання доменних імен не знаходяться під контролем держави.

    Для полегшення вирішення спорів щодо доменних імен було прийнято Єдину політику розгляду спорів стосовно доменних імен (The Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy (UDRP) та Правила до Єдиної політики на основі рекомендацій Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ). Також це стосується спорів стосовно доменних імен верхнього рівня.

    Однак  в даний час доменна зона.ua  не приєднана до UDRP, що унеможливлює застосування цієї альтернативної процедури у спорах, пов’язаних із неправомірним використанням торговельних марок у доменних іменах в зоні .UA.

    Тому для вирішення питань,  пов’язаних із порушенням прав інтелектуальної власності на торговельну марку в доменних іменах в Україні,  необхідно звертатись до суду.

    Такий метод вирішення спорів не завжди є дієвим. Так як торгова марка охороняється з першого її використання, навіть без її реєстрації, може виникнути проблема доведення в суді порушення власних прав.

    Щоб уникнути цієї проблеми, найчастіше власники торгових марок намагаються уникнути судового розгляду та вирішити питання позасудовим шляхом. Тобто відсилають попереджувальні листи реєстраторам доменних імен – кіберсквотерам .

    «Кіберсквотинг – це хвороба в мережі Інтернет, що лікується. На даному етапі в Україні створюються дієві механізми для захисту прав інтелектуальної власності на торгівельну марку в доменних іменах. Тому в найближчий час ми матимемо позитивну тенденцію до зменшення кількості правопорушень в цьому напрямку», - підкреслив директор ДП «Інтелзахист» Віктор Лещинський.

    На даний час ДП «Інтелзахист» може вирішити проблему захисту прав в суді, якщо навіть торгова марка не була зареєстрована, шляхом фіксації web-сторінки порушника, та надання експертного висновку.  

    ДП «Інтелзахист» проводить 30 вересня 2015 року Перший всеукраїнський бізнес-форум з питань захисту ділового іміджу й бренду компаній «Protect Your Brand», на якому окрім основних тем, відбудеться активне обговорення   проблеми кіберсквотингу  та шляхи  можливого вирішення цього питання.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.