• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Міфи про воду: правда чи вигадка?

    Опубликовано: 2015-08-11 14:11:14

    За останні декілька років тема споживання природної води стала однією з мантр здорового способу життя. А що дивного? Тіло людини не може існувати без достатньої кількості води. Саме вода забезпечує клітини організму поживними речовинами та киснем, вода відповідає за терморегуляцію та процес очищення організму.

    Щодня фахівці та науковці у всьому світі сперечаються щодо впливу питної води на організм людини. Тож сьогодні інформація щодо правильного споживання води наповнена міфами та суперечливими фактами, адже не всі з них відповідають дійсності, а деякі твердження - повністю хибні. А отже, для того, щоб зберегти здоров'я та правильно пити воду, варто докладно розібратися в найпопулярніших міфах про неї.

    МІФ №1. Для зменшення жирових відкладень та втрати ваги необхідно мінімізувати споживання води
     

    Це твердження абсолютно помилкове - все з точністю до навпаки. При зневодненні організм починає виробляти більше холестерину для запобігання втрати води в клітинах. Таким чином, кількість жирових відкладень зростає, а вага тіла – збільшується. Саме тому для зниження ваги та зменшення кількості жирових клітин в організмі необхідно пити більше чистої природної води щодня.

    МІФ №2. Для запобігання захворювання нирок необхідно мінімізувати споживання води
     

    В результаті досліджень1 встановлено, що для здорової сечостатевої системи надлишок випитої води не є проблемою, вона легко виводиться. У протилежному ж випадку, при зневодненні, накопичуються токсичні речовини, які створюють сприятливе середовище для розмноження різних бактерій. В результаті бактерії можуть подразнювати слизову оболонку сечостатевої системи, викликаючи запальні процеси. Саме тому для здоров'я нирок необхідно пити достатньо чистої природної води.

    МІФ №3. Організм отримує воду з овочів, фруктів та інших продуктів та напоїв, тому споживання чистої води не є обов'язковим
     

    Це велика помилка. Овочі, фрукти, чай, кава або солодкі напої не можуть втамувати спрагу та забезпечити організм достатньою кількістю води. Причина у тому, що все це - їжа для організму2, для розчеплення якої необхідна вже підготовлена вода. У найкращому випадку овочі, фрукти або напої зможуть дати води хоча б стільки ж, скільки було витрачено на їх переробку. Тому щоденне споживання природної води є важливим для організму людини. А для розрахунку щоденної норми споживання води необхідно враховувати тільки чисту воду, а всі корисні та шкідливі напої, овочі, фрукти та ін. відносяться до їжі.

    МІФ №4. Не можна пити воду під час занять спортом
     

    Твердження абсолютно помилкове - все навпаки: не можна займатися спортом без води. Наші м'язи на 75-80% складаються з води3. Саме вона надає еластичності м'язам, забезпечує їх киснем та поживними речовинами. При зневодненні еластичність м'язів знижується, що може стати причиною травм. Також, вода в організмі виконує терморегулятивну функцію, яка є надзвичайно важливою під час занять спортом. То ж воду треба пити до, під час та після тренувань.

    МІФ №5: В бутильованій воді міститься небезпечна речовина - Бісфенол А
     

    Європейська федерація виробників фасованих вод залучила одну з провідних лабораторій світу для проведення цілої низки досліджень на тему: «Чи присутня міграція елементів пластику у бутильованій воді» 4. Для досліджень проводився аналіз води у різних видах тари одразу після розливу, а також через 12 місяців після її зберігання. Результати однозначні - ніякої шкоди чи загрози здоров’ю зберігання води в пластиковій тарі не несе. Науковці стверджують, що для впливу даного елементу на організм людини необхідно щодня випивати 100 л води протягом всього життя. Таким чином, Бісфенол А - це просто привід  для залякування.

    МІФ №6: Пляшки для бутильованої води не підлягають переробці
     

    Пляшки ПЕТ на 100% підлягають вторинній переробці, включаючи ковпачок та етикетку5. Обов’язок влади організувати можливість збору використаних пляшок. Наприклад, в Японії встановлені автомати, які обмінюють пляшки на жетони в метро.

    МІФ №7: Кип’ячена вода корисна, тому що в ній гинуть бактерії та знищуються шкідливі компоненти
     

    Кип'ятіння води не здатне вбити всі хвороботворні бактерії, оскільки деякі мікроорганізми залишаться життєздатними. До того ж, важкі метали та залишки нафтопродуктів не випаровуються. Щоб отримати чисту воду, мало буде просто довести рідину до кипіння, а елементи, що утворюються у хлорованій водопровідній воді від кип'ятіння, стають тільки більш шкідливими, оскільки починають утворюватися хлорорганічні сполуки (ХОСи).

    МІФ №8: Вся вода у пляшках однакова
     

    Вода, як у природі, так і у пляшці, може дуже відрізнятися одна від одної. У світі прийнято розрізняти бутильовану воду згідно класифікації її походження: природна вода – це чиста вода, склад якої не потребує спеціального втручання; оброблена вода - вода, яка пройшла певні етапи обробки, що змінили її первинний склад. Природну воду, в свою чергу, за аніонним складом класифікують на гідрокарбонатну, хлоридну, сульфатну та натрієву. Природні води у всьому світі цінуються більше, ніж оброблені.

    МІФ №9: Спортивний напій з вітамінами корисніший за воду
     

    Дане твердження зовсім некоректне, оскільки це - різні напої за призначенням. Спеціальні спортивні напої – це специфічні добавки, які рекомендовані до вживання протягом певного часу. Щоденне їх споживання може зашкодити організму. Тільки вода за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я може бути рекомендована до щоденного вживання протягом всього життя.

    МІФ №10: Пити воду варто лише тоді, коли вже відчуваєш спрагу
     

    Це міф, який міцно увійшов у наше життя. Спрага – ознака зневоднення на рівні 1-2% втрати вологи. Вона може супроводжуватися головокружінням та легким запамороченням. Для відновлення водного балансу організму необхідно пити воду протягом деякого часу невеликими порціями. Для запобігання зневоднення варто щодня пити природну воду у кількості 30 мл на 1 кг ваги.

    МІФ №11: Вода необхідна тільки для втамування спраги
     

    70% організму  людини - вода6. Вона забезпечує терморегуляцію, наповнює киснем клітини організму та є основою всіх обмінних процесів. Нестача води може привести до погіршення самопочуття та здоров'я. Тому для запобігання зневоднення варто щодня пити природну воду у кількості 30 мл на 1 кг ваги.

    МІФ №12: Виробники у бутильовану воду додають антибіотики, тому вона не псується
     

    Помилкове уявлення сформоване на досвіді людей, які в домашніх умовах спостерігають процес псування води, власноруч налитої та закритої у пляшці. У такому випадку не враховується різниця умов зберігання та чистоти пляшок. А це і є відповідь на питання. Бутильована вода на виробництві розливається за особливих технічних умов: стерильні пляшки, чисте обладнання та повітря в зоні розливу. Тому природна вода зберігається до 12 місяців і не псується. Відповідальні виробники фасованих вод підтримують чистоту обладнання та повітря в зоні розливу води, можливо, більш ретельно, ніж в хірургічній операційній кімнаті. Мікробіологічна лабораторія постійно контролює чистоту проведення даного процесу. Якщо параметри стерильності не витримано, то така партія води не поступає до споживача.

    З усього вищесказаного випливає висновок, що вода – основа життєдіяльності нашого організму. Людина може багато тижнів та місяців обходитися без їжі, але без води, з якої вона на 70% складається, не може прожити і трьох днів. Тому необхідно щодня підтримувати водний баланс організму, уважно аналізувати інформацію щодо правильності вживання природної води та не піддаватися впливу необґрунтованих, а часто навіть небезпечних міфів.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.