• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Сергій Целовальник: «Кулуарних обговорень та придворних архітекторів чи скульпторів більше не буде й бути не може»

    Опубликовано: 2015-07-09 14:32:54

    Головний архітектор Києва Сергій Целовальник розповів про те, яким може бути центр Києва та про свої сподівання щодо результатів Міжнародного конкурсу «Територія Гідності».

    На думку Сергія Целовальника, конкурс наочно продемонстрував неможливість повернення до радянської спадщини – ані в організації подібних заходів, ані у втіленні конкурсних проектів. Зокрема, влада у процесі проведення конкурсу «Територія Гідності» лише виконувала роль модератора. «Моїм головним завданням було правильно організувати конкурс. Я цілком усвідомлював, що потрібно реалізовувати не власні преференції або бачення, як це робилося раніше, а бути модератором між владою, людьми та професіоналами», - зауважив головний архітектор.

    Він також відзначив, що організатори прагнули провести конкурс так, як це робиться в усьому цивілізованому світі. «Проводити міжнародні конкурси – означає, дотримуватися всіх правил, вироблених світовою мистецькою та архітектурною спільнотою. Кулуарних обговорень та придворних архітекторів чи скульпторів більше не буде й бути не може. На жаль, не всі можуть це зрозуміти», - відзначив Сергій Целовальник

    Говорячи про конкурс «Територія Гідності», Сергій Целовальник також пояснив, чому, крім меморіалізації подій Революції Гідності, виникла номінація, присвячена облаштуванню громадського простору Майдану Незалежності та Хрещатику. «Наразі серед «кущів пам’ятників», які ми бачимо на Майдані, просто неможливо проштовхнутися. Куди там ставити ще один? Тому спочатку ми вирішили підготувати цей простір: прибрати кіоски, весь естетичний хаос, який там є. Все це потрібно привести до ладу», - стверджує головний архітектор.

    За його словами, пропозиція, що перемогла у другій номінації «Меморіалізація подій Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні», - це не пам’ятник у вигляді «бронзового солдату», а парк, що символізує відродження до нового життя. При цьому ідея, яка зайняла друге місце, вдало інтегрується до роботи переможців. «Ми отримали дві роботи, які можуть бути реалізовані. Другий проект передбачає аудіо та відеопрограму, яка розгортається у певний час в темному небі з проміннями «Небесної Сотні». Успіх цих робіт у тому, що їх реально втілити. Однак абсолютно всі проекти-переможці будуть ще обговорюватися з громадськістю на предмет їхньої реалізації», - зауважив Сергій Целовальник.

    Прес-служба Департаменту містобудування та архітектури

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.