• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Поінформованість – один з найдієвіших засобів проти незаконного будівництва

    Опубликовано: 2015-07-02 08:18:46

    «Кожна людина має конституційне право самостійно вирішувати, куди вкласти чесно зароблені кошти. Водночас наше завдання – зробити доступною для всіх інформацію про недобросовісних забудовників, аби громадяни приймали власне рішення максимально свідомо», - про це сказав заступник директора Департаменту містобудування та архітектури Андрій Вавриш під час презентації порталу Центру моніторингу забудови Києва, яка відбулася 1 липня 2015 року. За його словами, портал є інструментом оперативного реагування на факти самочинного будівництва та їх запобігання.

    Андрій Вавриш пояснив, як працює портал. Оператор Центру моніторингу фіксує звернення щодо об’єктів, які потребують перевірки, забезпечує збір даних та перевіряє достовірність інформації. Райдержадміністрації виїжджають на об’єкт, фіксують наявний стан будівництва, складають відповідний акт та вносять інформацію на портал. Також інформацію на портал вносить низка департаментів КМДА. Наприклад, Департамент земельних ресурсів перевіряє права землекористування, а Департамент економіки та інвестицій – сплату пайової участі. У свою чергу, Центр моніторингу узагальнює всю інформацію, що надійшла, та класифікує об’єкти самочинного будівництва у відповідності до тих вимог, які, власне, й були порушені. Це може бути порушення дозвільної документації на будівництво, порушення вимог проектування та ін. Після цього представники Центру моніторингу звертаються до правоохоронних органів з метою відкриття кримінальних впроваджень або до суду, щоб домогтися відшкодування збитків громаді.

    Як зазначив заступник директора департаменту, впродовж місяця до порталу вже внесена інформація по 1250 об’єктах будівництва та перевірена законність 184 з них. З’ясовано, що 71 об’єкт будується незаконно, 53- законно, 60 – потребують додаткової перевірки. До правоохоронних органів направлена інформація по 14 випадкам порушення законодавства забудовниками, підготовлено 18 позовів до суду з метою відшкодування збитків громаді. Вже найближчим часом суд розглядатиме 2 кримінальні справи.

    Андрій Вавриш переконаний, що створення порталу не є «одноразовою» дією, адже містобудівельний моніторинг має проходити постійно. За його словами, це дозволить звести до нуля появу нових незаконних забудов. «Наше головне завдання – профілактика незаконного будівництва. А це можливо лише тоді, коли всі процеси відбуваються прозоро, між тими, хто наводить порядок, налагоджена комунікація, громада має у своєму розпорядженні інструменти контролю, а порушники правил відчувають неминучість покарання», - наголосив Вавриш.

    Для того, щоб ефективно здійснювати моніторинг забудови, представники КМДА та присутні на зустрічі активісти вирішили залучити до перевірок громадських інспекторів. Відповідне розпорядження буде підготовлено Департаментом містобудування та архітектури впродовж тижня.

    Прес-служба Департаменту містобудування та архітектури

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.