• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Купрій: прокурори, яким видали грошові премії за розгін Майдану, досі залишаються на посадах

    Опубликовано: 2015-05-29 15:11:28

    Щонайменше 11 високопосадовців прокуратури, котрих 19 лютого 2014 року, під час розстрілів на Майдані, було премійовано за активну участь у придушенні народних повстань по всій Україні наказом тодішнього Генпрокурора Віктора Пшонки, досі займають посади в органах прокуратури.

    Про це свідчить відповідь Генеральної прокуратури на запит заступника голови комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народного депутата Віталія Купрія.

    Так, 13 травня Віталій Купрій звернувся до Генпрокурора Віктора Шокіна з проханням надати інформацію щодо працівників прокуратури, котрих було премійовано за «вирішення невідкладних питань» і «вжиття дієвих організаційних і практичних заходів» в «умовах складної ситуації, що виникла в Україні у зв’язку з масовими акціями протесту».

    Відповідно до наказу колишнього генпрокурора Віктора Пшонки від 19.02.2014 № 64-зц «Про заохочення» було видано премію в розмірі середньомісячної заробітної плати.

    Із відповіді заступника Генпрокурора Володимира Гузира слідує, що щонайменше 11 з 42 людей, яких було премійовано під час розстрілів на Майдані, продовжують займати посади в системі прокуратури – серед них навіть є в. о. прокурора Києва Олег Валендюк. Також у цьому списку прокурор міста Брянки на Луганщині Сергій Бондаренко, прокурор одного з відділів ГПУ Сергій Мельник, низка прес-секретарів обласних прокурорів та інші особи.

    «Їхнє перебування на посадах – це плювок в бік героїв Небесної сотні, учасників Революції гідності та всього українського народу.  Діяльність цих співробітників прокуратури була направлена на придушення протестів, за що їх і нагородили. Злочини проти протестувальників вчинялися безпосередньо за їх співучасті і мовчазної згоди. Я просто не уявляю, наскільки треба бути позбавленим всякої моралі, щоб отримувати цю премію якраз в ті дні, коли на Майдані Незалежності гинули люди», - висловив свою думку народний депутат Віталій Купрій.

    В цьому контексті депутат також розкритикував діяльність керівництва ГПУ щодо «реформування» органів прокуратури та створення в ГПУ нових структурних підрозділів.

    «Нещодавно заступник Генпрокурора Давід Сакварелідзе розповідав про якісь кардинальні зміни та реформи, про створення в ГПУ відділів, які борються проти злочинів самих працівників прокуратури, займаються очищенням органів. Але в мене питання – куди в такому разі дивляться ці нові відділи, якщо на керівних посадах перебувають люди, премійовані Пшонкою за розгін Майдану?» - зазначив депутат.

    Віталій Купрій вимагає від ГПУ якнайшвидшого звільнення з посад цих 11 осіб, а також реального очищення органів прокуратури.

    «Зі старими кадрами, котрі слухняно виконували накази Пшонки, ніякі реформи неможливі в принципі», - резюмував нардеп.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.