• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Законодавча база щодо електронних торгів потребує доопрацювання

    Опубликовано: 2015-05-26 15:10:23

    В Українському союзі промисловців і підприємців визначають  успішність  проведення допорогових електронних торгів, які здійснюються в рамках пілотного проекту Мінекономрозвитку, і закликають у терміновому порядку доопрацювати законодавство, що дало б змогу здійснювати торги і за великими контрактами. Про це  заявив президент УСПП Анатолій Кінах.

    «Ми всі свідомі того, який складний шлях належить ще пройти і громадським активістам і законотворцям, які працюють над впровадженням електронної торгівлі. Адже після успішного пілотного проекту потрібно надалі поширити його уже на всі допорогові закупівлі, а потім, врешті, перейти на повну електронізацію всіх державних закупівель. Загалом у рамках пілотного проекту провели 356 торгів, за рахунок яких вдалося зекономити 36 млн. гривень. Це свідчить про великий потенціал і значимість даного проекту у разі його повноцінної реалізації в масштабах держави. Адже в умовах дефіциту бюджету та економічної кризи, викорінення корупційних схем і нормалізація та прискорення процесу державних закупівель не лише дасть колосальну економію бюджету, а ще й прискорить одужання вітчизняної економіки», – вважає президент УСПП Анатолій Кінах.

    Загальна сума публічних закупівель в Україні складає до 35 мільярдів гривень. В той же час  функціонує аж 25 тисяч тендерних комітетів, які укладають півтора мільйони договорів на рік. Така надмірна забюрократизованість є причиною і наявності великої кількості тіньових схем і зловживань і змов, з чим треба боротися, наголошують громадські активісти.

     «Ми останнім часом багато спілкувалися з нашими європейськими колегами – громадськими активістами та бізнесменами, і всі вони вказують на один і той же фактор, який потрібно викорінити в нашій країні – це величезна корупція, щонайперше – у сфері державних торгів. Адже це колосальні втрати державного бюджету, які з часом знекровлюють економіку та збільшують тиск на бізнес. Так у 2014 році 47,6% держзакупівель відбулися за неконкурентною процедурою, тобто – були проведені за процедурою закупівлі у одного учасника, що є порушенням закону. Отже, наша головна стратегічна мета – забезпечити прозорість процесу проведення електронних торгів, гарантувати не лише простий доступ учасників до торгів, а й контроль за їхніми результатами», - зазначив Анатолій Кінах. 

    «Попри успішні пілотні торги, більшість їх в Україні все ще проводиться у паперовому вигляді,  що є великим тягарем на шляху реформ та виведення економіки з кризи. Тому ми закликаємо якнайшвидше розглянути, доопрацювати та ухвалити законопроект внесений Президентом України до парламенту, мета якого – знизити бар’єри для участі у електронних торгах, збільшити прозорість цього процесу та привести наші  процедури у відповідність до міжнародних стандартів», - заявив А.Кінах.

    Зважаючи на велику резонансність та значимість даного законопроекту, президент УСПП закликав громадських активістів та експертів взяти активну участь у доопрацюванні документу та його аналізі з метою недопущення наявності в ньому корупційної складової. 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.