• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Укрпошта – національний оператор поштового зв’язку України

    Опубликовано: 2015-05-22 08:28:16

    10 січня 2002 року Кабінет  Міністрів України визначив Українське  державне підприємство поштового  зв’язку «Укрпошта» національним  оператором поштового зв’язку. Таким  чином, держава доручила підприємству забезпечувати права громадян на доступні поштові послуги.

    Таке право держава гарантує своїм громадянам відповідно до її міжнародних зобов’язань. Згідно зі статтею 2 Всесвітньої поштової конвенції кожна держава – член Всесвітнього поштового союзу призначає поштового оператора виконувати зобов’язання, що випливають із її членства, і в першу чергу забезпечувати надання універсальних поштових послуг.

    Всесвітній поштовий союз (ВПС) є спеціалізованим агентством Організації Об’єднаних Націй в сфері поштового зв'язку та однією з найстаріших міжнародних організацій. Країною-членом ВПС Україна стала у травні 1947 року.

    Згідно з Законом України «Про поштовий зв’язок» універсальні послуги поштового зв'язку – це набір послуг поштового зв'язку загального користування та встановленого рівня якості, які надаються усім користувачам на всій території України за тарифами, що регулюються державою. До універсальних поштових послуг належить пересилання простих та рекомендованих поштових карток, листів, бандеролей, секограм, а також посилок без оголошеної цінності масою до 10 кг.

    Національний оператор поштового зв’язку має також інші виключні права на провадження певних видів діяльності у сфері надання послуг поштового зв’язку. Зокрема, національний оператор має виключне право на:

    видання, введення в обіг та організацію розповсюдження поштових марок, маркованих конвертів і карток, а також виведення їх з обігу;
    офіційне видання каталогів і цінників колекційних поштових марок та іншої філателістичної продукції;
    пересилання простих листів масою до 50 грамів та простих поштових карток;
    розміщення та використання поштових скриньок для збирання листів і поштових карток на всій території держави відповідно до нормативів, встановлених уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі зв’язку;
    використання маркувальних машин та надання дозволу на їх використання іншим фізичним та юридичним особам;
    нанесення зображення Державного Герба України на поштові скриньки, транспортні засоби поштового зв’язку, а також на використання у своїй діяльності контрольно-гербових та страхових печаток із зображенням Державного Герба України.
    Національний оператор поштового зв'язку має підтримувати співпрацю з операторами поштового зв’язку інших держав та виконувати рішення, визначені нормативними актами Всесвітнього поштового союзу та згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України.

    Крім того, з метою забезпечення Укрпоштою належного та якісного виконання функцій поштового оператора на території України та обробку міжнародних поштових відправлень відповідно до міжнародних стандартів в повній мірі, а також на виконання вимог Всесвітньої поштової конвенції, наказом Уповноваженого органу – Міністерства інфраструктури України (від 14.06.2013 №405) національного оператора поштового зв’язку Укрпошту визначено офіційно призначеним оператором для здійснення поштових послуг і виконання зобов’язань, що випливають із актів ВПС.

    Усі 192 країни, які входять до складу ВПС, мають призначених операторів поштового зв'язку, які виконують зобов’язання, що випливають з Актів ВПС.

    Основною місією Укрпошти, як призначеного оператора України, є надання споживачам високоякісних послуг поштового зв’язку, фінансових та інших загальнодоступних послуг. Головними цінностями, які сповідує Укрпошта, є відповідальне ставлення до кожного клієнта, забезпечення високої якості послуг, гарантія надійності та оперативності.

    «Укрпошта – це оператор, який шанує поштові традиції, що складалися впродовж попередніх десятиліть, та разом з тим оператор, який розвивається, крокуючи в ногу з часом та відповідаючи новим тенденціям та потребам споживачів, – відзначає в.о. генерального директора Укрпошти Ігор Ткачук.

    На сьогодні Укрпошта надає близько 50-ти видів послуг, основними серед яких є послуги поштового зв’язку (пересилання внутрішніх та міжнародних поштових карток, листів, бандеролей, посилок), послуги, пов’язані з виплатою та доставкою пенсій, грошової допомоги, доставка періодичних друкованих видань, фінансові послуги (приймання платежів та пересилання поштових переказів), послуги з розміщення реклами, надання адміністративних послуг через пошту тощо.

    Укрпошта має сьогодні найрозгалуженішу мережу в 12 тис. поштових відділень по всій Україні, 9 тис. з яких знаходяться в сільській місцевості, та включаючи пересувні поштові відділення. «Завдяки точкам присутності у найвіддаленіших куточках країни, послуги, які ми надаємо, є доступними для кожного українця, де б він не жив, у шумному мегаполісі або у віддаленому населеному пункті, – зауважує очільник Укрпошти Ігор Ткачук. – Від безперебійної роботи поштового оператора України повною мірою залежить стабільність всього поштового простору нашої країни, а також її ділового та економічного життя».  

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.