• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Українці продають доларові запаси, бо біднішають, а не від стабільності

    Опубликовано: 2015-05-15 14:04:03

    Українці в останні місяці все більше продають доларових заощадженнь не від хорошого життя, а тому, що їхніх звичайних доходів – зарплат і пенсій, уже бракує на покриття поточних потреб, і таку тенденцію навряд чи можна вважати обнадійливою. Про це, коментуючи інформацію від Національного банку України про збільшення продажу українцями валюти у сім разів,  заявив президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.

    «Той факт, що українці більше продають валюти Нацбанк визначає як результат власних «грамотних адміністративних заходів», однак  причина не у тому, що НБУ стабілізував гривню чи ринок, чи економіку. А в тому, що величезними темпами зростають ціни на все, і часто - необґрунтовано, оскільки система контроль за ними у нас взагалі паралізована. Доларовим курсом і далі керують у ручному режимі, якщо так триватиме і далі, то нам загрожує параліч експортно-імпортної галузі. Україна залишиться і без імпортних товарів і без вітчизняних, зроблених з закордонної сировини», - наголосив Анатолій Кінах.

    «Ситуація на ринку валюти в Україні завжди була індикатором загального добробуту населення, тобто продають українці долари, не тому, що стали більше заробляти, чи в країні стабілізувалась економіка, а тому, що їм уже бракує на життя не. Тобто, саме до весни більшість громадян вичерпали запаси з тої «подушки безпеки», які дозволяли не чіпати заощаджень за рахунок простої економії - відмові від розваг, дорогих продуктів харчування, чи подорожей. Уже два місяці поспіль наші громадяни масово здають долари, а що буде, коли і ці запаси вичерпаються? Коли запровадяться нові, надзвичайно високі тарифи на послуги ЖКГ, електроенергію, проїзд у транспорті? Адже зарплати у наших громадян через застій в економіці не ростуть!», - наголосив президент УСПП.

    Громадський діяч також наголосив, що підтвердженням негативної тенденції до зубожіння населення є остання статистика щодо виведення українцями з банків своїх депозитних рахунків.

    «Українці закривають свої депозитні вклади уже не скільки через недовіру до банківської системи, стільки через простий брак коштів у родині. Адже окрім продуктів харчування і оплати комуналки люди мають за щось лікуватися, вчити своїх дітей, лагодити житло, чи допомагати рідним. Тому негативна тенденція щодо спустошення депозитних рахунків триватиме і далі, адже уряд затягує з застосуванням реальних антикризових заходів і економіка поступово входить в круте піке. Лише за перший квартал 2015 фізособи винесли з банківської системи валютних депозитів на $ 1,7 млрд, а гривневих - на 15,2 млрд грн. Про яку стабілізацію ситуації в банківській сфері зараз говорить НБУ?», - зауважує президент УСПП.

    Анатолій Кінах нагадав, Антикризова рада громадських організацій, яку він очолює, давно розробила і подала на розгляд керівництву держави Антикризову програму спільних дій влади і бізнесу, з наполяганням її спільної реалізації.

    Якщо уряд не припинить імітувати бурхливу «реформаторську діяльність» і не застосує негайних заходів для підйому власної економіки, відновлення промисловості, не розвиватиме сектор малого та середнього бізнесу, не пришвидшиться у реалізації євроінтеграційних зобов’язань, у перспективі ми отримаємо тотальне зубожіння населення і врешті соціальний вибух, наголошують в УСПП.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.