• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • 0, 5 ставки за патріотизм?

    Опубликовано: 2015-05-06 14:46:26

    Патріотичне виховання молоді перенесли на 2016 рік.

    Днями МОН затвердило проект заходів щодо реалізації концепції національно-патріотичного виховання дітей та молоді.

    Навіть побіжний огляд цього документу дозволяє зрозуміти, що він носить здебільшого формальний характер, у ньому мало конкретики, складається враження, що автори документа просто переписали подібні з попередніх років, злегка підправивши на догоду часу та новому керівництву МОН.

    Складається враження, що автори мало ознайомлені з реаліями навчально-виховного процесу, зокрема, в системі загальної середньої та професійно-технічної освіти та свідомо ігнорують заклади позашкільної освіти.
    У переліку заходів основну увагу звернено на нікого і ні до чого не зобов’язуючі круглі столи, науково-практичні конференції, наради, довготривалі розробки концепцій тощо. 

    У переліку зразків та прикладів для національно-патріотичного виховання соромливо обходяться традиція та герої національно-визвольної боротьби українського народу в ХХ столітті, відсутні або непомітні такі поняття, як зовнішня агресія з боку РФ, її джерела, внутрішні чинники в Україні, що їй сприяють.

    Включення де-не-де елементів з абревіатурою АТО носять малосистемний та штучний характер. Повністю відсутній євро та євроатлантично інтеграційний контекст, не наголошується на нерозривному зв’язку України з європейською цивілізацією, ігноруються аспекти духовного та духовно-релігійного виховання, як невід’ємного елементу національно-патріотичного виховання.

    Ігноруються реально існуючі традиції та заходи в системі освіти, зокрема всеукраїнська гра «Сокіл-Джура», національний рукопаш «Бойовий гопак», Фестиваль мистецтв «Сурми звитяги» тощо. 

    Вузьким і недостатнім є перелік навчальних, навчально-методичних матеріалів, зокрема хрестоматій, кінодокументалістики. Існуючі (хрестоматія Рудюка, фільмотеки ЦДВР, ІНП ігноруються, а розробка нових перекладається на довготривалий час. Нема наголосу на історії наших історичних перемог та звершень.

    Співпраця з громадським сектором зводиться до згадок про Пласт та учнівське самоврядування і теж не має системного характеру.

    Недостатніми і затягнутими в часі є заходи з військово-патріотичної освіти та виховання. 0,5 ставки військового керівника для загальних та спеціальних середніх навчальних закладів є недостатніми для реального забезпечення навчально-виховного процесу в світлі вимог сьогодення. Розробка і впровадження начально-методичних матеріалів перенесена на 2016 рік, що взагалі виглядає у кращому разі смішно. Повністю проігноровано офіцерів запасу у ВНЗ та необхідність відновлення військових кафедр.

    У цілому документ вимагає серйозного допрацювання зі залученням фахівців ІНП, ЦДВР, МО, МВС, громадського сектору та публічного обговорення.

    Батьківська рада Львівщини

    ГО «Пліч-о-пліч заради майбутнього» 
    ГО «Громадська варта»

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.