• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ПРООН, ЮНІСЕФ, МОМ, Уряд Японії та Уряд України збільшать рівень допомоги ВПО та сприятимуть економічному та соціальному відновленню Східної України

    Опубликовано: 2015-04-30 14:05:43

    Уряд Японії, Програма розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН), ЮНІСЕФ, МФЧХ та Міжнародна організація з міграції (МОМ) в Україні у тісній співпраці з Урядом України розпочинають низку нових проектів, спрямованих  на розширення програм допомоги переселенцям та соціально-економічного відновлення регіонів, що постраждали внаслідок конфлікту на сході України.

    Конфлікт на сході Україні спричинив серйозні негативні соціальні, політичні та економічні наслідки для Донецької та Луганської областей, що призвели до збільшення рівня вразливості населення та ускладнили доступ людей до базових соціальних послуг. Внаслідок конфлікту було завдано значної шкоди економіці та інфраструктурі регіону, і більше мільйона людей, серед яких  близько 152.000 дітей, були вимушені покинути свої домівки. Було пошкоджено тисячі адміністративних будівель та підприємств,  а також об’єктів соціально-економічної інфраструктури.

    Організація Об’єднаних Націй підтримуватиме Уряд України у відновленні нормального життя населення регіону та створенні нових економічних можливостей шляхом забезпечення соціального  та економічного відновлення регіону. «Підтримка вимушено переміщених осіб (ВПО) та соціально-економічне відновлення регіонів, що постраждали внаслідок конфлікту – це пріоритетні завдання для Представництва ООН в Україні. Ми готові і надалі підтримувати країну у ці складні часи та дякуємо Уряду Японії за значну фінансову допомогу», - зазначив Ніл Вокер, Координатор системи ООН та Постійний представник ПРООН в Україні.

    Проекти, що втілюються ООН за підтримки Уряду Японії:

    - Проект ПРООН «Швидке реагування на соціальні та економічні потреби внутрішньо переміщених осіб в Україні» (із загальним бюджетом 6,3 млн доларів США)  реалізуватиметься спільно з  Міністерством соціальної політики та спрямований на підвищення рівня життя ВПО шляхом створення робочих місць та  розвитку підприємництва, а також розширення доступу до соціальних послуг, розбудови інституційної спроможності уряду у реагуванні на проблеми ВПО, а також сприяння примиренню та соціальній згуртованості.

    - Проект ПРООН «Економічне та соціальне відновлення Донбасу» (із загальним бюджетом 5 млн доларів США) реалізуватиметься спільно з  Міністерством регіонального розвитку та  має на меті підвищення рівня життя місцевого населення Донецької та Луганської областей шляхом створення робочих місць та розвитку підприємництва. Реалізація зазначених цілей відбуватиметься шляхом проведення професійних тренінгів, підтримки малого та середнього бізнесу, а також розбудови інституційної спроможності уряду щодо створення сприятливого бізнес клімату.

    -          ЮНІСЕФ спільно з Міністерством освіти України та місцевими адміністраціями (загальна сума проекту 3.7 мільйонів дол. США) продовжить роботу над покращенням доступу дітей, що зазнали негативного впливу внаслідок конфлікту на сході України, до якісної освіти. Буде відремонтовано тридцять п’ять шкіл у Донецькій та Луганській областях, що  надасть доступ до освіти для 10,000 дітей. Крім того, 30.000 дітей отримають шкільне приладдя; а 50 шкіл із зони конфлікту отримають необхідне обладнання та меблі. “Допомога уряду Японії прийшла надзвичайно вчасно, оскільки ми вже зараз розпочали підготовку до нового навчального року,” каже Джованна Барберіс, Представник ЮНІСЕФ в Україні. «Ця допомога дасть можливість дітям із зони конфлікту мати доступ до освіти, а також активно приймати участь у шкільному процесі”.


    -          МОМ (1,4 млн. дол. США) буде співпрацювати з місцевими органами влади, громадами та організаціями у восьми відібраних громадах на Донбасі з метою визначення об’єктів соціальної інфраструктури, наприклад освітніх та медичних закладів, для перебудови та оновлення. Громадам, для яких є актуальними брак коштів на муніципальному рівні, низький рівень доходів, повернення великої кількості людей до місць свого проживання та значні руйнування об’єктів інфраструктури, надаватиметься пріоритет, і вони зможуть отримати до 40 000 дол. США на інфраструктурне відновлення. «Ми прагнемо розвивати потенціал і соціальну згуртованість місцевих громад – це наріжні камені вироблення довгострокових рішень та запобігання можливому розбрату», – зазначив Голова Представництва МОМ в Україні Манфред Профазі.

    МФЧХ (з фінансуванням 200 000 доларів США) спільно із Товарством Червоного Хреста України розширює програму надання психологічної підтримки жінкам, дітям та сім’ям, що постраждали внаслідок конфлікту. Проект реалізується у Полтавській, Сумській, Херсонській, Київській областях та місті Київ, де надання допомоги є можливим за підтримки регіональних відділень ТЧХУ та задіяння існуючих зв’яків з регіональними управліннями соціального захисту населення. Психологічна підтримка, орієнтована на громаду, має на меті повернення відчуття захищеності та нормалізацію умов життя. Жінки, турбуючись про членів своїх родин, відіграють ключову роль у відновленні психологічного стану суспільства та добробуту дітей. Проект ТЧХУ «Подолання негативних наслідків переселення серед жінок та сімей в Україні» охоплюватиме 4000 бенефіціарів.

    Програми реалізуються в рамках зобов'язань Прем'єр-Міністра Японії Сіндзо Абе щодо надання допомоги Україні,  про що було оголошено на засіданні Генеральної Асамблеї ООН у вересні 2014 року. Ініціатива щодо партнерства є результатом переговорів в рамках четвертого стратегічного політичного діалогу  між Японією та ПРООН, що проходив в Токіо в жовтні 2014 р.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.