• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • УКБС закликає владу підтримати родини загиблих в АТО воїнів-позичальників

    Опубликовано: 2015-04-28 13:32:48

    Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» заявляє про необхідність підтримки позичальників із зони проведення АТО та родин загиблих в АТО воїнів, які мають невиконані кредитні зобов’язання перед банками, а також про необхідність відмежування від пільг осіб, причетних до тероризму. Для чого звернулася до Парламенту та Національного банку України для термінового врегулювання зазначеного питання.

    Так, поточна практика кредитних правовідносин банків України із різними категоріями позичальників, що перебувають у зоні АТО, засвідчила про наявність низки проблемних питань, які потребують невідкладного вирішення.

    Зокрема, згідно до ст. 2 Закону України від 02.09.2014 №1669-VII «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» (далі - Закон №1669-VII) на час проведення АТО заборонено нарахування пені та/або штрафів на основну суму заборгованості громадянам України, які зареєстровані та постійно проживають або переселилися (з 14.04.14 р.) з населених пунктів, визначених у затвердженому КМУ переліку, де проводилася АТО, а також юрособам та фізособам-підприємцям, що провадять госпдіяльність на території зазначених населених пунктів.

    Це зобов‘язує кредиторів скасувати зазначеним у даній статті Закону №1669-VII особам пеню та/або штрафи, нараховані на основну суму заборгованості із зобов'язань за кредитними договорами і договорами позики у період проведення АТО. Разом з тим, на сьогодні відсутній чинний  Перелік населених пунктів, на території яких здійснювалася АТО (згідно із Розпорядженням КМУ від 05.11.2014 №1079-р його дію було зупинено).

    Експерти УКБС зауважили, що відсутність затвердженого Урядом Переліку ставить під сумнів правомірність зупинки банком нарахування пені та/або штрафів на основну суму заборгованості із зобов’язань позичальників із зони АТО за кредитними договорами та договорами позики після 05.11.2014 р.

    УКБС також звернув увагу на неприпустимість розповсюдження зазначеної норми Закону № 1669-VII на позичальників, щодо яких банк має інформацію про причетність до терористичної діяльності. Так, за результатами аналізу адрес громадян, які внесені на сайт Центру досліджень ознак злочинів проти нацбезпеки України «Миротворець», встановлено близько 3,5 тис. осіб, які проживають на території Донецької та Луганської обл., та щодо яких наявні докази їх терористичної діяльності.

    «Для можливості підтримки банками родин загиблих в АТО воїнів України, які залишили невиконані кредитні зобов’язання, необхідно терміново внести зміни до Податкового кодексу, –  зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. –  Оскільки наразі фінансова ситуація не дозволяє банкам за свій рахунок списати проблемну заборгованість, а також сплатити податок на «доходи» загиблого».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.