• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Українці досі не можуть стежити за витратами держорганів – незалежний аудитор

    Опубликовано: 2015-04-20 13:03:48

    Законопроект щодо доступу до інформації про бюджетні показники у формі відкритих даних не дасть змоги належним чином контролювати напрями використання бюджетних коштів як незалежним аудиторам, так і громадськості. Такої думки дотримується провідний аналітик «Публічного аудиту» Володимир Тарчинський.

    «Основні розпорядники бюджетних коштів будуть оприлюднювати такі собі бюджетні запити, які мають вигляд набору цифр та сум, які запланував витратити на свою діяльність головний розпорядник, без розшифровки за розпорядниками нижчого ступеню, що діють на місцях, тоді як саме там найбільш поширене розкрадання коштів», – пояснює фахівець.

    Він додає, що те ж стосується й паспорту бюджетної програми, який відповідно до вимог законопроекту підлягає оприлюдненню. «Як уже неодноразово пересвідчувалися незалежні аудитори, дані, що вказуються в цьому паспорті, не дають можливості чітко проаналізувати, на що саме витрачаються кошти. Крім того, державні органи часом нехтують цією вимогою – очевидно тому, що відсутній дієвий механізм відповідальності за не оприлюднення бюджетної програми», – вказує спеціаліст «Публічного аудиту».

    Незалежні аудитори неодноразово надсилали до Адміністрації Президента, ВРУ, Кабміну пропозиції щодо визначення справді прозорих та дієвих механізмів доступу до публічної інформації. Серед ключових рекомендацій – щоденне інформування органів казначейства на власному сайті про використання публічних коштів.     «У свою чергу розпорядники та одержувачі бюджетних коштів усіх рівнів, державні та комунальні підприємства, інші суб’єкти господарювання з державною часткою у статутному фонді мають бути зобов’язані протягом двох днів від здійснення операції розміщувати інформацію про витрати коштів на власних веб-порталах. При цьому обов’язково слід вказати назву та код  ЄДРПОУ розпорядника чи одержувача бюджетних коштів, отримувача коштів (контрагента), суми перерахованих коштів, підстав і призначень платежу. До речі, вказані зміни цілком можуть бути втілені в найкоротший термін. Натомість зараз нам кажуть, що на спеціальний сайт для публікування відповідної інформації коштів немає. Отже, не відомо, коли громадськість дочекається справді прозорого бюджету», – резюмує Володимир Тарчинський.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.