• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Промисловці та підприємці закликають владу підтримати промисловість

    Опубликовано: 2015-03-25 12:08:28

    Спад виробництва в Україні набув загрозливих масштабів і може стати причиною глобальних негативних змін в економіці країни, спричинити її деградацію, стати причиною зубожіння населення, наголосили учасники зустрічі членів Антикризової ради громадських організацій України та керівництва Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики, яка відбулася 24 березня в Українському союзі промисловців і підприємців.

    За перші два місяці поточного року спад промислового виробництва в Україні склав приблизно 22%, в тому числі в машинобудуванні – мінус 27%, хімічному та гірничо-металургійному комплексі – 23-24%. Навіть успішний агропромисловий комплекс, який є одним з найбільших джерел валютних надходжень, за останні два місяці знизив показники на 3,6%.

    «Загалом за січень-лютий поточного року жодна велика галузь промисловості не показала росту виробництва. В країні падає платоспроможність громадян і всього внутрішнього ринку, що спричиняє  соціальну напругу», – наголосив президент УСПП Анатолій Кінах.

    «Зараз, навіть при практично нульових експортних митах, зростання експорту з України до країн ЄС склало трохи більше 300 млн.дол. Причому цей експорт складається переважно з сировини – зерно, рапс, м'ясо птиці, олія, хімія, метал, руда. Це в той час,  як через війну на сході ми втратили на ринках СНД близько 7 млрд дол. Тобто наші виробники не можуть швидко переорієнтуватися на західні ринки,  ми втрачаємо прибутки», – зазначив президент УСПП. Він зауважив, що промисловці і підприємці неодноразово наголошували на необхідності доопрацювання експортної політики як невід’ємної складової промислової політики, посилення диверсифікації експорту. Однак уряд досі серйозно не взявся за ці питання. 

    Основною причиною поглиблення економічної кризи,  а, відповідно, і занепаду промисловості Анатолій Кінах вважає відсутність системних і консолідованих дій з боку влади для подолання цих викликів. Нацбанк в умовах відсутності у підприємств обігових коштів та доступу до кредитів збільшив ставку рефінансування до 30% – тобто робить протилежне від того, що робить весь світ у таких ситуації.

    «Уряд, НБУ і ВРУ і досі не мають хоча б на три місяці, півроку чіткої програми антикризових дій. Які пріоритети виділити,  які ресурсі задіяти,  щоб не допустити подальшого обвалу? По суті, мова уже не йде про простий промисловий спад, а про реальну загрозу деіндустріалізації економіки, коли зупиняються галузеутворюючі підприємства», – наголосив президент  УСПП.

    Голова Комітету ВРУ з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк запропонував створити Антикризовий економічний штаб, до якого б увійшли представники всіх найбільших профільних громадських об’єднань бізнесу та експерти та розпочали  прямий  діалог з представниками влади.

    «Не можна займатися виключно «гасінням пожежі» і не опікуватися стратегічними напрямками. За будь-яких обставин Україна повинна мати цілеспрямовану економічну політику, центральним ядром якої є саме промислова політика, – зазначив пан Галасюк. –  Україна зараз перетворюється на економічну колонію, яка  живе переважно з експорту сировинної продукції, звідки виїжджають талановиті кадри та витікають прибутки. Натомість з-за кордону в Україну завозять дорогі нафтопродукти і товари, вироблені з нашої ж сировини,  та фінансову допомогу».

    В.Галасюк зазначив, що зміни, необхідні для посилення економічного розвитку держави,  закладено у Модель промислової політики України, розроблену комітетом, яку члени Антикризової ради громадських організацій України підтримали з певними доповненнями. 

    Учасники зустрічі наголосили на тому, що українська економіка має існувати за рахунок податків, які сплачуються в державі, а не за рахунок закордонних донорів. Щонайперше необхідно зупинити вимивання ресурсів з країни, збільшити частку переробної галузі в промисловості.

    А.Кінах також закликав найближчим часом провести спеціальне засідання Кабінету Міністрів України за участю представників ВРУ, аналітиків, представників реального сектору економіки, на якому мали б розглядатися стан та проблематика промисловості, зокрема і реалізації розділу №8 Коаліційної угоди про забезпечення прискореного економічного зростання в частині промислової політики.

    Також учасники зустрічі виклали власні пропозиції та зауваження щодо ситуації в промисловості  країни у Зверненні,  яке спрямують Президенту України, до КМУ та ВРУ.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.